Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Naprostou většinou montessori hraček si člověk může vyrobit doma. Mně ty ceny vždycky přišly nechutně přemrštěný. Umím toho spoustu udělat doma z toho, co běžně máme. A jo, děcka si s tím vyhrajou, baví je to, něco se i naučí, není to špatný, jen nehodlám podporovat ten byznys okolo.
@Midaku jo to chápu 😀 😀 právě proto se ptám, protože ty ceny jsou někdy hrozný. Ulanik mi přijde ok a duhu jsem zvažovala od české firmy target, tam je fajn sada za ok peníze. Jinak my hodně jedeme vyrábění z krabic. Házet tam dřívka od nanuku, bambulky apod.
Jestli máte nějaké typy co si doma třeba ještě vyrábíte tak budu ráda
Montessori je o hrani si bez hracek a uceni se s normalnimi vecmi, da se tim inspirovat a udelat si doma sam
a je pravda, ze dceru to bavi hodne, udelali jsme ji velkou activitboard, zipy, zamky, dvirka, svetylka, vypinace atd a hraje si s tim od roka a pul do dnes (3 pryc) a je na tom i krasne videt, jak si vylepsuje schopnosti
@Melodie91 tak já syna zapojuju hodně do běžných činností a jde vidět, že už to začíná chápat a baví ho to. Plus když si chce hrát nebo máme vše hotové a jdeme si hrát, tak si vždycky hraju s ním to je jasný 😀aktivity board máme taky to ho bavilo dřív hodně, teď si toho moc nevšímá, ale věřím, že si k tomu zase najde cestu 😀 sleduju pár profilu na insta kde právě používají na hraní dost tyhle hračky, tak mě to zajímá a samozřejmě se mi to i libi😂 😂
Ono celé pojmenování “Montessori hračky” je jen byznys. Tím neříkám, že jsou špatné, ale se samotnou koncepcí montessori to souvisí jen okrajově. Skutečně montessori jsou pomůcky, ale ty mají přesně daný způsob (a pořadí), jak s nimi pracovat.
K tématu-máme duhu a nějaké barevné panáčky. Syna baví oboje cca od 2 a půl let (staví z toho dráhy, mosty, panáčci jsou podle barvy buď hasiči, policisti nebo bagristi apod.).
Věci jako “sensory” jsem dělala hodně kolem roku a půl-dvou, když jsem vařila. Ale u nás šlo např. o rýží a chuchvalce vaty v plastovém boxu (aka sníh) apod. Žádné sofistikované věci, kdy by něco např. vylovil předem určeným způsobem a pak to řadil.
Jinak vyrobit se toho dá nespočet. Já jsem měla např. nabarvené plato od vajec na přiřazováni barev (co položka, to barva a dávat tam např. stejně barevné kostky, míčky) a pak přiřazování číslic (co položka, to číslo a to samé napsané na kousku kartonu a přiřadit).
My máme „montessori“ houpačku, tu velké velikosti, kam se vleze i dospělý, je prima, malá si s ní vyhraje, ať na houpání, prolézání nebo přelézání, líbí se mi, že je to pěkný dřevěný prvek, co vydrží, ale ty prachy, co stojí nová bych za ni taky nedala, máme z bazárku za méně než půlku. (a to je tedy zrovna případ toho, co bych opravdu vyrobit nezvládla
)
@Niikii15 my nejvíc využíváme krabice, plata od vajec atp, prostě odpad domácnosti. Dělala jsem botu na naučení zavazování tkaniček. Pak hodiny (krabice, špendlík, plastelína), nabarveny plata od vajec (do toho se hazely lego kostky dle barev), čísla a správný počet kuliček k nim… teď dělám měkké a tvrdé kostky, pro nejstaršího, aby se naučil rozlišovat měkké a tvrdé hlásky (di, ti, ni x dy, ty, ny). Na každou věc, kterou chceš dítě naučit, se dá vyrobit nějaká hračka. Využívám toho hodně, děcka to baví, jsou spokojeni, že si hrajou, a já jsem spokojená, že se něco učí a hrajou si smysluplně.
Já si myslím že celý ten koncept Montessori je nafouknutá bublina na tahání prachů z lidí
je to jen můj názor nikomu ho nenutím.
Ahoj maminky, náš malý se nedávno naučil chodit a zajímá ho všechno, co se kde šustne. Ať dělám cokoli, tak je hned u mě a je zvědavý, co se děje a chce všechno sledovat. To mi ale komplikuje práci, hlavně, když vařím, ale zároveň ho nechci odstrkovat, tak jsem přemýšlela, že bych mu koupila učící věž, aby na vše dobře viděl a já se v klidu mohla věnovat tomu, co potřebuju zrovna udělat. Mám ale trochu dilema, jestli to není nebezpečné, přece jenom ještě nestojí úplně stabilně a často padá. Jakou máte s tou učící věží zkušenost? Je to lepší třeba až pro starší děti?
@Mušálek Za mě je učící věž v tomhle případě fakt parádní pomocník. Dítě má možnost bezpečně koukat, co děláš, když je starší, tak se může už i zapojit a pomáhat a zároveň ti nevisí neustále u nohy. Co se týče té bezpečnosti, záleží na tom, jakou věž vybereš. My máme věž od petinky verzi Light, u které se dá ta bezpečnost „nastavit“ a pro ty menší děti, se dá zabezpečit ze všech 4 stran, aby nemohly vypadnout. A když povyroste, tak si to zase přizpůsobíš, aby si tam malej mohl vlézt i sám.
@Mušálek je to super, využila jsem ji hodně, ještě než se dcera naučila chodit. Taky chtěla vidět a když ještě sama stabilně nestála, tak se jednou rukou opírala o linku a druhou třeba něco michala. Akorát to fakt chce vybrat takovou, která půjde zabezpečit že všech stran a nebude mít takové mezery, aby mohl propadnout, když si v ní třeba sedne. Máme doma vyrobenou. Později jsme ji používali i jako jídelní židličku.
Čauky máte někdo zkušenosti s hračkami např od grimms, dilnatarget, ulanik apod? Jak si s tím děti vyhrají? A co například sensory play, děláte doma?