Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všichni,chtěla bych poprosit holky s Leidenem
,jestli by nevyštrachaly hodnoty D-dimerů během těhotenství. Při prvním těhu jsem měla kolem 22.TT hodnoty 0,36mg/l a teď, při druhém těhu v 20.TT, mi skočily na 1,19 mg/l.Hematolog se tvářil, že je vše OK a že hodnota odpovídá vývoji těhotenství. Tak jen chci uklidnit.Díky moc!!
já mám teda ve zprávě ze 17tt-D-Dimer 104
a z 22tt-D-Dimer 441 ![]()
Ahoj,díky za zprávu
,zřejmě máš asi jiné jednotky,či co
Minulé těhu jsem vyfasovala Fraxiparin na ředění krve až v 9.měsíci a pak celé šestinedělí a šlus. Tak jsem zvědavá, jestli injekce teď budou taky až v tom 9.
asi joo
já píchám clexane už od začátku těhu jen mi kolísají dávky
z prvního těhu (které dopadlo blbě) hodnoty nevím, z druhého vím, že se to šplhalo právě až k těm 1,2 (1200) cca, a to s fraxiparinem - byla jsem z toho vyplašená, ale hematolog říkal, že je to v pořádku, že se sledují ještě i jiné hodnoty, navíc jsem pak někde vyhrabala studii v angličtině, kde tyhle hodnoty v poslední fázi těhu byly naprosto normální, takže tak…
Ahoj holky,
dnes jsem byla na kontrole v hematologické poradně. Jsem 18tt. Na kontrolu chodím každý měsíc, píchám clexane 0,6 1× denně ráno.
Pí. doktorka říkala, že od minule mi hodnoty d-dimery vyskočily dvojnásobek. Tzn. minule jsem měla pod 200 a dnes přes 400. 8.března mam přijít znovu a pokud to bude tak vysoké, budu clexan píchat 2× denně.
Máte některá tuto zkušenost? Bojím se o mimi, snad se to za těch 14 dní, než půjdu do poradny, nějak moc nezhorší nebo se nedej bože vyskytly tromby
…ťuk,ťuk,ťuk
Ewi, ja jsem taky Leiden, ale zacatecnik, jsem v 1O, tt a picham od zacatku Zybor, ptz nez me na to prisly, tak jsem 2× potratila /ZT, spineni od zacatku/, tak ted to nechci podcenit, ale vlastne vic o tom ani nevim, o hodnotach, co se sleduje, jak je to pak dal, jak se rodi s Leidnem atd,, takze budu rada, kdyz se to tu malinko rozjede a holky s Leidnem - a ze nas je dost, napisou par uzitecnych rad, pro nas zacatecniky. Ja mam na hemaologii az v puli brezna, citim se fajn a nebyt tech potatu a genetiky, tak o Leidnu ani nevim. Jsem heterozygot, tzn po jednom z rodicu, ale ty o tom nemaji ani paru, tak je ted premlouvam, at si to nechaji zjistit, ze je to podstatna informace.
Ahoj Apettitko. Já už to vím cca 10 let. Je mi 26 a přišlo se na to tak, že sestra prodělala hlubokožilní trombozu + plicní embolii. Projevilo se jí to po antikoncepci, tak jsem šla na testy a vyšlo mi to samé, takže okamžitě vysadit antikoncepci. Z výsledků bylo jasné, že jde o homozygota (plná forma nemoci). Klidně se ptej, sdělím ti všechny moje zkušenosti. ![]()
Ahoj,mě to bylo zjištěno cca tři týdny 2×ZT a ted máme jít do Iscare,..byly jste tam taky někdo-co vám tam řekli,…jaká léčba,..
Léčba žádná v podstatě neexistuje. Ta nemoc ti už zůstane. Jestli jsi prodělala nějakou těžkou trombozu a tepny jsou už hodně zjizvené, nasadí ti warfarin nebo něco podobného. Já mám jen clexane injekce v těhu. Jinak nic neberu.
Ewi, pis klidne co te napadne a povazujes za dobre to vedet, ja jsem ted hlavne stastna, ze se na neco prislo a ze picham, ptz si myslim, ze ty me potraty byly zpusobene Leidnem a proto na to kazdeho upozornuju, at to nepodcenuje, i memu gynekologovi jsem to zduraznovala, ptz se me taky snazil rict, ze to v 1. trimestru nema moc vyznam si pichat, ale ja jsem presvedcena ze ma, kdyz najednou nemam zadny problem, oproti predchozim tehu. Hematolozka me predepsala jeste Acidoflan listovku, nejakou silnejsi, tak pojidam i tu k vitaminum. Porad mam v sobe malinko strach at vsechno dobre dopadne, ale zaroven se snazim na to nemyslet.
Taky me muzes napsat, kam se vsude daji pichat ty injekce a kde s tim mas nej zkusenosti, ja picham do bricha, nekdy me to nejde propichnout, kdyz se nenaprahnu
)) tak jsem premyslela, jake to je treba do toho stehna, ale zatim si na to netroufam.
Ewi, ta hodnota je spíš nízká jak vysoká (a to i na těhotenství), takže neboj, jak to vypadá, tak tvoje doktorka tě pečlivě sleduje.
Taky jsem hodněkrát četla, že holčiny s Leidenem potratí několikrát za sebou, já si taky myslim, že je to tou nemocí. Proto je moc důležitý si píchat okamžitě, jak zjistíš těhu. Teda aspoň tak mi to řekla moje hematoložka, když mam toho homozygota. Každopádně injekce ti neuškodí, lepší, než aby ti ztrombolizovala placenta, to je pak v háji. Prevence je fakt důležitá. Listovku mam též. Gynekolog řikal, že právě s Leidenem je hodně důležitá na krvetvorbu. Neboj, když je všechno pod kontrolou a sledují tě, všechno bude v pořádku.
Já píchám do břicha (bez rozpřahu
). Ze začátku mi to tam taky hůř šlo, ale když se jí naučíš dávat fakt rovně (kolmo k bříšku), tak tam vjede, ani nevíš. Hlavně min. 5 cm od pupíku (nevím proč, psali to v návodu). Teď už mam větší bříško, tak nemůžu pořádně vzít mezi prsty tu řasu (už ho mam pěkně naplé), tak už to trošinku bolí. Jedno ráno jsem měla záchvěv odvahy a řekla jsem si, že si to zkusím píchnout do stehna
auuuuu, to už nikdy zkoušet nebudu. Bolela mě celá noha. Ale naučila jsem přítele, aby mi ji píchal do ramene (sama si ji nepíchneš, musí se vzít jednou rukou ta řasa mezi prsty a druhou rukou pícháš). Šlo mu to skvěle a ani mě to nebolelo
.
Fialína: já si taky myslím, že je hodně pěčlivá, toho si fakt cením ![]()