Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahojky maminy,syn má diletaci ledvinových pánviček. a poslední dobou začal hodně moc pít když mu dám lahev at se napije je schopnej vypít najednou třeba 240ml. myslíte že je to normální? chodíme na kontroli a ledviny jsou v normě. také hodně čůrá což je asi pořádku když tolik pije ale to normální že pije až tak moc. přemýšlím že zavolám mudr a zeptám se jí na to.
A taky co pije?
jestli to není něco sladkého a nepil jen že mu to mooc chutná ![]()
Když máte problémy s ledvinama tak bych určitě zašla za dr.Obzvlášť,když je to z ničeho nic
pett09 píše:
no jak kdy ale 4 ty lahve 250ml určitě někdy i víc
pett09 píše:
A kolik je mu?
pett09 píše:
A jak je starý?
Ono litr denně zase není tak moc, ne?
Ale pokud je to náhlá změna, tak bych to určitě s doktorkou konzultovala…
13 měsíců. a pije ovocné čaje ale nesladim mu je a když tak medem a jem malinko nebo pije čistou vodu
No tak to mi nepřijde tak strašný,že vypije litr
Buď ráda,že ti dobře pije.A když se ti nezdá to množství vypité najednou tak mu dávej do lahve-hrníčku třeba jen 150ml a nabízej častěji ![]()
Já jsem podobný problém řešila se svým 3 letým synem, moc se nám to nelíbilo, denně vypil kolem 3 litrů tekutin někdy i více. Existují tabulky podle váhy, určitě je najdeš na netu a podle nich se dá řidit. Byli jsme i u lékaře, aby jsme se přesvědčili, že není jiný problém například v podobě cukrovky. Krevní testy nic neprokázaly. Lékařka nám řekla, že je nutné, aby jsme pití omezili, že jde jen o zvyk. Že při nadměrném pití se příliš zatěžují ledviny. Stejné je to, když najednou vypije i větší množství tekutin, protože se má pít průběžně. Synovi jsme tedy snížili příjem tekutin, daváme mu pití do menší flaštičky nebo hrnku a čaj jsme přestali sladit, tudíž už mu ani tolik nejede, tím jsme to omezili a teď už pije normálně a začal více jíst, takže si pitím nahrazoval jídlo.
Taky se mi nezda.Vem si jeho vynasob si to 100-150ml a vyjde ti kolik by mel mit tekutin denne.
přijatých tekutin •novorozenci - 90-150 ml/1 kg tělesné váhy •kojenci 1-12 měsíců - 150-120 ml/1 kg tělesné váhy •děti do 6 let - 1 000 ml + 50 ml na každý kilogram nad 10 kg tělesné váhy •děti 7-15 let - 1 500 ml + 20 ml na každý kilogram nad 20 kg tělesné váhy •dospělí - 2 500 ml a více
ted nad tím tak přemýšlím že jsem napsala blbost že vy pije daleko víc tak třeba ted ani ne před 5min vypil 250ml a ted se rozčiluje že tam nic není.
No podle tý tabulky by měl náš malý vypít skoro 1,5 litru což teda opravdu nehrozí
Já taky nevypiju 2,5l ![]()
pett09 píše:
ted nad tím tak přemýšlím že jsem napsala blbost že vy pije daleko víc tak třeba ted ani ne před 5min vypil 250ml a ted se rozčiluje že tam nic není.
A pije z lahvičky s dudlem?
A nemá to spíš jako zábavu?Zkoušeli jste nějaký hrneček se savičkou-Nuby,Nuk,Avent?
To mi připomělo jak jsme byli v nemocnici a tam se dítě budilo celou noc na pití čaje z flašky.Za noc vypilo snad 3.byly jí 2roky.
pije z lahve s dudlíkem ale i z nekap. hrnečku. uvidím jestli bude pít stále tolik a zavolám mudr a zeptám se at mám jistotu ze je vše v pohodě. ale děkuju vám za odpovědi