Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím o konzultaci či radu. Dnes mi bylo řečeno, že snad špatně chovám mé miminko. Je mu měsíc a půl. Samozřejmě rada v rodině, kdy jsou všichni hrozně chytří a já dělám vše špatně. Takže: jak moc mohu houpat, natřásat s miminkem? Držím ho v náruči v zavinovačce a pohupuju nahoru a dolů atd., chodím u toho, nebo houpu do rytmu hudby a je velmi spokojené. Nedělám to celý den, ale občas když třeba trápí bříško atd. Přijde mi, že např. v autě či kočáru je to 100× větší drncání! Prý má řídký mozek a jakékoli drncání je katastrofa! Děkuju za poznámky a reakce
Řídký mozek?
Spíš bych řekla, že má řídký mozek někdo jinej… ![]()
Kašli na ně, jasně že v kočáře/autě je to daleko horší než u mámy v náručí a taky mimčo žije ![]()
Tak pohupování v rytmu hudby by snad nemělo ničemu vadit, pokud to neděláš při technu, což si nemuslím
.
Natřásání je špatné, takové to, kdy se děti vyhazůjí do vzduchu, tkaové to letadlo a nebo chytneš dítě za ramena a zatřeseš, ale pohupování jak ty popisuješ je ok, jen to může být návykové ![]()
Tak nic se nemá přehánět ale houpání na rukou
to je snad v normě ne? Conkdyby tě s uřvaným miminem viděli pohupovat se na baloně? nebonpřejíždět kočárkem po co nejvíc hrbolatém aby dítě uslo? Já nosila mladšího v šátku kolikrát sem ho tam uvazovala aby se uklidnil z hysteráku houpala sem se s ním bokama, tlapkala po zadku tak že trošku nadskakova(to ho vždycky uklidnilo
) když ho máš v břiše tak bys nemohla ani chodit, natož po schodech např. Žádné třepání a pod to je jasné ale hušání klidně jo
Ridky mozek… ![]()
Ten má u vas opravdu nekdo jiný.
Delej, to co se miminku líbí a co ho uklidňuje.
Ridky mozek je fakt gol dne
Predpokladam, ze ditetem divoce netreses, takze maximalne asi hrozi to, ze ho na houpani naucis a jinak neusne
Všichni jsou hrozně chytří, ale miminko má řídkej mozek
vykašli se na ně a dělej podle sebe, jak uznáš za vhodný
akorát bych asi potřebovala vědět, kdy už dle nich ten řídkej mozek mít nebude ![]()
Řídký mozek
![]()
Kterémupak nešťastníkovi u Vás v rodině mozek zřídl tak, že hlásá takové pitomosti?
![]()
Ty jsi máma a na tyhle rádoby rady od příbuzných bych se vykašlala
. Já syna taky houpala, bude mít 2 roky a následky nemá
.
To co popisujes urcite baby shaken syndrom nevyvola-to bys ho musela vyhazovat do vzduchu…
Možná měla jen tvá rodina obavy o tohle.
http://www.ceskatelevize.cz/…neho-ditete/
Osobně si myslím, že u maminky v náruči je miminku nejlépe. Ale nic se nemá přehánět.
Řídký mozek mě fakt pobavil
já myslím, že nic špatného neděláš ![]()
Jenom klid, babička zjevně slyšela cosi o syndromu třeseného dítěte. K tomu ale dojde, když dotyčnému rupnou nervy a začne s dítětem zuřivě lomcovat (tak už zmlkni).
Podle amerických statistik ho způsobí ze 70% muži, z 30% ženy a z těch třiceti procent myslím méně než deset matky. Ergo, vzhledem k tomu, že matka je s dítětem většinu času, zjevně ho nezpůsobuje natřásání při prdících, to by vypadaly ty statistiky docela jinak.
Jo a mechanismus poranění sice nesouvisí s hustotou hmoty mozku jako takové, ale s její křehkostí. Teda ne s křehkostí mozku, ale stěn cév. Jako když vezmeš vajíčko a začneš s ním zuřivě lomcovat.
Takže bych se babičce kvůli „řídkému mozku“ tak nesmála, přinejmenším si zapamatovala, že problém je v odlišné kvalitě tkání novorozence a dospělého ![]()
@Bínaa tak se jich příště zeptej, co si jako myslí, že to mimino dělalo do teď v břiše.