Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
Jdu si sem pro radu. Náš malý, rok a půl, chlapeček trpí od svých 10 ti měsíců často na horečky. Poslední horečka býka doprovázená rýmou a kašlem, byl s tím spojené i slabý zánět močových cest.
Včera večer jsem už cítila, jak hoří, tak jsem zbystřila a naměřila mu 39,3 po odečtení v zadečku. K tomu žádné jiné příznaky. V noci tedy pláče bolesti, asi hlavička, a je neklidnyVzdy srazim nurofenem na 4 hodiny a pak zase horečka vystřelí na těch 39,4.
Co si myslíte, že to je? Je to normální, že dítě může mít horečku bez dalších příznaků?
Moc Vám. predem děkuji za odpovědi
Šestá nemoc nebo covid nebo cokoliv jiného. Po jednom dnu těžko říct.
Co to je ti asi nikdo neporadí, ale k tomu co píšeš… pokud srazíš horečku po 4 hodinách, tak musíš střídat Nurofen a Paralen/Panadol a ne dávat pokaždé Nurofen. Ten se smí opakovat po 6 hodinách. Zároveň bych určitě přidala i mechanické srážení, to znamená sprcha, ledové obklady atd. nejen srážet léky. A poslední poznámka, dávkování na sirupu je celkem hodně podseknuté. Naše doktorka mi poradila pokud nejde horečka srazit, tak dát o něco více, ale upřímně být tebou tak o tomto bych se poradila s doktorkou…
Nevím jestli je to normální, ale oba moji synové od malička trpí na to stejné. Tak jak jsi napsala, vysoké horečky a pak buď rýma nebo prostě vůbec nic. Horečky netrvají dlouho maximálně dva dny a pak prostě nic. Zrovna nedávno to měl syn 19 měsíců.
@Anny2148 Ano, Nurofen střídám s paralem. O tom jsem byla informována před půl rokem na pohotovosti. A prý nurofenu místo 2,5 ml dávat 4-5ml po 8 hodinách. Je to fakt pech do těch našich prdolku rvát takové množství léků. Myslela jsem, že covid by se projevil i s prujmem, zvracení. Moc díky za připomínky.
@Andreáček Viď? Četla jsem mnoho článků, že některé děti na horečky holt trpí. Ale kamarádka mé dnes vyděsila, že to u toho našeho už není normální, mít horečku co 2 měsíce.
Našemu malému je 18 měsíce, podobně jako Vašemu. Řešila jsi to s pediatrem nebo nevíš, zda tohle je normální jev? Řeším se, že je to zajet ledvin - projevuje se horečkama
@VEROVELS píše:
@Anny2148 Ano, Nurofen střídám s paralem. O tom jsem byla informována před půl rokem na pohotovosti. A prý nurofenu místo 2,5 ml dávat 4-5ml po 8 hodinách. Je to fakt pech do těch našich prdolku rvát takové množství léků. Myslela jsem, že covid by se projevil i s prujmem, zvracení. Moc díky za připomínky.
Toho Nurofenu se dává polovina váhy dítěte po 8 hodinách. To odpovídá maximální denní dávce.
@VEROVELS Super, nechci poučovat, jen jsem si říkala že to radši napíšu.
Horečky u takhle malých dětí jsou normální, doktor na něm dřív jak za tři dny nic nevykouká, ale můžeš mu zkusit zavolat a jen nechat pro jistotu vyšetřit moč. Ale obecně pokud jsou horečky kolem 39 tak to prý bývá virové, pokud jsou nižší, ale dlouho tak bakterie. Takhle mě poučila hned u prvního naše doktorka.
@Anny2148 Bezva poznatek. dekuji. Je pravda, že si Venousek se svojí neterinkou dva dny zpět vyměnili dudlíky. Ale ona byla zdravá. Třeba měla něco prodělaného a my to nevěděli 😏
Každé dítě je jiné, některé děti na to prostě trpí, si myslím. Když jsme byli u doktorky, tak malého vždy prohlédne, poslechne, vzali i moč, no a prostě nic. Vždycky řekne, uvidíme, a když to samo přejde dále to neřeší. Už tam s tím nechodím. Moje mamka mi říkala, že můj brácha to tak míval jako dítě také, prostě hned horečka a jak rychle to přišlo…
@Andreáček Nám teda pediatrická zkontrolovala jej jednou moč a to jsem ji přinesla sama od sebe. Asi to nebere jako prioritu u takhle malýho prdolu kontrolovat moč. Mně to teda přijde docela zásadní věc. Jak dlouho má Váš syn horečky, když už se dostaví?
My si horeček taky užili. Pravidelně měl 2-3 dny kolem 40,5. Bylo to hnusný. I se zvažoval syndrom PFAPA. Nakonec to nebyl. On u toho míval CRP 150 a výš.
Vyrostl z toho.
@Billi koukám,že opravdu nejsme sami.To mě moc mrzí, že jste si také tak vytrpěli. Kolik bylo Vašemu dítěti a v jakých časových etapách se horečky dostavovaly? U nás opravdu co dva měsíce. Jednou nám to Dr. Už prelecila ATB, zda to není závažnější zanet v těle. Poté chvíli klid.
Jak dlouho to u Vás vydrželo? Ty horečnaté stavy? Myslím, do kolika let ☺️️ V bylo Vašedite i v noci nevrle? Myslím si, že tak vysoké horečky nejsou způsobeny růstem zubů, jak některi tvrdí.
@Billi CRP jsme posledně jeli 110,postupně se zvyšovalo, první den 20,pak 70,pak 110. Proto Dr. nasadila ATB.