Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, já měla to samé, zašla jsem na gyndu a dostala jsem nějaké tabletky a do týdne to bylo ok ![]()
Všimla jsem si toho asi 18m po porodu
Měla jsem to taky. při kojení se mi zanítila nějaká žlázka na dvorci. no co z toho všechno lezlo nebudu rozepisovat. pořádně jsem to vymačkala, ošetřovala tea tree oilem a samo se to zatáhlo
Zašla bych na gyndu, zkusila bych dezinfekci - genciánku, nebo framikoin, ale radši ať poradí doktor.
Dnes již podruhé si jdu pro radu. Kojím a přes noc se mi udělal na bradavce bílý flíček, tekl z toho hnis. Doktorka mi to ošetřila, prý je to ucpaný zahnisaný mléčný kanálek. Docela to bolí. Dala mi na to Framykoin a teďka proč píšu: v latáku je napsané, že by se při kojení neměl na bradavku dávat.. Máte s tím některé zkušenost? Nechci zpochybňovat lékařský názor, nejsem odborník, jen mám strach, aby synáček z toho něco neměl, je to přece jen antibiotikum. Podle doktorky stačí před kojením bradavku omýt mýdlem a odstříkat trochu mlíka.. Díky moc ![]()
Já bych ji věřila, je to jen lokální masticka
ten hnis nebude o moc lepší. Nicméně osobní zkušenost nemám. Jen tu, že při kojení se nedoporučuje skoro nic, je to aby byli krytí.. Stejně to nikdo netestuje, rovnou napíšou nepoužívat! ![]()
@gabriela82 já jí taky věřím, jen jestli se to někomu taky stalo.. bradavku před kojením vymydlím. ráno jsem z ní kojila, myslela jsem, že ten flíček je kapka mlíka, když mám plný prsa, teče mi mlíko i ušima, nakojila jsem ale flíček tam pořád byl, tak doufám, že z toho nic neteklo, ale je to zatažený, jen to docela bolí..
Tak jsem právě z té bradavky nakojila a myslela jsem že se zblázním bolestí.. No tohle mi fakt scházelo ![]()
@Lizzi Framikoin se při kojení může, tak jak říkala dr, stačí jen otřít. To co popisuješ je asi galaktokéla - bílý puchýřek naplněný mlékem, které se dostalo mimo vývod ml. kanálku. Odstraňuje se propíchnutím chirurg. jehlou. Jestli tě to bolí, tak si to zkus v okolí rozmasírovat (krouživými pohyby okolo prsu a žmoulat dvorec mezi prsty - kolem dokola) pod teplou sprchou, aby se netvořily zatvrdliny a nevznikl zánět. Zkus miminko nastavit tak, aby byla bolestivá část v koutku úst dítěte. Máš ještě puchýřek, nebo červené zarudlé místo? Proti bolesti můžeš paralen, sleduj se jestli nemáš horečku, pokud ano hned utíkej k dr.
@badela děkuju, to je asi ono, dala jsem si paralen, mám 37,4 motala se mi hlava a chtělo se mi zvracet, ale paralen trochu zabral. před chvílí jsem to po telefonu konzultovala s doktorkou, jestli teplota neklesne nebo stoupne, jedu na pohotovost. Jo a je to stále bílý až nažloutlý flíček na bradavce, na dotek bolestivý, zatvrdlé místo jsem měla v prsu, to už je doufám vykojené, ulevilo se mi hodně, změklo mi celé prso, přikládám jen k jednomu prsu a z druhého odstříkávám.
@Lizzi Snad ten zánět ustupuje
. Je to nepříjemnost. Neboj se kojit z obou, pokud se to tedy dá vydržet, je důležité nepřestávat. Drž se a kdyžtak písni jak to pokračuje.
@badela já jsem právě kojila jen z toho bolavého prsu a dost to pomohlo, ten puchýřek na prsu praskl, cosi z něho vyteklo a zatáhlo se to, i ta bulka už změkla, takže už je to docela dobrý, jen na dotek je to pořád citlivý. Díky ![]()
@Lizzi to už je na dobré cestě
, bulku nahrivej a jemně rozmasirovavej, na hojení by mohly pomoci Silverette kloboučky - pokud by se puchyrek nechtěl hojit, stříbro umí zneškodnit bakterie i viry.
@badela Tak už mám prso i bradavku úplně v pořádku, děkuju moc za rady ![]()
Ahoj. Dneska se mi stala taková věc. Nekojím. Při převlékání jsem si všimla, že na dvorci bradavky (ne přímo na špičce) mám červené trochu nateklé místo. Tak jsem to lehce zmáčkla a vytekla kapka bíložlutého „tvatohu“. Jinak mě to nebolelo, nesvědělo. Všimla jsem si toho náhodou, když jsem si oblíkala podprsenku. A co teď s tím? Mám čekat co bude? Mám to něčím namazat? A na koho se kdyžtak obrátit? Na obcoďáka nebo na gyndu? A mačkat nebo nemačkat, když to bude pořád nateklé?