Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A napsala to podle pravdy? Pokud je dcera lempl, tak jsi měla vynadat spíš jí ![]()
Takže pozdě nechodila? pasivní nebyla? nejsi vrtulníková matička?
A to si teda ta kolegyně vše vymyslela?
Jako pokud někdo nefunguje, nechodí jak má apod., tak přece mu nikdo nebude psát kladné hodnocení ne (ty píšeš, že vždy píšeš hezké hodnocení)? ![]()
Aha, pokud takhle vypadají praxe studentů běžně a pokud dostávají kladné hodnocení za pasivitu a pozdní příchody, tak začínám chápat proč mají naše genZ kolegyňky problém s tím, že po nich chceme, aby pracovaly pořádně ![]()
Děláš si srandu? Trošku reflexe, mamko. Co takhle vysvětlit dceři, kde udělala chybu? Pomoct ji, ať se příště ponaučí. Ne umetat chodník a seřvat kolegyni. Tím nijak nepomáháš dceři.
Dcera byla teď dva týdny na praxi. První praxe. Hodnocení jsem neviděla. Ale popisovala ho do telefonu. Byla nadšená, že paní je hodná a milá. Mladá se jednak zapojila aktivně, přestože měla náslechy. Doprovázela na výlety. Ani se ji nechtělo vracet do lavice. Prý by zůstala hned, kdyby tam mohla trvale pracovat.
@izabe Kdyz u me byly studentky, psala jsem jim hezké hodnocení. Občas je nadřízená musela trošku popostrčit, ale byly tam jen, aby viděly a slyšely, jak to chodí, ne aby aktivně pomáhaly.
Přišla pozdě? Byla pasivní? Pak je za mě v pořádku, že to bylo v hodnocení. Nemůžeme být pořád sluníčkoví a pozitivní. To se mi na dnešní době nelíbí, že děti neustále chválíme a umetame cestičku. Tím, že jsi vlitla na kolegyni, jsi dceři moc nepomohla. Ono takové negativní hodnocení je ve výsledku taky fajn, protože si člověk uvědomí, že neni pupek světa.
Když jsem byla na praxi, dostala jsem tehdy od vedoucí nejhorší možnou známku, abych ještě praxi splnila, ona ji tedy dávala všem, ale posunulo mě to dál, protože v mnoha věcech měla pravdu.
@Anonymní píše: Více
Student přijde do cizího, neznámého, prostředí, a někdo se diví, že je pasivní a čeká, co se mu řekne, aby věděl, do čeho se má zapojit? Kolikrát to tomu studentovi nikdo neřekne, nechají ho „sedět v koutě“ a ještě mu napíší špatné hodnocení. Super, tam bych na praxi už nešla.
@Anonymní píše: Více
Takže tam jen seděly na zadku a vůbec nic nedělaly? Já taky takhle byla na praxi a nějakou práci jsem vždy dostala, jinak bych se tam ukousala nudou. Nedokážu si představit napsat někomu kladné hodnocení když tam kulové dělal, byl pasivní anebo chodil pozdě….
Každopádně jsi mi neodpověděla na otázku - kolegyně tedy lhala v rámci toho hodnocení ohledně dcery?
Příspěvek upraven 07.06.25 v 08:23
Spousta studentů třeba na praxích na otázku „Rozumíte tomu?“ mlčí nebo kýve že ano, jen aby mohli jít. Na otázku „Máte nějaké dotazy?“ se velmi často rozprostře hrobové ticho. Jen občas se někdo zeptá.
„Chcete si to vyzkoušet?“ už je lepší, ale stejně někteří jen stojí a zírají.
A jestli k tomuto ještě chodí pozdě tak co jim napsat?
Tak to jsem měla vědět dříve. Dceru bych k tobě na praxi poslala také. „ Neboj se, tam je hodná paní, můžeš chodit pozdě, jenom koukat ( nejlépe do telefonu), být pasivní, o nic se nezajímat, napíše ti pěkně hodnocení "
To máte teda fakt divné praxe. Tři týdny tam student sedí a kouká se… Dcera měla praxe vloni i letos a pokaždé dostala práci. Z letošní praxe ji ještě dobrovolně dodělává ve svém volném čase, protože programovala s jednou kolegyni reporty a za ty dva týdny to nestihly dotáhnout.
Zakladatelko a jak to teda s tím hodnocením bylo? Měla tvá kolegyně pravdu a dcerka si chodila pozdě a jen si to pasivně odseděla? Asi ano, že? Když na tento dotaz nereaguješ…
No jestli matinka takhle celý život dcerunce umetá chodníček a seřve každého, kdo se o jejím děťátku vyjádří jinak než pochvalně, tak se jednou dcerunka bude hodně divit, až se střetne s realitou… ![]()
Medvědí služba.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj, mám dceru v prvním ročníku střední školy. Byla ted na tři týdny u nás na praxi, kdy se měla koukat, jak to tam funguje, jak se co dělá. U sebe jsem ji neměla, ale moje kolegyně, u které byla na jeden týden ji napsala hrozne hodnoceni. Že prý byla pasivní, o nic se nezajímala, přišla pozdě. Na kolegyni jsem vlítla, řešila jsem to i s naší nadřízenou. Naštěstí se přiklonila na naši stranu a hodnocení napsala jiná kolegyně. Ja kdyz jsem měla psat hodnocení někoho na praxi, tak jsem to psala vzdy hezky.