Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Máme nechat společně s hypospádií rovnou napravit migrující varle a provést obřízku?
Ahoj všem,
zkusím to stručně. Syn (13 měsíců) je objednán na hypospádii (oprava rozštěpu močové trubice). Vzhledem k tomu, že bude v narkóze, chce mu doktor provést i obřízku (má moc předkožky a „plandá“ mu) a nápravu migrujícího varlete. Já se přikláním k rozhodnutí urologa, manžel nesouhlasí s obřízkou a varletem (obě věci se mohou samy spravit časem, i kdyby ne, nehrozí žádné vážné komplikace, jedná se spíše o estetický a následně psychologický problém). Kdyby nešel na hypospádii, další dva zákroky by se operačně ZATÍM neřešily.
Já si říkám, že by to bylo jedním šmahem a vyloučí se tím možnost, že bude muset pod kudlu někdy v budoucnu znovu. Ale při představě, že mému synovi najednou rozřežou téměř celé genitálie najednou jdu do mdlob.
Prosím o názory a zkušenosti obzvláště těch, co řešily podobné situace. Děkuju moc.
@lagartita a ta předkožka jde přetáhnout? Starší syn ji měl úzkou na konci a dělaly se mu tam záněty, takže u nás byla obžízka řešením, ale dělali mu jen částečnou. Prostě mu vzali jen tu zúženou špičku, zbytek hezky přišili. Hojilo se to dobře. Ale s tím varletem netuším. ![]()
To ti od stolu takto málo kdo řekne. U všeho co zmiňuješ záleží hodně na tom, jak moc je to dobré/zlé. Manžel má pravdu, že část z toho se může upravit samo.
Já jsem taky spíš zastáncem zasahovat jen v nezbytně nutné míře. Co je nezbytně nutná míra je na každém.
Já bych konzultoval minimálně s dalším urologem a zeptal bych se ho, jestli tak radikální přístup je potřeba.
Ahoj, syn má hypospadii, migrující varle a předkožku tak nějak zbytečně, narostla mu blbě a je tam tak nějak navíc…taky ho čeká operace, ale co urolog říkal hypospadie se operuje až po 3.roce života, nevím kde chodíte vy, my do Olomouce
. Varle se mu už dává celkem do normálu, je víc v pytlíku než v tříslech, takže tohle asi necháme tak, ale na tu operaci hypospadie musí a kdyžtak obřízku udělají při jednom, když už bude pod narkozou ![]()
@Tinuvien predkozka zatim pretahnout nejde, ale zuzena mi rozhodne neprijde, jak tady ctu, spousta miminek tam mela sotva milimetrovou dirku na curani, to neni nas pripad
@Patejl1 pristi tyden jdu k pediatricce, poptam se tam
@Pettule69 Praha Bulovka…nejdriv doktor rekl, ze ve dvou letech, kdyz ho v roce videl na kontrole, prehodnotil to, ze cim driv, tim lip, kdyz je zdravy, ma dostatecnou vahu…dalsi vec je, ze cekame druhe, nerada bych operaci starsiho resila po porodu druheho, myslim si, ze i tak toho na me bude dost. A nevim, jak dlouho se to da jeste pak odkladat.
Ahoj, já sice takový problém neřeším, ale uvažovala bych takto: píšeš, že varle a předkožka by mohly představovat, pokud se nespraví, estetický a psychologický problém. To je ale, hlavně pokud jde o intimní místa, kolikrát mnohem horší, než nějaký funkční problém. Kdyby pak na operaci s těmito problémy nakonec musel v pozdějším věku, mohlo by se stát, že by to nenesl psychicky dobře nebo by operaci ze studu odmítal. Pro nás ženské, které chodíme na gyndu, rodíme atd. je to možná zvláštní, ale je spousta chlapů, co by si nenechali na frantíka šáhnout od doktora, ani kdyby jim měl upadnout. Asi bych se zeptala na názor ještě dalšího urologa a pokud by se shodoval s tím prvním, tak bych nechala synovi spravit vše najednou, když už bude v narkóze, dokud to nezačne komplikovat jeho psychika, stud atd.
@lagartita no, tak pokud není s předkožkou problém, tak bych ji nechala být. Je to i názor našeho urologa. S varletem neporadím…
@lagartita Dobrý den,
jsme čerstvě po operaci hypospadie, vše naprosto o. k.,při operaci dělali malému obřízku hlavně pro to, aby použili jeho vlastní kůži na zakrytí nesprávné dírky, kterou čůral.
Jelikož prý kdo už jde na reoperaci a nemá předkožku, berou to ze vnitř tváře.
Stejně mu ta kůžička jen tak plandala.Tak nevím, jak to máte vy.
Taky planda…a delali mu celkovou nebo castecnou obrizku? Kolik mu je? Je rodic u operace nebo ne? Pediatricka me upozornovala, at si hlavne necuchnu narkozy, kdyz jsem tehotna, ale podle me u toho vubec nebudu…promin, ze se tak vyptavam, ale vubec nevim do ceho jdem, tak me zajima uplne vsechno od prubehu pobytu v nemocnici, az po rekonvalescenci, ale samozrejme chapu, ze kazdy ma sve soukromi…at to prcek dobre snasi!