Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, jak dlouho může trvat otěhotnět. Nikdy jsem neměla přirozený cyklus, musela jsem dobírat hormony, nejprve estrofem, proveru, orgametril, ted beru gynoprodyl. Od října loňského roku se snažíme otěhotnět a nedaří se nám. Žiju v cyklech, kdy se mi střídají fáze naděje, pocitů štěstí kdy se přesvědčuji, že teď to muselo vyjít a nakonec deprese s každým cyklem, ze to zas nevyšlo… Je to náročné pro mě i pro partnera. Možná to moc hrotim? Ale nějak mi nejde to nehrotit a tvářit se, že o nic nejde. Existuje něco jak pomoct?
Doktorka mi dělala hormonální testy, víceméně vše v pořádku a říkala ať se snažíme rok a pak mi dá doporučení na kliniku asistované reprodukce. Když já nevím, vždy jsem si myslela, že když to nejde přirozeně nemá cenu to lámat přes kolenu, teď nevím nic… Máte s tím zkušenosti? Jak to na takových klinikách probíhá a jaká je úspěšnost?
Do toho tlaky z okolí, že uz je čas a kamarádky co mají miminka a očekávají že budu šťastná s nimi, jenže když to vidím je mi vždy jen do pláče. Nechci hned všem říkat o svých problémech, jak v daných situacích reagovat?
Předem děkuji za rady
To už bych se do toho caru asi objednala rovnou, pokud máš takový problémy.
@marbos Ahoj, kolik ti je let? Normální doba se bere ten 1 rok snažení. Ale chápu tě, že s každým neúspěšném cyklem to na psychice nepřidá. V centru vás na začátku vyšetří, neznamená to hned, že musíte jít do IVF. Ale do toho roku bych to nechala a neřešila to pokud vás netlačí věk.
Jej, já mám taky hormonalni problémy. Snažíme se více jak rok, ale snažím se to brát s nadhledem a každou menstruaci nebrečím, ale snažím se to brát zase z toho druhého konce, že jsem ráda, že mám takhle pravidelnou menstruaci (protože byly doby, kdy jsem i rok nemenstruovala). Nicméně, teď v červnu jdu na prevenci a už bych to chtěla nějak začít řešit.
Ale jelikož jsme s partnerem věděli, že nějaké problémy jsou, tak jsme do toho šli s tím, že to třeba pár let nepůjde, protože kdybych se měla hroutit pokaždý…a že takových páru, kde to nejde několik let je
Btw, víš kdy a jestli vůbec, máš ovulaci?
A přeji ať to brzo vyjde ![]()
Ahoj holky, zkoušely nebo slyšely jste někdy o hormonální józe?
Mela jsem PCO, cykly i co půl roku, o dítě jsme se snažili asi 3 roky a nic… Nějak jsem ale měla v hlavě nastavené, že CAR je až to opravdu poslední, co bych chtěla.
Už po třech měsících co jsem začala cvičit hormonální jógu jsem otěhotněla. Netvrdím, že to pomůže všem, ale i v mém okolí se po józe zadařilo hodně párům. Za zkoušku člověk nic nedá ![]()
Každopádně držím pěsti, ať se zadaří, ať už se rozhodnete pro jakoukoliv cestu.
Nechapu, jak doktorka muze rikat, ze je vse v poradku, kdyz ty zaroven pises, ze nemas prirozeny cyklus? Mas vubec ovulaci?
@marbos přesně jak píše @Hibou, jak může doktorka říkat, že hormonální profil v pořádku, když musíš brát hormony na cyklus? ![]()
Jak už tu bylo psáno, normální je rok snažení a poté IVF.
Podle ovulačních testů si zjisti kdy máš ovulaci a snažte se obden. Stačí koupit klidně na Aliexpresu.
Já si prošla jak depresemi z každého marného přirozeného snažení, tak i po neúspěšných pokusech v IVF a bylo to peklo, kor když jsme viděla kamarádky jak odcházejí na mateřskou, jak postujou fotky na sociální sítě.
I na IVF se stejně prvně budou snažit, abys měla normální cyklus.
Dej tomu čas a zkus se tím tolik nezatěžovat.
Nejenom, že to dost pošramotí psychiku, ale i vztah s partnerem a to nemluvím o sexuální stránce.
Objednala bych se do caru určitě rovnou. Taky se snažíme od října a jsme objednání na konec června, a to mám cyklus bezproblémový
. Každopádně vyšetření neuškodí, jim je jedno, po jak dlouhé době se člověk objedná
.