Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já jsem teda zarytý odpůrce chodítek, kromě aktivního, kde se malej drží a cape sám. Ale radši teda to chodítko než to hopsadlo. To už mě přijde úplně ujety. Jasny že se to miminku bude líbit, ale dopadá na nožičky, má všechno měkoučky a mohl by mít v budoucnu problémy.
Pokud malá ještě sama nesedí a nechodí, tak ani hopsadlo není řešení, o chodítku se radši nebudu vyjadřovat, ať z toho zase není hádka. Chodítko bych nepoužívala nikdy, hopsadlo akorát v případě, že dítě umí samo sedět (tzn. umí se do sedu samo dostat a udrží se) a stojí, jinak ne.
Já mám skoro roční holčičku a tohle nikdy nebylo potřeba, koupili jsme velikou ohrádku (1,5×1,5m), kde má svoje hračky a je tam zvyklá a já mám jistotu, že je v bezpečí…takže spíš bych to řešila něčím podobným…
@elizabeta92 píše:
@quatruska šest měsíců a týden
To mi přijde ještě hodně malá na chodítko i na hopsadlo.Moje v 6 mesících ani neseděla. A chodit začala až ted v 13 měsících
Tak to je hodně malá na nějaké chodítko, seděla vůbec sama, když jsi tam poprvé dala? Kamarádce zakázala doktorka malou dávát do houpacího lehátka, tak ji tam prostě přestala dávám ze dne na den a hotovo.
Aktivní chodítko je to co před sebou tlačí? Na to je ještě malá, neumí se postavit..
@elizabeta92 píše:
Aktivní chodítko je to co před sebou tlačí? Na to je ještě malá, neumí se postavit..
já bych řekla, že je malá i na normální chodítko, nebo se uměla posadit, když jsi ji tam dala?
Já jsem odpůrce chodítek a nikdo mi to nevymluví, mě do chodítka dávali když jsem byla malá a teď bych mohla vyprávět…
@elizabeta92 píše:
Aktivní chodítko je třeba pro holčičku takový dřevěný kočarek. Který před sebou tlačí
Umí si sednou jen když se o něco drží.. třeba si sedne v kočárku, když se drží z obou stran kočáru.. ale z lehu si sednout neumí.. Ano je malinká. Ale ovládá chodítko teda perfektně.. ![]()
@Verca1989 máš kvůli tomu nějaký problémy teď?
ptám se i proto, že jsem viděla hopsadla od 5. měsíce.. A myslim že pětiměsíční miminko si sednou ještě neumí..
V 6ti mesicich je hodne malicka a je jasny, ze se ji to libi, ty kdyby si nemohla sama chodit, lezt, sedet, tak se ti tam taky bude libit, protoze je to zmena a muze zkoumat veci, co jinak v leze ne. Choditko kdyz uz, tak je urceno na to, kdyz se deti, co uz umi stat, uci chodit, jako podpora, aby nespadli.
Ber to tak, že ty jsi matka. Ty jsi za ni zodpovědná. Tak si dělej co chceš a nemusíš se vyptávat na emiminu. tady ti všichni řeknou, že chodítka jsou šptané.
Jj aktivní chodítko před sebou tlačí. My jsme kluky ani jednoho nijak nepodporovali, nikdy nevodili za ruce ani neposazovali a oba chodí od devítí měsíců
Pokud potřebuji něco udělat hodím malýho do postýlky, kdyžtak si trochu pořve. Ale do chodítka bych ho nikdy nedala.
Moje malá má strašně ráda chodítko. Vydrží v něm dlouho a to několikrát za den. Ale slyšela jsem že by se v tom neměly nechávat moc dlouho. To se mi potvrdilo i tady na emiminu. Přečetla jsem si že hodně maminek je proti chodítkům. A tak mě napadlo že bych malé pořídila hopsadlo. Nebo je to na stejný princip? a také to zatěžujě páteř? Nechcu hned malé brat chodítko, snažim se ji tam dávat co nejmíň. Umí si hrát i pod hrazdičkou a v ohrádce. Jenže jí to nebaví tak dlouho, jak třeba to chodítko.. A já jsem zase ráda že se jí nemusim celý den věnovat a můžu uklidit, uvařit, apod.. Nebo jestli vás napadá ještě nějaká jiná možnost, kde by se zabavila sama, tak mě ji napište. Děkuji