Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@pipiinka vis co se stane z manzelkou za 20let? tlustej kamarad, tak vydrz treba to prijde samo
u nas se to stava po 2 lettech ![]()
@jaja84 píše:
@pipiinka vis co se stane z manzelkou za 20let? tlustej kamarad, tak vydrz treba to prijde samo![]()
u nas se to stava po 2 lettech
Pokud Pco mam, je pro me vhodna antikoncepce? konkretne depo provera?
@jaja84 píše:
@pipiinka no ja ti nevim na pco mas hodne deti
vsak ja ty cysticky na vajecniku nikdy nemela, az ted, co mela vzali ten druhy vajecnik cely se me to zacalo delat ![]()
@pipiinka aha to jsem spatne pochopila a tebe na tom stve to ze nemas ms? tak ber antikoncepci a nebo utros treba ale treba se ti to spravi za par cyklu
to mne to stve kuli te ovulce a mimi ![]()
@jaja84 píše:
@pipiinka aha to jsem spatne pochopila a tebe na tom stve to ze nemas ms? tak ber antikoncepci a nebo utros treba ale treba se ti to spravi za par cykluto mne to stve kuli te ovulce a mimi
stve me to, ze pak plasim kde je, delam testy, premyslim ve dne v noci
a na ty cysticky se dr zeptam
@pipiinka to vis ze jo zeptej se at ti vse poradne vysvetli a udela i hormonalni profil. Ale jak rikam treba si telo potrebuje jen priviknout, vsak on ti neco dopruci ha, utros, duphaston… ![]()
@pipiinka ahoj, sorry, ze sa pletiem do debaty, len som chcela- pco znamena polycisticky vajecnik, to je, ze je na nom vela malych folikulov, v ktorych mozu ale nemusia byt vajicka. - tmave kruhy okolo ci na vajecniku. prikladam foto. http://www.advancedfertility.com/images/pco.jpg
pokial si to doteraz nemala, tak to moze byt ojedinely jav sposobeny prave odobratim toho jedneho vajjecnika.
@jaja84 pisem aj pre Teba ![]()
cyklus funguje tak, ze najprv hypofyza vylucuje folikostimulacny hormon, ten sposobuje rast folikulov. nasledne sa vyluci LH- luteizacny hormon, ktory sposobi prasknutie folikulu. z prasknuteho folikulu vznika corpus luteum- zlte teliesko, ktore produkuje progesteron, progesteron sposobuje rast sliznice maternice. po zaniku zlteho telieska-cca14 dni, progesteron klesa a zacina sa odlupovat sliznica maternice, nastava ms.
cyklus v skratke ![]()
cize pokial nemas ms, najpravdepodobnejsie je, ze si skutocne nemala ovulaciu ako pisala @Gladys ta ale este stale moze byt, akurat budes mat dlhsi cyklus ![]()
ja mam tiez pco vajecniky a s oplodnenim nemam problem, akurat mam dlhsie cykly ![]()
@soldi aha tak super, jinak takovou fotku vidim pokazde kdyz jdu k dr taky
akorad mam problem otehotnet
a dekuju
A je mozne ze tu ovulku proste mit nebudu vubec??tudiz jako bez ms??antikoncepce je pro me vhodna jaka?
Soldi a ojedinely jev, jako ze by to jen nejakou dobu mohlo byt pco a pak se vse vrati zas do normalu? ci pokud jednou pco je, tak naporad?
@pipiinka je rozdiel pco a pcos, vela laikov si tieto pojmy zamiena ![]()
pco znamena polycysticky vajecnik- vid foto zo sona, je to jav ojedinely a docasny a nespaja sa s dalsimi diagnozami.
pcos- syndrom polycystickych vajecnikov, to je to, o com pisaja @jaja84 . tiez byva nalez pco vajecnikov, ale su k nemu pridruzene aj dalsie problemy- medzi hlavne prejavy patria dlhe nepravidelne cykly, anovulacia, hirzutizmus (nadmerne ochlpenie), nadvaha, akne, z hormonov- zvyseny testosteron a luteizacny hormon. pravdaze nemusi byt vsetko naraz.
pokial si doteraz s cyklami nemala problem, skutocne to prisudzujem tym zmenam. ovulka urcite zas nabehne, neboj ![]()
antikoncepcia podla mna nie je vhodna ziadna ![]()
@soldi ja premyslela o antikoncepci depo provera, deti uz neplanujeme.
ja se po te operaci potim jak k*ava, akne se me tez udelalo, ale to se me dela vzdy pred ms, ale jak pisu, tento mesic ms nikde