Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ne, nestalo. Kdyz jsem mela holter kvuli extrasystolam, mela jsem den jako obvykle a přístroj nameril, co mel.
V mém případě enormní množství extrasystol, o většině z nich jsem ani nevěděla.
V tvém případě asi resis, ze je cítíš, jak často? Omdlivas kvůli tomu? Hur se ti dycha?
Nebo ti jen stres a uzkost vyvolává extrasystoly?
Protože to je totiž dost zásadní rozdíl a bude to mít vliv na následně reseni.
A nechci tě nijak strašit, ale pokud ti nameri 5 KES denne, nebudou to nijak resit, protože jsou zcela nevyznamne (srdce není stroj). I pokud jich bude víc, neexistuje kouzelná pilulka, kterou spolknes a uz zadne exrasystoly nebudeš mít.
Jo stalo. Je to zákon schválnosti. Měla jsem ho kvůli tachykardiím a nepříjemnému bušení srdce. Přístroj sice zaznamenal jednu tachykardii kolem 130 v klidu, ale vyhodnotil to, že dobrý. Tak mi řekli, že je vše v pořádku a nashledanou. Tachykardie časem ustaly samy.
@Anonymní píše: Více
Já nevím co mi to vyvolává, proto jsem šla k doktorce, aby to zjistila. Jestli je to normální nebo nebezpečné. Holter jsem už odevzdala, výsledky budou příští týden, tak uvidím co naměřil. Já nečekám, že zmizí, jenom potřebuju vědět, že je to ok
@paja120 Ano fakt jak naschvál, výsledky budu mít za týden, tak uvidím co naměřil.
@Anonymní píše: Více
Nemůžeš kvuli tomu dýchat? Je ti na omdleni?
Nebo jen párkrát za den ucitis extrasystolu?
Srdce není stroj a KES mají všichni. Někdo je vůbec nevnímá, někdo citi každou a proziva je.
Jejich počet navyšuje stres a uzkost.
Každopádně holter to nameri, jak to je. Pokud se bude kardiolog obávat, zkontroluje srdce sonem, jestli je zdravé.
Takže je jedno, ze jsi mela zrovna den, kdy jich cítíš méně, asi to stejne nebude 20% vuci 10%, ale 50 ks vs.10ks, coz je nic (nebo se pletu?).
Muzou ti je samozrejme namerit v noci, kdyz o nich nevíš, mně tehdy namerili mezi 3.-5.ranni 2 normální tepy, 1 KES..2 hodiny v kuse (a opakovane). A i tak to bylo ze stresu a nakonec to přešlo.
Na to je vhodné Holter na více dní. Pokud by ti jej lékař nechtěl napsat, můžeš si jej sama zaplatit. Stojí to cca 1800 Kč na týden, pošlou ti ho domů poštou a pak jim ho zase pošleš zpět. Je o dost menší než ten, co jsi zřejmě měla.
https://www.mdt.cz/
Prosím anonym - zdravotní stav
Zdravím, mám od rána holter EKG kvůli tomu, že mi často přeskakuje a vynechává srdce. A zrovna dnes se mi to stalo asi jen 3× slabě. Tak se bojím, že to nebude dobře vyhodnoceno když přístroj nic nezaznamená. A doktorka mi nebude věřit, že v jiných dnech to mám fakt často a není to příjemné.
Stalo se to někomu?