Asistent pro dítě v MŠ

6814
15.1.14 13:46

Asistent pro dítě v MŠ

Chi se zeptat jestli nemáte někdo zkušenost a asistentem v MŠ? Synovi budou v srpnu 4 roky a má vývojovou dysfázii, ted půjdeme k zápisu do speciální MŠ, ale je tam velmi malá šance, že ho přijmou. Tak půjdem k zápisu i do místní školky, ale tam to myslím nezvládne, tak mě napadla možnost asistenta, ale vůbec nevím, kde se žádá a kolik se za něj platí :nevim: Moc děkuji za odpovědi :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26093
15.1.14 13:49

To by mě taky zajímalo… U nás je tahle diagnoza ve hře, prcek do školky normální ale už chodí, začlenil se, ale možná by mu tam s asistentem bylo líp… :think: budeme zkoušet logopedickou školku… V září mu bude 5, tak uvidíme… Podle mě by pro něj větším přínosem byla ta normální školka s asistentem, ale absolutně netuším, jestli by ma něj měl nárok, když vlastně zvládá ve školce normálně fungovat (resp nevím o tom, že by byly nějaký extrémní problémy) :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13142
15.1.14 13:51

Já jako asistent pedagoga pracuji a vždy to bylo v mém případě na návrh SPC.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
15.1.14 13:51

@dari74 zkontaktuj SPC (spec. pedagogické centrum), tam by t měli poradit a hlavně pomoci. Je možné, že „díky“ diagnoze asistenta dostaneš od kraje - ale o to si bude muset zažádat školka, kam půjdete. Jde o asistenta pedagoga, ne o osobní asistenci.
Pokud bys ale hctěla asistenta pouze a jenom pro syna, tak potom fakt přes to SPC.
SPC hlavně pomůže i běžné MŠ s vypracováním individuálnho vzdělávacího plánu pro syna.
Držím palce, aby syna přijali do spec MŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6814
15.1.14 13:59

Aha tak to mě nenapadlo zeptat se tam, do SPC chodíme na logopedii, tak to hned příště vyzkouším, snad mi poradí, díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
15.1.14 14:24

Osobniho asistenta, ktery by se venoval jen tvemu diteti si musis sehnat sama (SPC, Apla - na tu te asi stejne odkazou v SPC apod.)…a platit sama…asistenta pedagoga ovsem shani skolka (tam se taky musis informovat a domluvit) a plati ho skolka…proto to ne vzdy projde. mohou na nej pozadat o dotace…ovsem je stale vetsina skolek, kde tyto deti z ruznych duvodu neprijmou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6814
15.1.14 14:28

A jaký je teda vlastně rozdíl mezi osobním a pedagogickým asistentem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13142
15.1.14 14:28
@dari74 píše:
A jaký je teda vlastně rozdíl mezi osobním a pedagogickým asistentem?

Osobního asistenta pro tvé dítě platíš sama ze svého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65294
15.1.14 14:42

@dari74 Taky by se dalo říct, že osobní - to jsou sociální služby, pedagogický, to je prostě pedagogický pracovník. Taky pokud si někdo platí svého osobního as., tak je opravdu jen k tomu dítěti, ale když je to pedagogický, tak většinou pomáhá i s ostatníma dětma, jak ve školce, tak škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011
15.1.14 14:47

Ahoj, každý kraj to má trochu jinak. Ale asistent pedagoga může být zřízen do třídy na základě vyjádření školského poradenského zařízení (speciálně pedagogické centrum nebo pedagogicko psychologická poradna). Takže nejlépe se obrátit na SPC, kam chodíte. Pak ale záleží na domluvě se školkou, kam chceš dítě umístit. Ne každá školka je tomuto nakloněna. Důvodem může být i to, že je to docela finančně nákladné a školka si na to musí získat peníze sama (někdy přispívá kraj na základě žádosti).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011
15.1.14 14:54

@dari74 Osobní asistent poskytuje sociální služby. Většinou si ho platí rodiče a je pro konkrétní dítě. Není k němu třeba doporučení a není zaměstnancem školy.
Asistent pedagoga - je pedagogickým zaměstnancem školy, škola si na něho sama shání finanční prostředky. Je zřízen do třídy. Ke zřízení funkce asistenta pedagoga je nutné vyjádření školského poradenského zařízení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011
15.1.14 15:02

Jinak informace k asistentům pedagoga jsou dobře podané v tomto dokumentu http://www.msmt.cz/…m-postizenim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6814
15.1.14 15:14

@fatin @vokishka @kometa32 Moc děkuji za vysvětlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
10.4.17 13:00

Dotaz

Chtela jsem se zeptat dcera ma ve školce asistenta pedagoga ale jde mi spíše o to zda muže byt ve školce i bez nej. Dle psycholozky nikde není zákonem dane ze ona do školky bez nej nesmí. A ve školce mi tvrdí ze ona bez ni tam byt nesmí. Nevíte co stím popr. Kde něco o tom dohledat díky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
10.4.17 13:12

@flasditka dcera chodila do školky normálně, i když asistentka zrovna nebyla. První rok chodila jen dopoledne, další rok už jsme se domluvili, že mohla zůstávat celý den, i když asistentka fungovala jen dopolko.
Asi i zálaží, o jak závažný hendikep se jedná - pokud je dítě na asistentovi zcela závislé, tak chápu, že za jeho nepřítomnosti si učitelky neví rady. Ale každá situace se dá řešit. Přece ti nemůžou nařizovat, že zítra si musíš dceru nechat doma, protože asistent jde k zubaři :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí