Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
synovi při prohlídce v krvi naměřili hodnotu 8.2 krevního cukru. Mudra říká, že je to hodně a posílá nás na nějaké testy. Mám se bát?
@Anix píše:
@Molicek
Bohužel ano…
Já jsem našla, že horní hranice je 7. 8,2 mi nepřišlo o tolik více. Malý vypadá v pohodě, nic mu není. Znamená to, že může mít cukrovku. V rodině jí nikdo nemá.
@Molicek
Může a nemusí, záleží na mnoha faktorech, včetně jeho složení pití a jídla před měřením.
A to že diabetes nemá nikdo v rodině vůbec nic neznamená, kord u DM I typu.
@Molicek jestli byl syn na lačno, je to hodně. Nebyl syn nějak v době odběru nemocný? Testů se neboj.
@Reee píše:
@Molicek jestli byl syn na lačno, je to hodně. Nebyl syn nějak v době odběru nemocný? Testů se neboj.
Myslím, že ne. Krev mu brali na devítileté prohlídce koncem roku. Mudra ani nezavolala. Vytáhla výsledky mimochodem, když jsme tam dnes řešili úplně jiný zdravotní problém.
No jestli to bylo ke konci roku tak bych se nebála, syn mohl být nachlazený a tělo holt reagovalo takto. na testy pro klid jdtěte, alle podle mne kdyby trpěl na DM tak už by jsto dávno poznala ( mám syna s DM, tak vím o čem mluvim) Nabírala dr hned znova krev na glymču a na glyk. hemoglobin?
@Reee Ne, nenabírala nic. Napsala nám doporučení s tím ať to zbytečně neodkládáme. Mladýho nevypadá, že by něco trápilo. Žízeni nic takového.
@Molicek tak být tebou se nebojim, klid. Na testy jděte určitě, a apk dej vědět jak jste dopadli.
my měli nedávno opačný problém u mého nedia dítka, měl glymču 2,3 coz je málo. nakonec jsme skončili v nemocnici na kapačkách, úplně se dehydroval od rotavira.
Hezky den. Dcera v so ráno měla tres rukou. Únava. Dala jsem napít kofoly a svědla puding. Odbery po hodině cca. Z prstu 14.3. Po půl hod krev a výsledek 10. Cukr i v moci. Dnes na lacno vše ok. Nevíte jak je to možné ze měla v so cukr v moci?
@Reee píše:
No jestli to bylo ke konci roku tak bych se nebála, syn mohl být nachlazený a tělo holt reagovalo takto. na testy pro klid jdtěte, alle podle mne kdyby trpěl na DM tak už by jsto dávno poznala ( mám syna s DM, tak vím o čem mluvim) Nabírala dr hned znova krev na glymču a na glyk. hemoglobin?
Nachlazení nemá na hodnotu glykémie žádný vliv.
Pokud byl nalačno, nic bych neodkládala a šla ihned na diabetologii.To, že to doktorka neřešila a našla výsledky náhodou je trestuhodné.
@beru3nek píše:
Hezky den. Dcera v so ráno měla tres rukou. Únava. Dala jsem napít kofoly a svědla puding. Odbery po hodině cca. Z prstu 14.3. Po půl hod krev a výsledek 10. Cukr i v moci. Dnes na lacno vše ok. Nevíte jak je to možné ze měla v so cukr v moci?
Pokud je v krvi hodnota glykémie nad 10mmol/l, může přecházet do moče, protože ledviny to již nezvládnou filtrovat.
Zkusila bych ještě přeměřit jednou. Přes noc nedávat nic pít i jíst, tak od 10 hod.nebo jen čistou vodu a ráno hned změřit a uvidíš. Malej měl teď testy na cukr a v pohodě, měl 4, 3…držím palce ať je vše ok. Pokud ne, tak bych zašla k doktorce.
@beru3nek píše:
Dostala pořádnou cukrovou bombu, proto tak vysoký cukr v krvi. A ledviny mají schopnost udržet cukr jen při hodnotách do 10, pak se objevuje i v moči.
Jinak je možné, že má dcera problém s glykozovou toleranci, kdy nalačno má dobré hladiny, ale po jídle moc vysoké. Zde by chtělo zvážit Ogtt, pokud se to bude opakovat
Holky děkuju.
A myslíte ze ten tres rukou byla hypoglikemie? A po té kofole ji to zas moc stouplo? Máme jít na kontrolní odběr za měsíc. Přemýšlím zda koupit papírky na cukr a občas zkontrolovat. A sladké jsem ji omezila, i když prý tahle cukrovka ze sladkého neni