Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pokud je AP přidělen na základě doporučení z PPP je to asistent pedagoga. Jak již z názvu vyplývá je to asistent pro učitele, není jen pro to jedno dítě. Může to být pro rodiče matouci, když vlastně na základě zprávy z PPP tam AP je, ale je to tak, není to osobní asistent.
K prvnímu dotazu: ano AP může odjet na výlet pokud jste nepřišli a nebyli jste domluvení předem. AP musí pracovat dle pokynů učitele, či ředitele a pokud ti mu řekli ať jede, tak jede.
K druhému dotazu: pokud je dítě přijato do MŠ, na celodenní docházku musí mu být umožněna. Neměli by vás nutit brát dítě dříve. Na druhou stranu, je dobré se kriticky zamyslet nad tím, zda je opravdu reálné, že to syn, celá třída a jedna učitelka bez AP zvládnou. Pokud ne, bylo by dobré apelovat na dané PPP, zda by nešel doporučit AP na delší úvazek.
Oficiálně si tyto otázky můžete potvrdit v daném PPP, které AP přidělilo. Pokud tam bude rozpor v tom co tvrdí v mš, můžete požádat PPP, aby do MŠ zavolali a vyjasnili jim, jak by to správně mělo být. Nicméně v rámci dobrých vztahů, bych se celou věc snažila řešit v klidu a diplomaticky.
@Anonymní píše:
Oficiálně si tyto otázky můžete potvrdit v daném PPP, které AP přidělilo. Pokud tam bude rozpor v tom co tvrdí v mš, můžete požádat PPP, aby do MŠ zavolali a vyjasnili jim, jak by to správně mělo být. Nicméně v rámci dobrých vztahů, bych se celou věc snažila řešit v klidu a diplomaticky.
Dekuji za vysvetleni. ![]()
@Anonymní píše:
Dekuji. Ja neocekavam, ze se mu bude i pak asistent venovat. Byl prijaty k celodenni dochazce, ale pani ucitelky me nuti si ho brat po obede a tak se ptam.
Neprijde mi, ze kopu kolem sebe, jen se ptam, protoze nevim a pani ucitelky mi tvrdi, ze s asistentem muze chodit jen 4h denne, tak kdyz se vyznate, tak jsem se rovnou zeptala i na toto.
Ano s tim zapomenutym vyletem to je moje chyba, ale nikomu nenadavam a jen jsem se zeptala, neni treba me pranyrovat…
Syn má ve zprávě z SPC asistentku pedagoga na 30 hodin týdně. Chodíme na 7.30 a chodím pro něho po obědě. Ve zprávě je uvedeno, že je asistentka pouze pro syna. Samozřejmě když je syn nemocný, nebo po obědě se věnuje i ostatním dětem.
@dagmarkaa píše:
Syn má ve zprávě z SPC asistentku pedagoga na 30 hodin týdně. Chodíme na 7.30 a chodím pro něho po obědě. Ve zprávě je uvedeno, že je asistentka pouze pro syna. Samozřejmě když je syn nemocný, nebo po obědě se věnuje i ostatním dětem.
i tak je to ale asistentka pedagoga, takže klidně může pomáhat i s něčím jiným, jak určí učitel.
@dagmarkaa píše:
I tady platí, že je to asistent pro pomoc učiteli a ne jen pro to jedno dítě. To že je pouze pro syna bude asi myšleno, že ve třídě je jen jedno dítě s PO (podpůrným opatřením ve formě AP). Časem se totiž klidně může stát, že když bude ve třídě další dítě co by AP potřebovalo, můžou ho přidělit tomu samému AP a ten bude pro obě děti sdílený. Tohle ale ovlivňuje i to jaký stupeň dítě/děti mají. Teď to nevím jistě, ale myslím, že sdílený může být jen pro děti do 3 stupně, pak už mají mít každý „svého“.
@Anonymní píše:
I tady platí, že je to asistent pro pomoc učiteli a ne jen pro to jedno dítě. To že je pouze pro syna bude asi myšleno, že ve třídě je jen jedno dítě s PO (podpůrným opatřením ve formě AP). Časem se totiž klidně může stát, že když bude ve třídě další dítě co by AP potřebovalo, můžou ho přidělit tomu samému AP a ten bude pro obě děti sdílený. Tohle ale ovlivňuje i to jaký stupeň dítě/děti mají. Teď to nevím jistě, ale myslím, že sdílený může být jen pro děti do 3 stupně, pak už mají mít každý „svého“.
Aha, malý má 3. stupeň.
@Anonymní píše:
Ne, na 4h denne je pridelena na zaklade vysetreni PPP pro meho syna.
Není pro tvého syna. Ale na základě diagnózy a doporučení z PPP je asistent přidělen učiteli. Právě s ohledem na to, že vzhledem k zařazení tvého syna v běžné MŠ má učitel ve třídě ztíženu práci.
To co píšeš je běžný omyl rodičů.
Tak on může být problém v tom třetí stupňi. Nevím jak to je teď ale dřív to bylo tak, že dítě mohlo být max 6 hodin. Aspoň tak mi to řekli nezávisle 3 kamarádky, že to tak mají.
Doporučit asistenta můžou ale nesmí ho nutit, tak jak to dělají mne…
@Anonymní píše:
Doporučit asistenta můžou ale nesmí ho nutit, tak jak to dělají mne…
a proč ti ho nutí?
@Anonymní píše:
@Monchichik kvůli tomu že nemluví a učitelky na tohle nemají čas…
a proč je to pro vás takový problém? Vždyť každž člověk navíc je ve školce znát. Navíc zřejmě má vaše dítě problém, oni by asistenta nenapsali jen tak.
@Anonymní píše:
@Monchichik kvůli tomu že nemluví a učitelky na tohle nemají čas…
a proč s tím máš problém?
Dekuji. Ja neocekavam, ze se mu bude i pak asistent venovat. Byl prijaty k celodenni dochazce, ale pani ucitelky me nuti si ho brat po obede a tak se ptam.

Neprijde mi, ze kopu kolem sebe, jen se ptam, protoze nevim a pani ucitelky mi tvrdi, ze s asistentem muze chodit jen 4h denne, tak kdyz se vyznate, tak jsem se rovnou zeptala i na toto.
Ano s tim zapomenutym vyletem to je moje chyba, ale nikomu nenadavam a jen jsem se zeptala, neni treba me pranyrovat…