Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pokud co píšeš je bez odečtu, tak to zas tak strašné není, k lékaři bych šla až tak po dvou dnech.
Možná febrilni křeče, mohou trvat i pár vteřin.Dite nereaguje,oči v sloup, většinou má tělíčko prohnuté do praku a silné záškuby končetin,v tu chvíli je nejlepší dítě ochladit. Určitě bych doktorce zavolala a uvidíš.Pokud to bylo poprvé, nejspíš ji bude chtít vidět.
@pikola jj, bez odectu! Prave ze, dle me ta horecka nebyla tak strasna aby to s ni souviselo. Nicmene me to strasne vydesilo. Navic to bylo tri hodiny po tom, co ji teplota uplne klesla.
@Anonymní píše:
@pikola jj, bez odectu! Prave ze, dle me ta horecka nebyla tak strasna aby to s ni souviselo. Nicmene me to strasne vydesilo. Navic to bylo tri hodiny po tom, co ji teplota uplne klesla.
Ono nejde o to jak je horečka vysoká, ale o rychlý vzestup teploty, kdy tělíčko reaguje křečí. Některé děti křečují už při zvýšené teplotě.
V ty dobe byla uz tri hodiny bez teploty prave. A takovy krece to uplne nebyly. Bylo to spis jako by se hodne lekla. ![]()
@Anonymní píše:V ty dobe byla uz tri hodiny bez teploty prave. A takovy krece to uplne nebyly. Bylo to spis jako by se hodne lekla.
@Lucinka1986 píše:
Možná febrilni křeče, mohou trvat i pár vteřin.Dite nereaguje,oči v sloup, většinou má tělíčko prohnuté do praku a silné záškuby končetin,v tu chvíli je nejlepší dítě ochladit. Určitě bych doktorce zavolala a uvidíš.Pokud to bylo poprvé, nejspíš ji bude chtít vidět.
Můj syn si prošel v roce a půl febrilni křečí, která trvala 10 minut. Po čtvrt roce, kdy byl znovu nemocný, měl křeč která vypadala, tak jak ji popisuješ ty.
A jakou teplotu měla po tom „leknuti“?
Ahoj, nemohly to být takové ty záškuby při usínání? Dcera sebou takhle škube když usíná v autě. Mně se to taky občas stane, když jsem hodně unavená ![]()
https://www.bety.cz/…procent-osob
@Lucinka1986 píše:
Můj syn si prošel v roce a půl febrilni křečí, která trvala 10 minut. Po čtvrt roce, kdy byl znovu nemocný, měl křeč která vypadala, tak jak ji popisuješ ty.
A jakou teplotu měla po tom „leknuti“?
Teplotu po tom “leknuti” mela (mereno na cele bezdotykovym) 36,7. Takhle to mela + - nejakej ten stupinek ty zmineny tri hodiny ![]()
@Chulimanga to me taky napadlo, ona miva takovy “divoky” spani, ale ze by se to opakovalo i pri drzeni v naruci ![]()
Tak v tom případě to febrilky nebyly:)
Tak je opravdu možné, že šlo o bezvýznamné záškuby třeba z leknuti, nebo ze spaní. Byla bych klidná.
@Lucinka1986 me napadlo to brisko akorat. Jestli ji zabolelo tak sebou cukla
desi me k tomu jen ta horecka no
Jestli se muze stat i takovou dobu po poklesu horecky.
Porad lezi, je unavena chudinka ![]()
To není horečka, nesnižuj v takovém případě. On ten paralen je zas dost dryák na žaludek, nedávej to zbytečně.
Btw. moje dcera měla křeče při prudkém snížení teploty.
Horečka je nad 38,5 léky dávej jen pokud bude mít nad 38 (po odečtu!) a dodržuj rozestupy pro léky. Pokud by horečka neklesla ani po lécích a nebo je měla 2-3 dny tak bych šla k lékaři- Nemusí jíst, hlavně ať pije, je normální že je tělo unavené.
Febrilní křeče mohou být při rychle změně tělesné teploty směrem nahoru i dolů.
Teplotu nesrážej pokud po odečtu (!) není nad 38°C. Lepší je zvýšit příjem tekutin a pobyt v chladnějším prostředí (vyvětrat, příliš nepřikrývat).
Ty záškuby co popisuješ prober s dětským doktorem při další návštěvě. Ale osobně si myslím, že to febrilky nebyly.
Maminky, prosim radu. Rok a pul dcera, vecer horecka 38.2 v konecniku. Dala jsem ji nurofen a sla spinkat. Chodila jsem ji kontrolovat, spala klidne, teplota vsak porad pretrvavala. Kolem jedne se probudila a uplne horela. Zmerena opet v konecniku - 38,6. Podan paralen cipek a teplota klesla uplne, dal klidny spanek. Ve 4:30 plac, dala jsem dudlik, pohladila - bez horecky a zase ulehla. V tu chvili zase plac tak skacu k postylce hladim ji a ona sebou cukla, jakoby se lekla. Beru ji do naruce a tohleto “leknutu” se opakuje jeste asi 3×. Mezitim je nekolik vterin klidna, neplace, jen kdyz ma tu krec vykrikne a place. Potom vse vpohode, reaguje na me, je ospala a usina. Do rana jsem ji kontrolovala, spala klidne. Ted jeste spinka. Ma nekdo podobnou zkusenost? Mam jit k doktorce? Vcera nekakala, jinak denne, mohly to byt krece v brisku ( potom hodne prdela) nebo to mohl byt dusledek ty horecky. Bylo to fakt desivy, zaskubla celym telem