Horký komín

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2271
2.2.12 23:04

Horký komín

Ahoj, potřebuju poradit.Bydlíme v celkem novém patrovém domku.Máme krb a ted v mrazech v něm topíme.Komín od krbu je veden ven pokojem v patře.Ten zatím nepoužíváme.Ted manžel zjistil, že komín je vařicí a nejde na zdivu ani udržet ruka 8o .Nevíte co to má být?Jsem plašan, ale vedle v pokoji spí prcek..Zítra tu budu sama a chtěla bych na večer zatopit, mám se bát?Krb je od firmy tak by měl být OK, ale..Bojím se..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20518
3.2.12 00:08

Chápu to. Plně. Mám kotel na dřevo a jsem doma s mladším synem, manžel je se starším an týden na horách. A v pondělí mi trošku za zlobil kotel, v trubkách se udržela vzduchová bublin a teploty vylítly přes svůj normál. No nervy neskutečný. Ale to byla výjimka, ke který dochází jednou az deset let. Buď jak buď, ale
teplota komínu může souviset s teplotou okolí. Jsou atypický mrazy, tudíž krb a komín musí jakoby topit „víc“, aby vyrovnal teploty přechodu zdí venkovních a domácích. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
3.2.12 00:09

Adri a co je teda za problém? :lol:
To je přece normální že ta zed je teplá,to tak má být ;)
Není se čeho bát od toho krb a komín je aby hřál a pokud na tu stěnu neumístíte třeba obraz který by mohl vzplát tak se není čeho bát.
Na naší stěně by se dali udělat vajíčka :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
3.2.12 07:30

My komín horkej nemáme :think: máte ho vyvložkovanej? :think: Já jsem taky plašan, zavolala bych nějakýmu kominíkovi a poptala bych se :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
3.2.12 08:06

Můj bratr taky topí v krbu a horký komín tedy nemají. Nechci tě strašit, ale dávej na to pozor.

Je to pár let, co jsme byly s mamkou samy doma, topily jsme si jako vždycky a najednou na nás zvonil soused, že nám šlehají třímetrové plameny z komína 8o 8o běžel nám z kamen vyndat všechny polena a chladit kotel, i když byl asi na 50 stupňů jenom. stěny komína byly horké až nám popraskala omítka a na jedné straně, kde byla koupelna, tak popraskaly i dlaždičky. Komín se musel znovu vyvložkovat a od té doby máme klid. Měli jsme tenkrát velké štěstí, že soused tak rychle zareagoval, protože nám lehko mohla chytnout střecha :?

• Citovat
  • Upravit
9044
3.2.12 08:11

Ja teda nevim,ale zrovna nedavno tchan rikal,ze jejich sousedi maji horky komin a ze to rozhodne neni dobre :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Romario
3.2.12 08:38

Jakou máte izolaci v komínu? Dává se protipožární vata. Stěna by neměla být horká, snad jen vlažná, něco je špatně a to moc. Řešte to hned s kominíkem.
A ty plameny z komína - chytly vám saze, zřejmě jste delší dobu nevymetali a nebo topili vlhkým dřevem :think: , je to nebezpečné a vede k požárům. Soused vás fakt zachránil :pankac: :pankac:

• Citovat
  • Upravit
48576
3.2.12 08:45

U nás byl kominík před týdnem na revizi a fakt se není čeho bát :palec:
Komín jsme vyvložkovávali jen nahoře v okolí střechy a jinak jsme schválně nevložkovali aby nám vyhřál koupelnu i obývák :palec: a je nás tu 20 novostaveb a všichni to máme stejný takže si nemyslim že by tolik lidí udělalo nákou chybu. :lol: .
Navíc u nás probíhá právě dořešování kolaudace takže máme vše prohlídnuté :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
3.2.12 08:53
Romario píše:
Jakou máte izolaci v komínu? Dává se protipožární vata. Stěna by neměla být horká, snad jen vlažná, něco je špatně a to moc. Řešte to hned s kominíkem.
A ty plameny z komína - chytly vám saze, zřejmě jste delší dobu nevymetali a nebo topili vlhkým dřevem :think: , je to nebezpečné a vede k požárům. Soused vás fakt zachránil :pankac: :pankac:

tenkrát jsme měli komíníka asi měsíc předtím, než se to stalo. museli jsme to dokládat na pojišťovně, jinak by nám nic nevyplatili. takže to nejspíš odfláknul. vlhkým dřevem netopíme :nevim:
jinak souhlasím s tebou, taky bych to řešila, normální mi to nepřijde

• Citovat
  • Upravit
17013
3.2.12 09:34

U nás byl taky kominík a právě říkal, že je komín fakt nebezpečnej když chytne, že se to pak dá přirovnat ke startování stíhačky. To jste měli se sousedem sakra kliku :pankac: Jinak fakt pozor, fakt bych se raději poptala a není kominík jako kominík… jsou tací, kteří svou práci neodvedou pořádně… Komín by přes zeď neměl pálit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4514
3.2.12 09:38

Taky máme komín horkej, u nás je to v pořádku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2271
3.2.12 11:35

Moc děkuju za příspěvky…I když jste mi docela nahnaly hrůzu.Komín vyvložkovanej máme, vše je od firem.No nám se to ještě nestalo, aby byl tak šíleně rozpálenej.Sakra :think: ,ted nevim jestli zatopit nebo ne :nevim: ..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9011
3.2.12 11:39
Adriana píše:
Moc děkuju za příspěvky…I když jste mi docela nahnaly hrůzu.Komín vyvložkovanej máme, vše je od firem.No nám se to ještě nestalo, aby byl tak šíleně rozpálenej.Sakra :think: ,ted nevim jestli zatopit nebo ne :nevim: ..

To je normální, komín nám prohřívá zeď normálně, to je v pořádku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Romario
3.2.12 11:48
Adriana píše:
Moc děkuju za příspěvky…I když jste mi docela nahnaly hrůzu.Komín vyvložkovanej máme, vše je od firem.No nám se to ještě nestalo, aby byl tak šíleně rozpálenej.Sakra :think: ,ted nevim jestli zatopit nebo ne :nevim: ..

Komín se skládá ze tří vrstev - vnější (cihelná nebo betonová), izolace (protipožární vata) a vložky - většinou keramické, někdy nerezové. Tudíž vložkování komínu neznamená nutně, že je tam taky izolace. A kominíci jsou různí, není na všechny stejný spoleh :? , ale to je jiná kapitola. V žádném případě by komín neměl „hřát“, komín slouží pro odvod spalin, hřát by měl radiátor, podlahové topení, přímé teplo z krbu aj.
Pokud je komín „horký“, zřejmě na tuty není odizolován a v případě zahoření sazí se mění na rozbušku, od které chytne dům.

• Citovat
  • Upravit
2271
3.2.12 11:59
Romario píše:
Adriana píše:
Komín se skládá ze tří vrstev - vnější (cihelná nebo betonová), izolace (protipožární vata) a vložky - většinou keramické, někdy nerezové. Tudíž vložkování komínu neznamená nutně, že je tam taky izolace. A kominíci jsou různí, není na všechny stejný spoleh :? , ale to je jiná kapitola. V žádném případě by komín neměl „hřát“, komín slouží pro odvod spalin, hřát by měl radiátor, podlahové topení, přímé teplo z krbu aj.
Pokud je komín „horký“, zřejmě na tuty není odizolován a v případě zahoření sazí se mění na rozbušku, od které chytne dům.

Hm, tak netopim, bojim se.Musím se zeptat muže, jak to je udělaný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný