Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Akné mě trápilo snad už na druhém stupni, kdy jsem si kvůli němu udělala i ofinu, abych skryla čelo. Myslím, že v 15 jsem začala brát antinu asi do 19/20, ale žádná velká změna se nekonala. Od kožní vím, že mi nejvíc zabral zineryt, lehce štípe, je na předpis, ale dostal mě z nejhoršího.
Pak jsem zkoušela pít šťávu z řapíkatého celeru, to mi dost pomohla, nebyla jsem tolik rudá. Bylo s tím teda hrozně práce a při představě, že to budu drdit každý den, kdy se muselo vypít asi 500 ml byla strašná, takže jsem vydržela asi 4 měsíce.
Zkusila bych pročistit tělo, to dělá nejvíc a mně pomáhá si říct no bylo to i horší, nic to není, má to většina lidí. Na internetu, já hledala na tiktoku takový drinky - jablko, pomeranč, zázvor, mrkev, ty jsou fajn. Tak zkusit i to.
Ráda bych napsala nějakou zaručenou radu a ano, dospět..
Měla jsem tak hezké akné s několikaletým řešením na kožním- antibiotika, všechna možná mazadla..až mi doktorka navrhla, jestli si nechci nechat ofinu ![]()
Ale vyrostla jsem z toho.
Takže za mě, bohužel, vydrzet..
@Sabina581 píše: Více
a akneroxid? Asi dva týdny zpět jsem kupovala zázrak na akné od Havlíkovy apotéky, ale nevím, jako zhoršení není, ale nejspíš to znovu nekoupím.
Ještě jsem si dělala kvasnicovou masku, rozdrobit kvasnice a myslím vlažná voda. Když jsem chodila na kosmetiku, tak mi pomáhaly produkty od značky Medik8, ale je myslím dražší.
Ale zkusila bych pročistit tělo zevnitř a možná nějaké vitamíny přidat
Dcera má, po letech boje různými prostředky, Curacne. Trochu dryják, ale funguje to.
@Sabina581 píše: Více
Zkus doplňky stravy se zinkem, třeba Zinek chelát, 15 mg Zn v jedné tabletě, jedna tableta denně po jídle.
https://www.eternaldermatology.com/…elp-or-hurt/
Ještě poznámka: Zinek, vápník a hořčík mají společné enzymy zajišťující vstřebávání, takže o ně soutěží. Proto, pokud se používají doplňky stravy se zinkem, vápníkem i hořčíkem, je dobré v jejich užívání udělat mezeru, například vápník po snídani, zinek po obědě a hořčík po večeři (pro dobrý spánek a k prevenci spasmu v lýtkách - latentní tetanie).
Jak často chodíš na tu kosmetiku? Dcera musí chodit co 14 dní, aby to mělo nějaký slušný efekt.
@nozu 1× za 3 tydny, musím říct ze kosmetička to vždy vyčistí moc pekne ale dlouho to nevydrží 🙈
Za pár let 30 na krku. Zkusila jsem kde co a akné mám pořád. Jen se střídá intenzita (fáze cyklu, stres, nemoc, těhotenství,…), ale nikdy jsem se ho úplně nezbavila.
@Sabina581 a jakou značku antikoncepce ti předepsala?
Mně tedy pomohla jen a pouze antikoncepce.
Ale taky ne hned, obyčejně do roka po nasazení.
Na to jsem byla upozorněna, že to nebude hned - nevím, co řekla tobě.
Pokud ho máš jen na obličeji, tak dobré, já ho měla po celých zádech i dekoltu.
Bolaky, pupeny
zacervenalou kůži.
Akné se mi začalo tvořit v cca 12 letech a do cca 17 to byl dennodenní boj.
Ještě když jsem antikoncepci vysazovala před druhým dítětem, tak do otěhotnění jsem byla samý pupen, pak téměř hned po porodu, do doby než jsem opět nenasadila antikoncepci a to už mi bylo skoro 40 let.
Možná až po 40 se mi pleť začala lepšit, pupínky už moc ne, ale mastnou pokožku mám pořád.
Benefit je ten, že mám v 45 letech téměř 0 vrásek a velmi mladistvý vzhled, blbé bylo, že mě to trápilo opravdu téměř celý život, kdy jsem se potřebovala a chtěla cítit přitažlivá.
Nikdy se na příčinu nepřišlo. Nic výše uvedené nepomáhalo.
Ale evidentně v tom hrálo to své hormony. Úprava stravy mi nepomohla, ani žádné alergie jsem neměla, nic…
Někdo to tak prostě má.
A to jsme neměli akné ani rodové.
Můj bratr měl vždy krásnou pleť, mamka i taťka taky.
Dcera aktuálně 13 let a pleť má zatím čistou, ale co vím, tak ostatní děvčata ve třídě se s tím dost perou a akné mají.
Myslím, že to co popisuješ je úplně normální ve tvém věku. Cca kolem 18-20 by to mělo postupně mizet. Akné nemusí zmizet úplně a může se průběžně zhoršovat a zlepšovat například v závislosti na menstruačním cyklu.
Zaručená rada, jak se toho zbavit asi není. Tohle patří k pubertě a k dospívání. Co jsem slyšela já v pubertě, když jsem to řešila, tak kosmetika, kterou se to člověk snaží zakrýt, to prý jen zhoršuje (protože pleť nemůže dýchat). ![]()
Já se akné zbavila, až když jsem se naučila o pleť správně starat. Bohužel to bylo až ve 26.
@Kolicek95 píše: Více
Do svých 25 let jsem se o pleť nějak moc nestarala, ale v životě jsem neměla problém s akné
Sem tam občas pupínek, ale to, co chudinky holky měly kolem mě, to určitě nebylo starání se nebo nestarání se o pleť
Prostě hormony.
Dobrý den, potrebovala bych se poradit, zeptat a zároveň ujistit ze v tomto nejsem sama(protože jsem už dost zoufalá).
Je mi 15 let a od 11 trpím na akné, jen na bradě a čele, občas je to lepší ale občas i podkožní hnusne a dost bolavé pupinky, zkousela jsem všechno, prášky, antibiotika, probiotika, masticky, krémy no proste vše, a nic nepomohlo. Byla jsem u spousta doktoru a pravidelně chodím na kosmetiku, ale bohužel ta tolik nepomáhá. Od minulého měsíce mi predepsali antikoncepci a zatím beru a žádná změna( mám v sobě furt ten vnitřní strach ze to nepomůže a to pak nevím jak půjdu dal), co se tyče potravin, zkousela jsem nejíst spousta věci, laktoza a tyhle věci jsem také vyřadila ale nic. Obracím se tedy jestli má nekdo stejný problém, co vám zabralo?