Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky jmenuji se Petra a mám dotaz ohledně zkušeností s porodem v zahraničí. Vím, že každá země to má jinak, ale já pracovala 7 let v Italii a ted jsem na skok v CR. Byla jsem si vyzvednout zdrav. kartičku na VZP protože si tu chci oběhat nějaké doktory. Říkam jim, budu rodit v Itálii a oni na to, pokud ale jste těhotná a už nepracujete, tak přeci nejste pod žádnou smlouvou a zaměstnavatel už žádný není a tím pádem si musíte hradit pojištění u nás- což vim. Ale co mi řekli potom: Rodte si tam, ale uhradíte nám to tady. A to klidně až do výše 6000 euro. Tak chápete to? Všichni za porod dostanou peníze nebo ho mají zdarma a já ho musim platit? Můžete mi poradit kam se mám zapsat abych opravdu nic nikomu neplatila a měla nárok jako každý jiný rodit zdarama? Díky ![]()
Když si pojištěná u VZP, tak se bere, že jsi pojištěná v ČR ne v zahraničí. Takže když pojedeš mimo republiku, tak potřebuješ cestovní pojištění. Jenže to se nad určitý těh. týden nevydává, právě proto, že porody vyjdou draho. Proto snad žádná česká ani cestovní pojišťovna tohle nehradí-je to tvoje svobodná vůle rodit tam, tak si to tam budeš muset zaplatit. Tolik co vím z doslechu.
Ať ti to dobře dopadne ![]()
Za jakých podmínek je možné rodit zdarma v Itálii bych zjišťovala spíš v Itálii než u VZP (:
Mám mlhavý dojem, že by možná pomohlo mít za manžela Itala s italským pojištěním a trvalým bydlištěm v Itálii, ale zaručit to nemůžu.
Zkus se poradit na Solvitu .
Něco podobného (pouze opačným směrem) už zjevně řešili, tak by mohli pomoct.
Nemusite byt pod zadnou pracovni smlouvou, ale je dobre mit zdravotni pojisteni. Tehotenstvi nektere zeme berou jako zdravotni zatez, proto vas muze pojisteni vyjit draze nez ostatni lidi. Zkuste se zeptat, jestli nemate narok na statni zdravotni pojisteni pro tehotne zeny v Italii.
Az porodite, dite muzete mit zdarma pojistene v CR, plus budete mit zdarma pojisteni v CR i vy jako osoba zajistujici peci o dite.
Jenom pro zajimavost. Cena za komplikovany porod v CR, vcetne matky a ditete na JIP je devet tisic korun. Nic moc, co?
Rodila jsem v USA a moje zdravotni pojistovna vymazla tricetdva tisic dolaru za predporodni peci, porod a tri dny v porodnici.