Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahojte, od narození látkujeme, ale občas to proložím jednorázovkou (cestování). Budou nám 3m a začal se víc hýbat, nejradši bez plenek. Ale jak ho potom zabalím do látkové plenky, tak se mi zdá, že se mu to moc nelíbí, že se v ní mnohem hůř hýbe nožičkama. Tak když má zrovna brečivou, dám mu jednorázovku. Co si o tom myslíte vy-látkařky?
Nemyslím, že by dítě v rozumném denním zábalu mělo nějak výrazně sníženou hybnost. Říkám rozumném, protože nabalit dítěti látku tak, aby vydrželo třeba 3-4h bez přebalení, když je doma, mi přijde nerozum, tam ztrácí látka důvod.
Druhorozenému dávám od malička plíny narovno právě kvůli štíhlosti balení, svrchňáky používám flísové, když je pokadí, tak je údržba snadná, ryhle schnou a nezůstávají na nich fleky.
Objemnější balení dám na noc a cestování.
Mám Anavy a BabyLucy a čtvercovky (novosklad a vkládám různé obdelníkové bambus apod.)
Malou jsem měla v látce vždy a nikdy problém neměla. Na břicho se v plíně začala otáčet ve 3,5m. POkud si myslíš , že je hodně nabalený, tak mu dej třeba jen novosklad bez plíny navíc. Počítej ale s tím, že budeš muset častěji přebalovat. Ještě jsou celkem úzké the pop in.
Vliv to nemá, dítě, které se bude chtít hýbat, se bude hýbat i v látce a líné dítě (např. náš Ondráš
) se nebude hýbat ani nahé
Jula je nejpohyblivější z našich dětí a přitom plíny nosí ty samé.
Můj malý se zas otočil poprvé na břicho když dostal marwell kalhotky na široké balení a to je teprv balík - v té době jsem ještě nelátkovala…
No ja mam zkusenost, ze latka trochu zavadzala. Synovi to nevadilo, ale dceri jsem davala papirovku v obdobi, kdy se zacinala pretacet na brisko, kdyz zacinala lezt po 4 a kdyz zacinala chodit. Vzdy jen na tyden, dva, nez si to zafixovala, pak uz ji latka nevadila. Ale u ni byl opravdu pozorovatelny rozdil, s latkovkou se nesnazila, s papirovkou to slo
. Nebalila jsem zadne baliky, jedna plena, jedna vkladacka, svrchnaky.
@mlask u syna byl problém jen v prvních dvou měsících (a to spíš kvůli blinkání), to měl jen občas AIO a podobné tenké plenky a třeba ty flisáčky ze začátku se 2 čč mít nemohl, ted už v pohodě. Od těch dvou měsíců jednorázovku neměl, občas jsem nad tím taky koumala a nechávala ho víc rozbaleného - rozdíl žádný či spíš mám pocit, že ze začátku otáčení mu to šlo líp v plence
teď už se otáčí stále a v čemkoliv
Větší balík než 2čč+svrchní nemívá.
U nás to taky vliv nemělo…malá se začala otáčet až v sedmi a půl měsících…předtím bylo fuk jestli měla látkovky, jednorázovky nebo byla nahatá…prostě potřebovala aby přišel její čas… ![]()
Mě přijde, že jo. Třeba syn byl v tomto věku ještě v jednorázovkách. A i tak se lépe hýbaz nahý bez plenky a oblečení. v LÉTĚ BYCH NEPOHYBLIVÉ MIMINO NECHALA NAHÉ NA nepromokavé podložce tak jako tak. Svědčí to jak hybnosti, tak pokožce. Stejně tak kdekoli jinde není třeba vymýšlet nějaká exstra savá balení. Je léto, dítě se dá přebalit kdekoli. Stačí jeden čtverec, přebalit po každém čurání a máš balení na úrovni jednorázovky.
@Alka píše:
prosímtě co znamená dát plíny narovno?
zkrátka klasika jako za našich maminek, třeba 80×80plína mi vychází na dvanáctiny (přehnout vejpůl, pak na třetiny a pak tu dlouhou nudli napůl), u 70×70, pokud jsou třeba ještě trochu přisražené, tak spíš jednu na osminy a jednu na dvanáctiny.
Nebo vícevrstvou zkrátka na ty vyznačené třetiny
Jinak jak tu někdo psal 2čč pro pidimimino, to je tsrašně moc
To dám teď ročákovi, ale jako malinkatý měl jednu čč nebo vícevrstvou kikko vel.S, víc nebylo potřeba. On si stejnak hejknul po každém vyčurání a v mokrý plíně být nechtěl, tak nemělo smysl mu dávat něco savějšího
@mlask Látkuju od šestinedělí a myslím, že vliv to nemá. Ano, miminko musí překonávat určitý odpor a myslím, že se pěkně „osvalí“