Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj
Hledám rady od zahradnic, jsem absolutní anti talent na pěstování kytek a vétšinou všechny zahubim. Letos jsem se ale hecla a chtěla bych si dát nějaký hezký kytky do květináčů ke vchodu, aby se to zutulnilo. A teď k věci, vchod je na jihozápad, od poledne tam do pozdního večera v létě praží slunce. Přežily by hortenzie? Po případně co jiného bych tam mohla dát? Myslela jsem nějaký buxus a pak něco kvetoucího, aby to bylo hezky veselý a barevný jako to mívají ve středozemí, poradíte???
Doporučuji levandule, ta přímé slunce miluje!:-)hortenzie mi loňské léto totálně oddělalo, mám jednu víc na slunci a nestíhala jsem jí dodávat vodu..obecně bych se zaměřila na středozemní rostliny.-)
Levandule normálně přezimuje, alespoň ta v záhonu. Hortenzie klasické ne, latnaté možná. Nádoby budou rychle vysychat. Nemyslela jsi spíš oleandry? Ty se musí na zimu uklidit. Zmrzly by.
Levandule přezimuje v klídku, ale v květináči bych jí dala do chladné místnosti, to by fakt nemusela dát
s tou hortenzií je to pravda- myslím ten polostín, ale zvládala mi v pohodě i přímé slunce.. nikdy mi nezmrzla, zvlášt, když se na zimu zakryje folií nebo chvojím
Takže ty hortenzie na zimu necháváte normálně venku? Já mám jedinou možnost uklidit ty rostliny do nevytápěné garáže, myslíte že by vydržely?
@Aenne agapanthe je super typ, díky moc, přesně takové květiny jsem měla na mysli.
A ještě k levanduli-tu jsem v květináči měla a vždycky mi uschla, sousedce taky, při tom jsem zalévala, nevíte čím to může být?
@beeerush píše:
Takže ty hortenzie na zimu necháváte normálně venku? Já mám jedinou možnost uklidit ty rostliny do nevytápěné garáže, myslíte že by vydržely?
Hortenzie nechávám přes zimu na záhoně a zatím mi vydržela. uvidím co letos, po kruté zimě.
Hortenzii určitě ne, chodím okolo jedné zahrádky kde jí v létě stíní slunečníkem ![]()
Hezké a na slunci mohou být různé druhy tavolníků, na fotce nízký 30cm.
Různé druhy brslenů, některé se dají hezky tvarovat.
Nízká weigela.
Různé nízké dřištály, mám červený Admiration a žlutý Tiny Gold (bacha mají malé trny).
Deutzia gracilis ‚Variegata‘ je hezká celý rok.
![]()
@Reniii Děkuji za typ a ty variegaty jsou vhodné i do květníků??
@beeerush Já je mám „na volno“ na zahradě…ale vše to jsou nízké, nenáročné keříky podle mě by neměl být problém je pěstovat v květináči. Samozřejmě ve větším květináči.
@Reniii Já je chci právě do květináčů, jak jsem psala v úvodu. A kde je možné je sehnat? Kupovala jste v zahradnictví nebo v hobbymarketu?
@beeerush Všechno mám z klasického zahradnictví (Parkon, Žižka, Hruška). Nic z toho co jsem psala není žádná vzácnost, mělo by to být v základním sortimentu ![]()
@Reniii Bezva, díky za rady, jak jsem psala, jsem absolutní začátečník, můj muž tento úmysl s kytkama okomentoval hlasitým smíchem, což asi mluví za vše, tak v létě možná pošlu fotky úspěchů
![]()