Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky.
Jsem 6 měsíc těhotenství. Dnes jsem byla u kamarádky a nějak jsme se dostaly k tomu, že se v těhotenství nesmí pít tonic kvůli chitinu. Asi jsem Mimoň ale tato informace se ke mě dostala poprvé…no a teď. Poslední dva horké mesice…tedy tak 4-6 měsíc těhotenství piji přesto s tonicem. Obecně si jednu kávu denně dám… Takže v horkých dnech si dám to přesto právě s tonicem. Zprumelrovala bych to tak jednou týdně za ty dva poslední měsíce…třeba? Cca. Myslím, že v té kávě jsou tak 2 deci vždy…
Oba screeninigy mi vyšli ok…
Myslíte, že jsem mohla něco po.rat ???
Moc díky za jakoukoliv radu ![]()
No tak by asi bylo dobré se dopracovat až k tomu, PROC SE TO NESMI PIT ne?
@Cenarius jo přičetla jsem různé články. Předčasný porod, potrat zejm. Na začátku až po to xze pít tonic v omezeném množství je ok, protože ta dávka není v komerčních nápojích moc velká.
Proto se ptám raději na osobní zkušenosti.
Díky ale za radu…
@den93 píše:
@Cenarius jo přičetla jsem různé články. Předčasný porod, potrat zejm. Na začátku až po to xze pít tonic v omezeném množství je ok, protože ta dávka není v komerčních nápojích moc velká.
Proto se ptám raději na osobní zkušenosti.
Díky ale za radu…
Dávka čeho? Jaké množství tam je, jaké je toxicita?
@den93 píše:
Dávka chitinu
myslíte chininu?? chitin je něco úplně jiného
dnes už v těch tonikách toho chininu není moc, přesto se v graviditě nedoporučuje
už další nepijte, víc pro to neuděláte
Chitin : Chitin je netoxický polysacharid složený z molekul N-acetyl-D-glukosaminu, které jsou spojeny 1,4-β-glykosidickou vazbou. Vedle celulózy je druhým nejrozšířenějším polysacharidem na Zemi. Chitin je hlavní složkou kutikuly členovců, která je u některých zpevněna a přeměněna pomocí minerálních látek v exoskelet.
a chinin v tonicu :
Vždycky nás moc zajímalo, kolik chininu vlastně v dnešním toniku je. Oproti historii, kdy se podle některých pramenů údajně na léčbu malárie užíval prášek o hmotnosti dvou stříbrných mincí, je dnes jeho množství v toniku téměř zanedbatelné (oproti původnímu množství se jedná pouze o desetiny procent). Na etiketách tento údaj bohužel většinou nenajdeme. Víme ale, že například americká organizace FDA (Food and Drug Administration) dovoluje jeho maximální množství 83 mg/l.
V rámci České republiky množství chininu v nápojích reguluje zvláštní vyhláška, stanovující pro nealkoholické nápoje na bázi vody maximálně 75 mg/l, u alkoholu pak nejvíce 300 mg/l.
Na jednu sklenici toniku tak vychází průměrně 15-20 mg chininu - samozřejmě ale záleží na druhu použitého chininu či stáří stromu. Každý tonik tedy obsahuje jiné množství. Dle dostupných informací je tonikem s nejvyšším obsahem chininu na trhu East Imperal Burma Tonic Water (který je mimochodem strašně dobrý!).
Smrtelná dávka chininu je přitom pro člověka přibližně 8-10 g. Tonik nám tedy určitě neublíží, přesto bychom si na jeho konzumaci měli dávat v některých případech pozor.
Není tajemstvím, že se konzumace toniku také nedoporučuje těhotným ženám (vyvolává stahy svalstva, tedy i dělohy) a dětem…
/není zač
/
Chitin je hlavní složkou kutikuly členovců, která je u některých zpevněna a přeměněna pomocí minerálních látek v exoskelet.
Takže spíš než tonic tě sejme škorpion na večeři. Paráda. ![]()
Ono nyní je trend, jako že budeme jíst hmyz a smažené cvrčky
ale fujto
nikdy!!! ![]()
ani heverem!!!
Je já jsem se se přepsala
. Moc děkuji. Co jsem se dočetla, může to způsobit hlavně předčasný porod…tak to se nekonalo tak snad jsem nic více nezpůsobila. A moc díky za detailní popis.
![]()
Ne gin fakt ne
ale co si budem…mám teď dost strach…proto se ptám na zkušenosti. Zda tu byl taky někdo tak nevědomý a třeba ho pil a bylo vše ok..
To bude ok.
A pamatuj si, až si budeš moc někdy dát, tak tonic růžový, růžový gin a zmrzlé jahody
.
Ja jsem zjistila že se tonic nemůže až u třetího těhotenství 🤣