Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, chtěla bych dárek pro syna, kterému budou 4roky. Měla by to být stavba, kde je ideálně bagr, jeřáb, nákladní auto, pokud by to bylo na baterky a vydávalo to nějaké zvuky případně jezdilo, tak o to lepší.
Přemýšlela jsem nad vláčkodráhou, ale na dřevěnou už mi připadne velký a elektrické vláčky kupovat nechci. V podstatě to tam všechno funguje bez přičinění dítěte, které se na to pak jen dívá.
Máte tip s čím si vaši synové rádi vyhrají z této oblasti hraček? Díky!
@Markytka01 Tak já mám doma 5,5 letého a zrovna ta dřevěná vláčkodráha ho baví pořád. Pokaždé musíme něco přikoupit (nádraží, depo, točnu),máme už několik sad a vyhraje si s tím parádně. Postaví si koleje přes celý pokoj a jezdí. Takže bych to nezavrhovala, u nás si s tím hraje už i 2letý.
A lego duplo, máme vláčky a museli jsme dodatečně koupit i druhou sadu jelikož se o ně byli. A pak zoo, staví domečky a tak
U nás z konstrukčních hraček vede lego, je to jednoduše sestrojitelné, hezky to vypadá, milion variací konečného vzhledu sestaveného stroje. Od všech aut na ovládání nebo blikacích a vrčících strojů se vždy vrací zpět k legu…
@dalimil No lego právě ještě kupovat nechci, zdá se mi na to malej. Že by to postrácel.
@Pe-G No duplo už kupovat nechci, máme toho obrovskou krabici a je teda pravda že si s ní vyhrají nejvíc. Ale dceři bylo šest a investovat do dupla už mi přijde zbytečné.
A můžu se zeptat jakou dřevěnou vláčkodráhu máte? A existují i dřevěné vláčkodráhy na baterky? Které se dají použít s baterkama i bez nich?
@Markytka01 píše: … a elektrické vláčky kupovat nechci. V podstatě to tam všechno funguje bez přičinění dítěte, které se na to pak jen dívá.
Myslím, že tento názor obvykle vznikne při návštěvě něčeho takového jako je tady. A přitom skutečnost může být úplně jiná - záleží trochu i na rodičích…
Pozorovat nákladní vlak, jak posunuje na seřazovacím nádraží - tam se dá získat odpověď na otázku, jak se skládají vlaky na skutečné železnici. A na domácím kolejišti si to pak může zkusit.
Problém bude možná spíš v tom, že rodiče se „bojí“ vytvářet domácí kolejiště a „na míru“ jim ho nikdo nepostaví… Z toho pak vznikají podobné názory. Bohužel ke škodě synka…
Jinak k dotazu - pokud bych měl pro něco hlasovat, tak jedna středně velká stavebnice LEGO Technic (ne ty velké za pět tisíc…) a pak LEGO City (cokoliv).
@Markytka01 píše:
@Pe-G No duplo už kupovat nechci, máme toho obrovskou krabici a je teda pravda že si s ní vyhrají nejvíc. Ale dceři bylo šest a investovat do dupla už mi přijde zbytečné.
A můžu se zeptat jakou dřevěnou vláčkodráhu máte? A existují i dřevěné vláčkodráhy na baterky? Které se dají použít s baterkama i bez nich?
Dřevěná vláčkodráha na baterky je napájená tužkovou baterkou a ta je vybitá za míň jak deset minut - pokud se postaví „most“, tak klidně i za dvě minuty… Od této varianty dřevěné vláčkodráhy dítě často dospěje k názoru, že chce elektrický vláček. Ne vždycky na to rodiče slyší…
@Jura007 díky za názor, prosím o název lega technic, které doporučujete. Ale synovi je opravdu 3a půl. Dcera má lego friends a on jí to pořád ztrácí…to mě vede k názoru, že na lego je malý. Investuju nemalý peníz do lega a on to poztrácí a já dostanu infarkt myokardu ![]()
@Jura007 píše:
Dřevěná vláčkodráha na baterky je napájená tužkovou baterkou a ta je vybitá za míň jak deset minut - pokud se postaví „most“, tak klidně i za dvě minuty… Od této varianty dřevěné vláčkodráhy dítě často dospěje k názoru, že chce elektrický vláček. Ne vždycky na to rodiče slyší…
juro doba pokročila. Máme v dřevěných mašinkách co nám jezdí aspon obden(a to i několik hodin po pokoji 25m2) baterie už přez rok
a jezdí furt
Jinak u nás vedou dřevěné koleje mašinka tomáš, tesco, brio a vše kombinujeme. Hraje si 6 letej i roční
a jinak taky doporučuju lego. Už je na to velkej dost ![]()
Co třeba rypadlo? Vybral jsem schválně menší a jednodušší… Existují i náročnější na sestavení, v cenách 1200-2500 Kč.
A s tím ztrácením - osvědčilo se kostičky dávat na víčko od nějakého plastového úložného boxu… V momentě, kdy jsou kostičky volně na podlaze, je zaděláno na problém…
@Kamča.dalmatinka Kamčo, na tužkovou baterku? To tam máte spíš monočlánek, ne?
Ale technik je od 8 let
.To jedině že postaví tatínek(náš to nezvládne:-D)
@Jura007 píše:
@Kamča.dalmatinka Kamčo, na tužkovou baterku? To tam máte spíš monočlánek, ne?
na tužkovou. kupuju normální u vietnamcu 4 za 25kč
a mašinky máme originál tomáš. svítí a jezdí a vyjedou každej kopec
http://www.maxikovy-hracky.cz/…baterie-twrs máme tomáše, persyho a jamese
samojezdící a dalších 50sát na ruční pohon.-)
Těch osm let je tam ze dvou důvodů. Jednak aby se výrobce zprostil veškeré právní odpovědnosti (v případě zranění dítěte) a jednak je to myšleno tak, že průměrné osmileté dítě bez cizí pomoci a z vlastního zájmu dokáže nastudovat návod k sestavení a pak stavět. Mladší se to dokážou pod vedením tatínka naučit docela dobře. No sami by to nezvládali, to je pravda… ![]()