Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamky. Máme měsíční holčičku a dělá ji dobře chování a houpání v té houpačce na baterky pro miminka.. Někdy ji nakrmím, přebalím a začne plakat.. poznala jsem, že se chce prostě houpat, nebo chovat. Jenže vždy když to vidí tchýně, je proti tomu, říká že ji to houpání může něco udělat.. jenže v ni není nonstop v té houpačce, vždy jen tak 2-3 hodiny denně. Myslíte že to může mít opravdu nějaký vliv na zdraví?
Dve tri hodiny mi teda taky prijde moc…taky tu houpacku mame a je v ni jen chvilku - jak kdy. Nekdy tam sam nechce byt. je to male mimi, ktere chce hlavne chovat od mamy. jestli potrebujes volne ruce porid si jeste satek, ditko tam i rado spi.
ta houpacka neni spatna vec, kdyz potrebujes trochu oddech, neco rychle udeat, ale neni to fakt na dlouho.
Tolik hodin? Na deti jsem nic takovyho nepotrebovala
ale kdyz uz, chapala bych dobu tak na odbehnuti na wc nebo rychle zkrotit sporak.
My teda máme Natálku houpací hodně..máme hacku zavěšenou ve stropě, houpací lehátko a když je úplně nejhůř tak gymnastickej balon a ten pomůže úplně vždykcy
nemyslím si že by byla nějaká špatná z teho. Nejdřív taky všichni hleděli, že proč ju tak houpem ale pak zjistili že když nehoupem tak ječí..Ale to měla tak měsíc, teď houpnem dvakrát před spinkáním v hace a je spokojená ![]()
@Eleanora1988 Ahoj. My máme lehačku s vibracemi. Myslím, že v té lehačce je dítě v podobné pozici jako v té houpačce. Pořizovali jsme ji pro druhé dítě syna a ten v ní dalo by se říct vyrostl. Byl v ní přes den i v ní spal, jen na noc jsem ho dávala do postýlky. Teď jsou mu čtyři roky a je naprosto v pořádku. Teď mám třetí dítě holčičku dávám jí tam jen po jídle, protože je velký spáč a většinu času tráví v postýlce, má ráda klid.
@Eleanora1988 ještě dodám, že vibrace jsme nevyužívali, malý tam byl spokojený i tak.
Já bych na to houpání byla opatrná, hlavně u houpačky, která má omezenou nosnost, dítě si tak zvykne usínat a pak už je moc velké, ale je zvyklé usínat houpáním, na rukou se taky pronese… Neříkám, že by se dítě nemohlo pohoupat, ale ne ho houpat x hodin, pár chvilek na uklidnění a stačí, jinak pak maminky řeší, že jim dítě neusne bez houpání a dítě to pak odskáče vyřvávací metodou
Taky máme takové pohupující se lehátko a pak přímo houpací a odkládám si ho tam jen na nezbytně nutnou dobu. A momentálně už zykáme na ohrádku, už se zajímá o hračky a dění kolem sebe, tak tam vydrží už pár minutek ležet bez řevu a postupně to budem protahovat, aby měl volnost pohybu.
ona miminka jsou samozřejmě zvyklá z bříška, že se tam pořád hezky pohupovala a tak to mají rády, ale holt už v bříšku nejsou a je potřeba je postupně naučit, že svět se nehoupe
Naše v lehátku vydrží vždy tak 20 minut, ale když byla menší a usla v lehátku tak jsem ji tam taky pár hodin nechala, ale myslím si, že to není úplně nejlepší..mrňata si na to zvyknou a co budeš dělat až bude mít 15 kilo a bude chtít usínat jenom v houpačce..
takže bych pomaličku zkoušela usínání v postýlce.. ![]()
Ahojky, já malou houpala do 8 měsíců před každým spaním.. spočátku mi jinak neusnula kvůli kolikám a pak už ze zvyku… v 8 měsících jsem si řekla,. že už je dost velká na to, aby usínala sama.. osobně bych asi nevyužívala tolik to křesílko.. ale mimčo prostě kontakt s mámou a teplo jejího těla potřebuje.. ať si maminky říkají co chtějí ![]()
@Gladys naše byla taky zvyklá usínat houpáním ale díky estivilové metodě se v 8 měsících naučla usínat krásně sama
já si tím aspoň vypracovala břicho
houpala jsem denně taky několik hodin, ale co bych neudělala pro spokojené díte ![]()
@Vembloudik no právě, to je přesně to, co myslím tím, že to dítě odskáče vyřvávací metodou ![]()
@Gladys jak jsem psala, kvůli kolikám mi spočátku jinak neusnula..
a zas tolik nebrečela, když jsme začínali učit spinkat samotnou ![]()
Právě že ona usínala u mě pořád na rukou, trpí na koliky a tak různé cviky a chování, v tom lehátku neleží rovně, ale má tu polohu jak mi ukazovala doktorka jak ji mám nosit, takže za 1. když je v tom houpátku tak slyším co chvilku jak z ní lítají prdíky. 2. nevím jestli je to u tak malinkého miminka možné, ale prostě jsem si ji nechávala usínat u sebe, dala jsem si ji na břicho a navíc to jak ji mám podle doktorky nosit aby se vyprděla, tak u toho usínala a ted (ne pořád) ale tak ty 2-3 hodky denne chce houpat a kolíbat. Dnes houpačka není, protože se rozbila a tak chovám:D jen mě zajímalo jestli to má vliv na zdraví dítěte myslím jako jestli ji to může něco udělat s hlavičkou, když tam není nonstop..