Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dcera nemá ráda učení, ale neplatí to o škole jako takové. Tam chodí ráda, má tam kamarády. Je ve 4. třídě, má SPU a ještě další oslabení, má PO. Známky má zatím dobré, boje jsou u domácí přípravy. Řešení - pozitivní motivace, časté diskuze o důsledcích, kdyby se neučila a o možnostech dalšího studia, uplatnění v životě. Naštěstí má vzory ve svých sourozencích a nejlepší kamarádce, kteří mají výborný prospěch, ale bez vynaložení většího neadekvátnho úsilí. Ve světlých chvilkách se jim chce vyrovnat.Na to ale nemá.
Od 2. stupně uvažujeme o změně školy.
Znama má dítko v 1 třídě a taky není z učení nadšené - no a zřejmě to dopadne tak, že tu 1 třídu bude opakovat…..
Dítě do školy nechce, i když s nikým problém nemá? Tak to problém bude v motivaci… nebo spíš v tom, že mu učení nic nedává. Nečekej zázrak v 6. třídě, tam se to jen zhorší samozřejmě. A sama tomu taky nepomáháš, když už ani nečekáš, že se to změní..
Zeptej se na rovinu: Co ti na škole tak vadí? Co bys dělala místo toho? Pokud je odpověď mobil, počítač, nic, tak je jasné, že pohodlí doma vítězí nad snahou, motivací.
Škola nemusí dítě bavit. Ale musí se naučit, že některé věci se prostě dělají, protože patří k životu. Tečka. Pomáhá třeba učit se jinak (přes videa, hry), dát mu víc kontroly (co se učí první, kdy má pauzu) a vysvětlit, že některé věci se prostě zvládnout musí. Musi najít motivaci, kterou doma nenašel…a někdo mu to aktivně nenásilně vysvětlovat.
Dětí, co mají vyloženě rády učení, je jako šafránu
Zkus k tomu přistupovat tak, že z toho nemusí být nadšené, ale holt jsou věci, které se v životě musí dělat i přes nechuť, od základního studia, po návštěvy lékaře, čištění zubů nebo mytí rukou po wc. Třeba naopak přestup na druhý stupeň bude fajn - dostanou víc učitelů, výuka bude variabilnější. 10leté dítě už by mělo chápat, že bez školy bude někde vrtět zadkem na Instáči nebo mýt záchody ![]()
Za me temer standard, moje dite, bezproblemove, jednickar, kolektiv dobry, kazde rano ritual, ze nechce do skoly. Jo, nase skoly umi zabit touhu po vedeni. Trochu se to zlepsilo na gymplu ![]()
A já bych naopak vkládala do 6
třídy naděje - budou mít víc učitelů a třeba se dítě někde chytne a bude ho bavit aspoň něco.
@Anonymní píše: Více
Přes prázdniny ukaž dítěti, jak vypadá práce. To bude možná pro dítě ta nejlepší motivace.
@hanka.br. píše: Více
To jsme zkoušeli, když syn, který odmaturoval s vyznamenáním, měl při přechodu z nižšího gymplu na vyšší taky přechodně zhoršený prospěch. Šel do školy jako čerstvě šestiletý, takže tenkrát už mu 15 bylo. Zjistil, že rukama vydělá za týden docela solidní částku. Jeho první brigáda byla asistence u bagru- výkopové práce. Až jsme se báli, že to bude mít opačný efekt.
Od 15 má pravidelnou brigádu, teď už stálou. Od plnoletosti si může vybírat, u nás je práce dost, hodně toho odmítá. Třeba tam, kde by se nepřiměřeně fyzicky nadřel v horku. Od plnoletosti pracuje s penězi. Teď čerstvě po maturitě si bude za svoje kupovat první auto. A plánuje, na co si vydělá a našetří za 4 měsíce prázdnin, než nastoupí na VŠ.
Zapomněla jsem napsat, že učení dítě nebaví a ani mu nejde. Nesoustredi se, vydrží to jen chvilku. Je jasné, že když to nejde, tak to nebavi. Když se tomu chci věnovat doma, tak nechce a nespolupracuje. Práce nebude nejlepší motivace, protože s tím problém nemá.
@1Pears1 píše: Více
Já neřeším dítě, kterému to jde samo a má same jedničky, naopak. Takže zprávy o gymplu a VŠ jsou pro mě úplně mimo.
@Anonymní píše: Více
Tak bude pracovat rukama, o nic horší člověk to nebude, naopak. Spíš by mě znepokojovalo, že dítě mladšího školního věku nespolupracuje se svým rodičem. Ono to jde všechno ruku v ruce.
@Platanka píše: Více
Bude mnohem víc učení. Starší dítě se musí dost učit, ale zvláda to. Mladší dítě se učit nechce už teď, i když mu to nejde. A jakmile toho bude několikanásobně víc, tak to bude o hodně horší.
Nemám nic proti tomu, že bude pracovat rukama, ale i tak musí zvládnout základní školu a pak ještě aspoň ucnak. Se svým postojem to nemůže zvládnout.
To ještě jde, pak nebude mít rádo ani práci dnešní výchova a doba
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Dítě nemá rádo školu, učení. Nechce tam chodit. Žádný problém s nikým nema. Je v 5.tride, takže už nečekám, že se to změní. Ale nevím, co s tím. V 6.tride začne hodně učení a bude to mnohem horší. Máte s tím někdo nějakou zkušenost?