Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
ráda bych se optala, zda někdo z Vás z Ostravy a okolí dává dítě/děti do kroužku hry na klavír, housle, flétnu nebo nějaký jiný hudební nástroj? Potřebuji poradit kde se něco takového pořádá pro předškolní děti (5 let). Hledala jsem všude možně na netu, ale marně ![]()
Moc děkuji
A co tak někde v ZUŠ http://www.zusvpetrzelky.cz/uvodni-strana , jak nám v ZUŠ pan uč. řekl, tak v družině nechat děti hrát je to nejhorší, skoro celý šk. rok odbourával zlozvyky. Od býv. švagrové chodila dcera na klavír už od pěti let.
Určitě v ZUŠ, v Ostravě je jich hodně. Já učím na bicí nástroje v ZUŠ ve Svinově. Někde berou i od pololetí, což je za chvilku, zkus se poptat ![]()
@Lennia hrozně si mi kápla do noty - hoši by nejraději chodili na bicí, ale já z toho mám dost obavu. K Vám se bere od pololetí? Můžeš mi prosím o výuce na bicí napsat víc? Co se tam dítě učí? Je potřeba domů bicí pořídit nebo stačí nějaká náhražka? Třeba ty elektronické? Jak často se chodí? A cena?
Podívej, nejlepší bude přihlásit děti do ZUŠ. Nevím, jak mají nabitou kapacitu v Ostravě, ale pětileté děti se už mohou přihlásit. V pololetí by teoreticky mohly nastoupit, ale já bych to nedoporučovala. Lepší je začít hrát v září, na konci školního roku nebude tolik pozadu a také rozvrh si domluvíte podle toho, jak se vám to bude hodit, takhle bysta museli chodit, když bude mít učitel volno. Bicí by vám snad mohla půjčit ZUŠ…
@aklusim Já jsem ještě na mateřské a učím zatím jen 1 den v týdnu, mám úplně plno, takže teď nemůžu nikoho vzít:( Ale záleží, kde bydlíš, znám všechny učitele bicích v Ostravě, tak můžu doporučit
Školné stojí kolem 1500Kč na pololetí, na každé ZUŠ je to trochu jinak. Výuka bývá 45 minut týdně - individuální výuka, u malých dětí se to většinou dělí na 2×25 minut týdně. Ve většině ZUŠ se dá cvičit ve škole, takže bicí zatím není třeba pořizovat, stačí koupit paličky
Elektronické bicí má polovina mých žáků a určitě to na doma stačí, ani to není dneska už moc drahé:)
Dále je v ceně hodina hudební nauky(kolektivní výuka - 45 minut týdně) a ve vyšších ročnících ještě komorní nebo souborová hra - taky většinou 45 minut týdně, kde hrají bubeníci spolu.
Na bicí se začíná držením paliček, hrou na malý buben a postupně na celou bicí soupravu - sóla i doprovody písniček - z not. Pak taky na xylofon, perkuse - záleží na učiteli, dítěti i vybavení školy.
Já sama jsem měla nejmladšího žáčka 4 letého a celkem to šlo. Většinou se ale s bicími začíná později, pár let zpět se mohlo učit na bicí až od 10 let (kvůli velikosti nástroje, děti nedosáhly nohama), dnes už jsou bicí různě nastavitelné a i možnost koupit menší soupravu.
A já se zeptám, možná hloupě, ale není mi to jasné. Ty ZUŠ nefungují jako normální základky nebo fungují? Jako že tam děti chodí normálně na 9 let, mají klasické předměty…Co jsem se tak koukala na jejich stránky, tak fungují v odpoledních hodinách - takže pokud dítko chodí do ZUŠ, tak navštěvuje nějakou klasickou základní školu a v odpoledních hodinách chodí tam? ![]()
Pardon za blbý dotaz, ale není mi to jasné
a v sobotu by mi to tam nikdo nebral ![]()
@Lennia já bych nejraději na ZUŠ na Sokolskou, to mám blízko od práce, takže by nebyl problém s vyzvedáváním.
@aklusim Ano, chodí na klasickou ZŠ a odpoledne jde na hodinu do ZUŠ - 1× týdně na nástroj + 1× týdně hudební nauku.
Docházka je rozdělená do 2 cyklů. I. cyklus je na 7 let, II. cyklus na 4 roky, každý cyklus je ukončen absolventským koncertem. Žák dostává vysvědčení jako na ZŠ, ale má pouze 1 - 3 předměty. Předškoláci většinou nastupují do tzv. přípravky a až od 7 let do 1. ročníku I. cyklu.
@aklusim tam učí kamarád Tonda Štěpán, je moc fajn
Pošlu Ti do SZ jeho tel. číslo, snad bude mít místo:)
Dobrý den,sháním soukromou výuku hry na klavír. Dcera je začátečník - 7 let.Děkuji moc.
Dobrý den, nemáte někdo prosím tip na učitele klavíru pro dospělé? V Ostravě? Na netu jsem nic moc nenašla. Moc děkuji