Hory, moře nebo termály?

682
24.5.17 11:15

hory, moře nebo termály?

Ahoj :mavam: chceme jet na dovolenou, děti rok a šest let. Oba dlouhodobě trpí na rýmu a chtěla bych aby to k něčemu bylo a trochu se „pročistili“. Četla jsem, že aby to mělo efekt, chce to tak na 2 týdny min. ideálně na 3. Ty dva bychom mohli dát. Původně jsme chtěli letecky k moři, ale už mi dvě kamarádky letušky potvrdily, že jak se letí s velkou rýmou, bolí pak ouška a to nechci riskovat. Ale roční prcek zase nesnese dlouhý cesty, takže třeba Chorvatsko taky není ideální. No a tak mě napadlo:
1. jet k severnímu moři, je to pro nás mnohem blíže, jasné, nebude to na koupačku, ale alespoň to klima
2. jet na hory, třeba Rakousko nebo i tady, ale pořád nevím, zda to bude mít takový efekt jako moře?
3. termály- četla jsem, že existují nějaké, které jsou vhodné na dýchací cesty, ale nenašla, zda jsou vhodné i pro tak malé děti,
Dcera se právě navíc vrátila z týdenního pobytu na horách a opravdu mám pocit, že ta rýma je mnohem lepší.
A tak mě napadlo, zeptat se tady, zda s něčím máte zkušenosti a pomohlo to, pro co byste se případně rozhodly? DÍKY

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6525
24.5.17 11:16

Vysoké Tatry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Doe_Jane
24.5.17 11:19

No právě to Chorvatsko je na rýmy nejlepší, takže být tebou rozplánuju cestu do Chorvatska, s nějakým přespáním když to dítě nezvládne… :)

• Citovat
  • Upravit
3812
24.5.17 11:21

Zvolila bych hory. Byla jsem v podobné situaci před 5 lety - věčně nemocné školkové dítě, katastrofa…začala jsem s ním jezdit do „obyčejných“ Beskyd do soukromí k jedněm hodným lidem, na těch 14 dnů, týden je málo…byli jsme takto 4× a efekt to určitě mělo. Jak to šlo, tak jsme chodili v co nejvyšší nadmořské výšce, nachodili jsme hodně kilometrů, byli jsme pořád venku…

u moře jsme byli taky, ale jenom na týden a já osobně bych tam už nejela :?…horko, dlouhá cesta, mně osobně se u moře špatně dýchá, nevím, je to věc názoru…já jsem spíš pro ty hory ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
24.5.17 11:26

Jezdíme každý rok do termálek pod Tatrami, přes den výletujeme po horách, navečer si užíváme vody. Za nás můžu jen doporučit. A dcera trpěla na ekzém a ta železitá voda jí ho vyléčila podobně jako moře ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56314
24.5.17 11:29

@Giann rozhodovala bych se hory vs. moře, termály ti nebudou mít ten samý efekt a nevydržíš tam dva týdny..
Za mě moře i hory je na horní cesty dýchací úplně jedno, my tedy jezdíme spíš hory, po 14 dnech v Alpách děti vydržely opravdu dlouhé zdravé. A přišly mi lepší než třeba Krkonoše a finančně nás vyšly nastejno..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10265
24.5.17 11:54

@Giann Naprosto unikátní klima na dýchací cesty je na baltském pobřeží Německa a Polska. je to dáno kombinací lesů + moře, takže vzduch obsahuje jak oleje ze stromů, tak sůl a minerály z moře. Některé studie dokonce tvrdí, že je to jediné místo na světě, kde se čistí i plicní kanálky.
I na základě vlastní zkušenosti doporučuji.
Na druhém místě je nějaké jiné moře, nejmenší vznam by měly v tomto případě ty hory.
U letadla vidím hlavně v klimatizaci, která rýmu výrazně zhoršuje (vysušený vzduch, bakterie atd.) Na t samé bacha i v autě - klimatizaci omezit a pravidelně čistit.
PS: Není to nějaká alergie?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4496
24.5.17 12:00

Já bych volila hory vs. moře. Termály s ročním dítětem jsou nic moc. Do spousty bazénů malé děti nesmí navíc 2 týdny v termálech by pro mě osobně byli až až. Severní moře bych na léčbu nevolila, sice je tam mořský vzduch, ale neustále tam fouká, je tam chladněji… Chorvatsko naprosto ideální. Mořský vzduch, navíc všude borovice s tím, že se děcka prohřejí na sluníčku…Vyjela bych na noc, děcka cestu většinou prospí a je zaručené, že tam ty 2 týdny vydrží. Moře je moře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
24.5.17 12:23

Mám zkušenost s mořem Chorvatsko. Jezdíme do kempu, tak jsou děti pěkně venku (ne zavřené v hotelu či apartmánu, ale celý den v přírodě) dýchají kombinaci borovic a „prosoleného“ vzduchu, a v moři se přirozeně nos a dutiny proplachují. Účinek po návratu do ČR - lehčí průběh nemoci, méně nemoci. Nejlepší byla kombinace, kdy děti byly cca 2 měsíce před mořem na 3 týdny v ozdravovně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
24.5.17 12:29

@Giann moře :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
24.5.17 12:40

Hory nebo more. Jinak s rxmou problem byt muze, ale nemusi, nas maly mel ve 20 m pri letu fo tuniska silenou rymu i kasrl, a usi ok, kojil se, a pohoda. Ja pred 4 lety pri letu z kxpru tsky neskutecna ryma, ani kapky jsem nemela, a taky fobry, nastesti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
24.5.17 13:04

Tak na dýchací cesty je jasně nejlepší Balt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4760
24.5.17 13:23

Trochu mimo otázku, ale slyšela jsi o konvičce na prolévání nosu? Možná by to dětem pomohlo. Já se o její existenci dozvěděla před pár měsíci. Syn prolévá nos každý den večer (voda+mořská sůl, lze i kuchyňskou) a řekla bych, že to nějaký efekt má.
Roční dítě to asi nezvládne, ale syn v pěti už si prolejval úplně sám. Jsem ho to naučila, vždycky večer jen připravím roztok a je to.
Jinak my jedem s naším chcípákem do Chorvatska. Na hory jezdíme průběžně co nejvíc během roku + zimní prázdniny na týden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
24.5.17 13:31

Taky hlasuju pro Balt. A záleží, kdy chcete jet, loni začátek července byl i na koupání, dítěti studenější voda v nejmenším nevadila, vzduch byl teplý a nehynuli jsme vedrem jako na jihu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
682
24.5.17 17:31

Holky, děkuji moc. Takových příspěvků, to jsem ani nečekala :srdce: Dám přečíst manželovi, schválně pak napíšu co jsme vybrali :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí