Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, já mám taky doma dvojjazyčnýho, zatím ještě malýho cvrčka. Reaguje dobře i na češtinu a i na řečtinu. Ale doma (v Řecku) jsem na něj jediná, ským se domlouvá česky. Máte někdo zkušenosti s čtením a psaním později? Kdy se s tím má začít? ![]()
petrula.ch.a píše:
Ahoj, já mám taky doma dvojjazyčnýho, zatím ještě malýho cvrčka. Reaguje dobře i na češtinu a i na řečtinu. Ale doma (v Řecku) jsem na něj jediná, ským se domlouvá česky. Máte někdo zkušenosti s čtením a psaním později? Kdy se s tím má začít?
jj tak neco podobneho resim taky,ja teda bydlim v Chorvacku,tak sem zvedava,na rady ![]()
hmm to je fakt řečtina má přece uplně jiný písmenka ![]()
Nejspíš to bude na tobě to učení čtení a psaní nebo to nech být kluk bude umět mluvit a psát a číst se může naučit později z vlastní iniciativy .
Přítel je z dvojjazyčné rodiny (rusko-česká )mluvil skvěle oběma jazyky od malička a psát a číst se naučil na základce ,když měli povinnou ruštinu .
Petrucho, mám česko-anglické děti. Oba se naučili číst prvně v češtině, pak v angličtině, ale zato tak, že četli už v pěti letech, takže myslím, že by to nemuselo být tak rozdílné.
S psaním je to horší. Zatímco syn dělá v podstatě angličtinu jako jeho vrstevníci v Anglii, dcera má problém se spellingem, není v tom nijak kovaná. zase je ale fakt, že na syna měl manžel víc času a i teď se mu malinko víc věnuje.
Dobry den. Deti se uci psat a cist nejprve v silnejsim jazyce. Pokud tedy vase dite ve trech letech bude lepe pouzivat cestinu, ucte ho ceska pismenka. Deti se uci cist psanim (velky stetec,vodovky, psat pismenka a pritom je cist, pripadne udelat hmatova pismenka ze smirkoveho papiru). Vek, kdy zacit, je individualni, je to podle zajmu ditete, nektere deti umi cist kratce po svych 4 narozeninach. Prvni slovo, ktere se dite uci cist a psat je jeho vlastni jmeno! Jinak doporucuji magneticka pismenka na lednicku. Se silnejsim jazykem se zacina kvuli tomu, ze dite znalosti z nej cerpa potom pri uceni cteni a psani ve slabsim jazyku.
Rozhodne doporucuji ucit cist a psat v obou jazycich.