Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
syn se v noci probudil,plakal - změřila jsem ho a měl 39,2, dala jsem nurofen a je bez teploty i teď v 11hod. Léky měl jen v noci v 1hod. Večer byl v pořádku. Nemá rýmu, kašel, průjem - no nic. Nemáte někdo zkušenost? Rostou nám poslední stoličky. Ze zubů neměl nikdy teplotu. Je zima, tak to ze slunka asi nebude. Nevíte?
Čím to mohlo být netuším, ale je to normální… dětem takhle teplota dost často lítá. A u některých klidně i do relativně vysokého věku, na táboře jsme se s tímhle setkali i u 6-7 letých - v noci s víc jak 40 do nejbližší nemocnice a dopoledne jsme ji neudrželi ve spacáku ![]()
Aha, tak snad. Protože jsme chtěli jet na hroby a na procházku a teď budeme raději doma a zítra jsme chtěli jet ke kamarádce a zase mi přijde blbý tam je, kdyby měl syn nějakou virózu, aby to jejich měsíční dcerka nechytla.
Platí zásadní pravidlo - teplota nejvíc a nejintenzivněji stoupá kolem jedné hodiny ranní a pak mezi 16-17 hod večer. Že je syn bez teploty teď přes den, vůbec nic neznamená - pokud má nějakou virózu, k večeru nebo v noci mu to nejspíš zase vyjede.
Ale určitě to mohla být jen jednodenní záležitost - i třeba z nějakého stresu, leknutí, náročného dne, intenzivního zážitku, cokoli.
Dneska bych ho každopádně brala jako nemocného, dodržovala klidový režim - a pokud do zítřejšího rána vydrží bez teploty a jakéhokoli jiného příznaku, ke kamarádce bych jela.
Ahoj, tak to mame podobny zazitek (a vidim, ze i uplne stejne stare deti) - v noci ze ctvrtka na patek neklidny spani, mleti se v postylce a teplota - v noci jsem nemerila, ale dala rovnou sirup.
V patek po poledni 38,6, takze zase sirup, pak pro jistotu sirup na noc a posledni sirup v noci z patku na sobotu. Jinak nic jinyho, zadna ryma, nic. Ted uz je v poradku a mne se zzelelo jeho i tatinka (ktery ho miva o vikendech odpo na starosti, abych mela aspon pulden pro sebe),a pujdou i ven - s golfkama, a jen na chvili.
Starsi syn umel mit teplotu kolem 39st treba nekolik dni, a nic dalsiho, naposled se nam to stalo asi ve 13ti letech ![]()
Dneska bych ho byt Tebou urcite ven nebrala, zitra mozna k te kamaradce ano.
Ahoj dcera(4,5) to tak měla minulou sobotu - teplota skoro 39, vyspala se a dobré. Přesně týden na to, včera, teplota zpátky a má angínu
Tak snad u Vás to bude jen jednodenní záležitost ![]()
Aha, tak asi řádí nějaká jednodenní vyróza. Je dnes unavenější přes den, ale to by byl každý po 39C. Říkala jsem si právě, zda nezajít k lékaři, ale co tam dělat, když bych řekla, že měl vlastně horečku 2hodiny. Jsem klidnější.