Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, potřebuju poradit.Bydlíme v celkem novém patrovém domku.Máme krb a ted v mrazech v něm topíme.Komín od krbu je veden ven pokojem v patře.Ten zatím nepoužíváme.Ted manžel zjistil, že komín je vařicí a nejde na zdivu ani udržet ruka
.Nevíte co to má být?Jsem plašan, ale vedle v pokoji spí prcek..Zítra tu budu sama a chtěla bych na večer zatopit, mám se bát?Krb je od firmy tak by měl být OK, ale..Bojím se..
Chápu to. Plně. Mám kotel na dřevo a jsem doma s mladším synem, manžel je se starším an týden na horách. A v pondělí mi trošku za zlobil kotel, v trubkách se udržela vzduchová bublin a teploty vylítly přes svůj normál. No nervy neskutečný. Ale to byla výjimka, ke který dochází jednou az deset let. Buď jak buď, ale
teplota komínu může souviset s teplotou okolí. Jsou atypický mrazy, tudíž krb a komín musí jakoby topit „víc“, aby vyrovnal teploty přechodu zdí venkovních a domácích. ![]()
Adri a co je teda za problém? ![]()
To je přece normální že ta zed je teplá,to tak má být ![]()
Není se čeho bát od toho krb a komín je aby hřál a pokud na tu stěnu neumístíte třeba obraz který by mohl vzplát tak se není čeho bát.
Na naší stěně by se dali udělat vajíčka ![]()
My komín horkej nemáme
máte ho vyvložkovanej?
Já jsem taky plašan, zavolala bych nějakýmu kominíkovi a poptala bych se ![]()
Můj bratr taky topí v krbu a horký komín tedy nemají. Nechci tě strašit, ale dávej na to pozor.
Je to pár let, co jsme byly s mamkou samy doma, topily jsme si jako vždycky a najednou na nás zvonil soused, že nám šlehají třímetrové plameny z komína
běžel nám z kamen vyndat všechny polena a chladit kotel, i když byl asi na 50 stupňů jenom. stěny komína byly horké až nám popraskala omítka a na jedné straně, kde byla koupelna, tak popraskaly i dlaždičky. Komín se musel znovu vyvložkovat a od té doby máme klid. Měli jsme tenkrát velké štěstí, že soused tak rychle zareagoval, protože nám lehko mohla chytnout střecha ![]()
Ja teda nevim,ale zrovna nedavno tchan rikal,ze jejich sousedi maji horky komin a ze to rozhodne neni dobre ![]()
Jakou máte izolaci v komínu? Dává se protipožární vata. Stěna by neměla být horká, snad jen vlažná, něco je špatně a to moc. Řešte to hned s kominíkem.
A ty plameny z komína - chytly vám saze, zřejmě jste delší dobu nevymetali a nebo topili vlhkým dřevem
, je to nebezpečné a vede k požárům. Soused vás fakt zachránil
![]()
U nás byl kominík před týdnem na revizi a fakt se není čeho bát ![]()
Komín jsme vyvložkovávali jen nahoře v okolí střechy a jinak jsme schválně nevložkovali aby nám vyhřál koupelnu i obývák
a je nás tu 20 novostaveb a všichni to máme stejný takže si nemyslim že by tolik lidí udělalo nákou chybu.
.
Navíc u nás probíhá právě dořešování kolaudace takže máme vše prohlídnuté ![]()
Romario píše:
Jakou máte izolaci v komínu? Dává se protipožární vata. Stěna by neměla být horká, snad jen vlažná, něco je špatně a to moc. Řešte to hned s kominíkem.
A ty plameny z komína - chytly vám saze, zřejmě jste delší dobu nevymetali a nebo topili vlhkým dřevem, je to nebezpečné a vede k požárům. Soused vás fakt zachránil
![]()
tenkrát jsme měli komíníka asi měsíc předtím, než se to stalo. museli jsme to dokládat na pojišťovně, jinak by nám nic nevyplatili. takže to nejspíš odfláknul. vlhkým dřevem netopíme ![]()
jinak souhlasím s tebou, taky bych to řešila, normální mi to nepřijde
U nás byl taky kominík a právě říkal, že je komín fakt nebezpečnej když chytne, že se to pak dá přirovnat ke startování stíhačky. To jste měli se sousedem sakra kliku
Jinak fakt pozor, fakt bych se raději poptala a není kominík jako kominík… jsou tací, kteří svou práci neodvedou pořádně… Komín by přes zeď neměl pálit ![]()
Moc děkuju za příspěvky…I když jste mi docela nahnaly hrůzu.Komín vyvložkovanej máme, vše je od firem.No nám se to ještě nestalo, aby byl tak šíleně rozpálenej.Sakra
,ted nevim jestli zatopit nebo ne
..
Adriana píše:
Moc děkuju za příspěvky…I když jste mi docela nahnaly hrůzu.Komín vyvložkovanej máme, vše je od firem.No nám se to ještě nestalo, aby byl tak šíleně rozpálenej.Sakra,ted nevim jestli zatopit nebo ne
..
To je normální, komín nám prohřívá zeď normálně, to je v pořádku ![]()
Adriana píše:
Moc děkuju za příspěvky…I když jste mi docela nahnaly hrůzu.Komín vyvložkovanej máme, vše je od firem.No nám se to ještě nestalo, aby byl tak šíleně rozpálenej.Sakra,ted nevim jestli zatopit nebo ne
..
Komín se skládá ze tří vrstev - vnější (cihelná nebo betonová), izolace (protipožární vata) a vložky - většinou keramické, někdy nerezové. Tudíž vložkování komínu neznamená nutně, že je tam taky izolace. A kominíci jsou různí, není na všechny stejný spoleh
, ale to je jiná kapitola. V žádném případě by komín neměl „hřát“, komín slouží pro odvod spalin, hřát by měl radiátor, podlahové topení, přímé teplo z krbu aj.
Pokud je komín „horký“, zřejmě na tuty není odizolován a v případě zahoření sazí se mění na rozbušku, od které chytne dům.
Romario píše:Adriana píše:Komín se skládá ze tří vrstev - vnější (cihelná nebo betonová), izolace (protipožární vata) a vložky - většinou keramické, někdy nerezové. Tudíž vložkování komínu neznamená nutně, že je tam taky izolace. A kominíci jsou různí, není na všechny stejný spoleh
..
, ale to je jiná kapitola. V žádném případě by komín neměl „hřát“, komín slouží pro odvod spalin, hřát by měl radiátor, podlahové topení, přímé teplo z krbu aj.
Pokud je komín „horký“, zřejmě na tuty není odizolován a v případě zahoření sazí se mění na rozbušku, od které chytne dům.
Hm, tak netopim, bojim se.Musím se zeptat muže, jak to je udělaný…