Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Všechny vyšetření dvojcat občas můžou vyjít „falešně“ pozitivní. Nerozumím tomu, co vyšlo tomu druhému, ale jsem si jistá, že lékař ti řekne, jestli jsou zapotřebí ještě další vyšetření nebo co a jak dále..
Krev jim musela vyjit stejne, spis ten jede plod mel vyssi tepovku a proto to vyssi riziko na t13
@suzka1 posílám ještě fotku těch výsledků třeba to trošku přiblíží 😊
@Aadys je to statisticke riziko. Krev se odebira jen matce, ne detem, takze na zaklade tohoto nemuze mit jeden plod jinou pravdepodobnost vyvojove vady. Navic stale je riziko pomerne nizke, takze to nereste. Jsou i pripady, kdy vyslo riziko 1:2 a dite se narodilo zdrave. Pokud mate nejake otazky, ptejte se gynekologa, at vas uklidni. Kdyby vysel screening spatne, rovnou by to s vami probrali ![]()
@biancaa právě až gynekoložka mi toho hodně vysvětlila, ale jak jsem byla vyhrkaná z toho všeho (prvorodička takže všechno trošku moc prožívám) tak jsem se na spoustu věcí nedoptala. A hlavně mě taky ochotně vzala mezi pacientkami i když jsem nebyla objednaná takže jsem nechtěla moc zdržovat.
Sama mi říkala že si mysli že to takhle vyšlo protože dvojčata a ať si pro svůj klid skočím na ten NIPT test protože plodovku u dvojčat nedoporučuje
Tohle jsou jen nicnerikajici vysledky, bez hodnot, ktere zjistili. Jake je crl plodu? Jaka byla ta srdecni akce plodu? Vis ze mas pekne velke riziko preklampsie, dala ti na to doktorka neco? Jestli je to tim tlakem, tak je dobre udelat jeste jeden utz s odstupem.
@Aadys to je ten test za 10tisic? Uprimne, nevyslo vam zadne strasne cislo, je to jen statistika, a jeste casto vyjdou falesne pozitivni vysledky. Zkuste ten vysledek jeste konzultovat jinde, at neplatite zbytecne…
@biancaa píše:
@Aadys to je ten test za 10tisic? Uprimne, nevyslo vam zadne strasne cislo, je to jen statistika, a jeste casto vyjdou falesne pozitivni vysledky. Zkuste ten vysledek jeste konzultovat jinde, at neplatite zbytecne…
1:217, kdyz v jejim veku to byva 8000, to uz bych asi zvazovala i plodovku
Taky bych sla na konzultaci jinam.
Jo ted ctu, ze plodovku nedoporucuje, tak aspom ten NIPT tedy.
@peclen akcem plodů 174 a 179, na preklampsii mi napsala Stacyl a hned od včera beru.
Jinak posílám ještě zbytek zprávy 😊
Tím ze s nám doktorka co dělala utz pořádně nemluvila a v půlce věty se začala zase věnovat něčemu jinému a prakticky pak honem rychle chtěla vyšetření ukončit tak jsme ani neměli možnost s ní cokoliv probrat.
@Tarena právě že moje gynekoložka plodovku zavrhla aby se neohrozili plody.
Kdybych prý měla jedno řekla by mi ať do toho jdu.
Chlap je z toho vytočenej a taky mi říká že půjdeme jinam, ale já jsem z toho taková vyděšená a když už máme termín na čtvrtek nevím zda to posouvat a řešit jinde.
To riziko u 2. Plodu zpusobuje vyssi tep v kombinaci s mensim rozmerem. Z krve mas nizsi hodnoty Papp-a, ale jen mirne a hodne nizke PGIF - to ti hodilo tu preklampsii. Asi te poslou na konzultaci ke genetikovi, ten ti navrhne idealni postup. Urcite by to chtelo zopakovat utz. Moc neverim, ze by zrovna tyto vysledky vedly k potvrzeni trisomie 13.
@peclen moc děkuju za přiblížení 😊
Gynekoložka mi hned na začátku řekla že ta preeklampsie tam možná bude kvůli dvojčatům navíc mám lehkou nadváhu.
Ke genetikovi jdeme ve čtvrtek ale myslím si že mě bude tlačit do toho NIPT testu se kterým jsme stejně počítali hned jak nám doktorka řekla o výsledku. A utz mám naplánováno myslím za 3 nebo 4 týdny znovu.
Já se snažím být klidná, ale stejně se stresuju protože jak jsem psala výš. Paní doktorka mi neřekla co jaká hodnota znamená a co to znamená pro mě nebo prcky. Bylo to honem rychle a šup další pacient.
Ja uplne nevim jestli to NIPT, je pro vas uplne nejidealnejsi. Nechci ho zavrhovat, ale berte ho spise jako doplnek. Bohuzel prave u vicecetnych tehotenstvi je to mnozstvi te volne cfDNA plodu nizsi a jeste muze byt prave jednoho z nich uplne nepatrne a tak je mozne, ze dojde k falesnemu zaveru. To je prave ukolem genetika zhodnotit. Jestli prave ty vase vysledky vedou prave k temto geneticky testum nebo je spise treba hledat vyvojove vady.
@peclen uvidíme co má ve čtvrtek řekne, ale tím že na to nepřispívá pojišťovna tak si myslím že nás do toho budou tlačit. Občas mi totiž přijde že jakmile se jedná o děti tak tlačí do všeho z čeho něco kápne, ale třeba to je jen moje domněnka a hormony mi jedou na plné obrátky 😄
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat zda se někdo setkal s podobným příběhem. Čekáme dvouvaječná dvojčata. Cely utz vyšel v pořádku, děti vypadají dle doktorky velmi dobře. Máme jen zvýšenou srdeční odezvu, ale to dle mě gynekoložka je v pořádku když jsou takhle malý.
Jednomu plodu výsledky krve vyšli dobré a druhému nevyšel pouze t13 1