Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Tak může to být i lepší. Jsou děti, co jsou intuitivní, potřebují mraky neuspořádaných znalostí, aby v tom začaly vidět nějaký systém. Taky děti introvertní nesnášejí nalejvárny zvenčí, ruší je to při samostudiu. Takových děcek je ale málo. Taky ho můžou rušit neuspořádané poměry doma a nemůže se kvůli tomu dobře zasoustředit.
@safina píše: Více
Děkuji. Jedno dítě je naprosto v pohodě motivované, snažive. Druhé je úplně jiné. Některé zprávy tady mi k ničemu nejsou. A přesně, kdo nezazije… Řešila jsem to i s učitelkou, ale k ničemu mi to nebylo. Jen mi řekla, že už teď neví, co by měla dělat. Chtěla jsem toho po ní víc, ale domluva není. Možná by to bylo v jiné škole lepší, ale nejsem si tím jistá. Je to škola blízko domova, má tam kamarády.
@unuděná píše: Více
To je strašně brzo na kluka v páté třídě. Kolikrát deváťáci začátkem školního roku neví, když se jich zeptáš. Blíží se podávání přihlášek, ještě stále někdo neví. Natož v páté třídě. Ani v dětinské úvaze, kterou mnohokrát přetočí.
@Kelsey1 píše: Více
Tak já netvrdím, že má přesně vědět, kde chce studovat a na jaké pozici pracovat. Ale myslím, že v páté třídě už dítě tak trochu tuší, jestli chce jít na vědeckou dráhu nebo by ho víc bavilo rejpat se v autech nebo třeba česat vlasy. Něco ho jistě v životě baví (sport? Lego? Stříhání videí?) a tím bych ho motivovala.
Anebo klidně i naopak: nevíš, co bys chtěl dělat? Nejlepší je mít otevřené dveře dokud to nezjistíš, do té doby je potřeba prostě se učit od všeho něco.
Mám doma taky pát’áka a je to podobné. Učení ho vůbec nebaví, říká, že je to nuda a že stejně všechno najde na internetu
. S učiteli vychází dobře, ale motivace žádná.
Chápu, že dneska známky už skoro nic neznamenají, ale nejde přece jen o ně. Spíš mám obavy z toho, jestli se naučí zodpovědnosti, samostatnosti, že když se něco musí udělat, tak to prostě udělá. Škola je vlastně jedna z prvních příležitostí, kde se tohle děti učí.
U nás trochu pomáhá, když si může vybrat, čemu se bude věnovat jako první, a děláme si z toho takovou „hru na čas“ – jako že má 10 minut na úkol a když to stihne, má pauzu. Občas ho motivuje i nějaká malá odměna ![]()
@Adelalll píše: Více
Já bych na tohle kontrovala tím, že je super, že si to umí najít na internetu, tak ať to učení/úkol podle toho udělá, pak se nechá od chatu GPT vyzkoušet a je to
Má pravdu kluk, ale musí se nejen něco naučit, musí se i naučit, že je potřeba se učit. Celý život ![]()
to se asi už nezlepší
Kolikrát ten 2, stupeň je donutí se prostě učit a jestli už má nějakou představu co by chtěl pak za další školu tak uvidí že bez známek a znalostí to nepůjde. nejstarší je sice flegmatik a školu moc neřešil, známky nic moc. vždy říkal že důležité budou až kvůli přijímačkám
a i na SŠ až když viděl že je to průser tak najednou ho to donutilo učit. Ale škola jako taková mu nevadila, byl celkem spokojený, jen ty výsledky. jenže u něj je to že je línej a proč by se učil když to není nutné a nějak to dopadne. je fakt že od 2. ročníku na střední se učí celkem dost a je vidět že když chce tak má známky slušné. ale asi to má a bude mít v životě jednodušší než dcera. pro tu jakákoliv jiná známka než 1 je špatná. Do 6. třídy přestoupila na jinou školu a její nová třídní už v říjnu říkala že je na sebe moc náročná. Ta by ve škole nejraději asi i spala
, prázdniny a i víkendy zrušila. ale doma se neučí vůbec.
Chápu. U nás bohužel se to s druhým stupněm rapidně zhoršilo. Hlavně proto, že dcera musela změnit školu (u nás je jen první stupeň). Pak díky neempatickým reakcím učitelů po nemocích dcery, se mi holka v podstatě zhroutila. Snažila se to zvládat, ale zároveň strašný odpor k učení a fobii ze školy. Učitelé různé názory, někdo chápající, ale stačí jeden s trapnými poznámkami a celou snahu to zničí. Bohužel nyní musím dceru dát do domácího vzdělávání, v okolí jsou všechny alternativní školy plné a u státních se bojím o stejný scénář. Spolupráce s odborníky v podstatě zbytečná, řeším to od první třídy, nikdo nedokáže pomoct (léky nezabírají, nebo jen chvíli, terapeuti neví, co by s ní měli dělat). Já kvůli ní ani nechodím posledních 8 měsíců do práce, výsledek k pláči. Holka by se chytila, kdyby měla ve škole vstřícné dospělé, bohužel to není reálné. Teď ji odmítli i v jedné alternativní, kde se jí líbilo. Prostě k pláči.
Tak radím, školu neměnit - pokud bojujete ráno, jde nejspíš o úzkosti a to se s novou školou (prostředí, lidé) může pěkně podělat.
@safina nás čeká to samé. Taky musíme od šestky přejít na jinou školu a mám z toho hrůzu už teď. Naše škola je skvělá, ale bohužel jen první stupeň.
Holky vy co máte děti, kterým to jde ve škole bez problémů to nemůžete pochopit. Jaká je to bezmoc, když se dítě snaží, všechny povinnosti si plní a ono to nejde. Nemusí ani dostávat špatné známky, ale ono to prostě vidí, že ostatním to jde lépe a je z toho velmi nešťastné. Nám opravdu nejvíc pomáhá školu doma minimalizovat a věnovat se tomu, co je baví a kde mohou zažít úspěch.
@Stonyllka píše: Více
To jako myslíš vážně? Co když mám doma „obě varianty“,tedy jednomu dítěti to jde a baví ho to a druhému to nejde a nebaví ho to
Co podle tebe jako nemůžu pochopit?
Jsi opravdu přesvědčená, že to dítě nezvládne ani učňák? Má z něj takový dojem i učitelka?
A jaké má dítě silné stránky? Nešlo by se zaměřit na jejich rozvíjení? Tím myslím skutečně systematickou práci. Ono to jaké má dítě známky, nemusí být pro další život důležité, pokud něco skutečně UMÍ.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Jak já se letos nemohu dočkat letních prázdnin. Máme toho doma tak akorát, prvňák nám začal při dopisování učiva brečet, prostě super.