Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, zajímalo by mně jestli má mimi s trvalým pobytem v ČR i s občanstvím ČR právo na zdravotní pojištění v ČR i když jeho rodiče pojištění v ČR u žádné zdravotní pojišťovny nemají?
A kde bydlíte?V Čechách?Malý musí být nahlášený u nějaké zdravotní pojišťovny-takže pojištěný je.
My mame vsichni trvaly pobyt v CR,ale bydlime v zahranici.nase mala se narodila v Cr,ale po 6ti nedeli jsme ji odvezli. tak jsme na zdravotnim dostali jen papir,ze ma narok na nezbytnou peci. jako my,jsme odhlaseni ze zdravotniho. a tak i miminko,protoze nebydli na uzemi CR.
Jinak jestli tam bydlite,tak urcite ma narok na zdravotni pojisteni.
jde o to že bydlíme půl roku v zahraničí a půl roku v ČR a to ještě s různýma přestávkama tak mně zajímá jak je to s tím pojištěním a podle čeho kdo rozhoduje kdo bydlí v čr a kdo ne ![]()
§ 2 zákona o zdravotním pojištění:
(1) Podle tohoto zákona jsou zdravotně pojištěny:
a) osoby, které mají trvalý pobyt na území České republiky,
b) osoby, které na území České republiky nemají trvalý pobyt, pokud jsou zaměstnanci zaměstnavatele, který má sídlo nebo trvalý pobyt na území České republiky (dále jen „pojištěnci“).
my uz jsme timhle prosli a prochazime…mala se narodila tady ale ja i manzel jsme dlouhodobe zili v UK.Zalezi na tom, kde jste zamestnani a tudiz kde vam strhavaji zdravotni a socialni z platu.I kdyz mate porad nahlasen trvaly pobyt v CR, neznamena to, ze mate narok na pojisteni, pokud si tu pojisteni neplatite (z platu)
Ja jsem od porodu v CR, a porad se to jeste resi (pobirala jsem UK materskou,tim padem se to trochu zkomplikovalo).Momentalne cekam na vypis od Anglicke pojistovny, ze jim nic nedluzim a s timto vypisem zajdu na VZP,kde me znovu pojisti.Tak asi nejak to je…
Já těď řeším to samé. Na OZP mi dnes řekli, že mi syna nepřihlásí, protože manžel pracuje v Irsku a my spadáme k němu…Taky nechápou, že stejně jako v UK se tady žádné zdravotní pojištění neplatí.
Já jsem tady smaozřejmě pracovala, ale v čr jsem si pojištění platila, tak mi to chtějí za poslední rok zrušit. Fakt nechápu..
Dobrý den,
potřebovala bych poradit ohledně situace, kdy matka novorozeného dítěte má přechodný pobyt na území ČR a otec trvalý pobyt, jak je to se zdravotním pojištěním dítěte, které se narodilo v České republice? Je podmínka, že musí mít také hlášený trvalý pobyt zde? Děkuji
@evelina13 Musí mít hlašený trvalý pobyt. A matka musí být pojištěna v čr
@Lenka76 píše:
My mame vsichni trvaly pobyt v CR,ale bydlime v zahranici.nase mala se narodila v Cr,ale po 6ti nedeli jsme ji odvezli. tak jsme na zdravotnim dostali jen papir,ze ma narok na nezbytnou peci. jako my,jsme odhlaseni ze zdravotniho. a tak i miminko,protoze nebydli na uzemi CR.
Jinak jestli tam bydlite,tak urcite ma narok na zdravotni pojisteni.
Ahoj,
Ja jsem ted v podobne situaci a chtela bych se zeptat, jak byla mala pojistena po dobu pobytu v CR. Ziju v Anglii, z VZP jsem uz dlouhy roky odhlasena, ale rozhodla jsem se rodit v Cechach (termin mam za 4 tydny). V Anglii jsem si vyridila S2 (drive E112), aby moje zdravotni pece byla hrazena z myho anglickyho pojisteni a ja se nemusela odhlasovat a prihlasovat v obou zemich. Myslela jsem, ze to bude automaticky kryt i peci o dite po porodu, ale ted nevim. Dneska jsem totiz byla v Cechach na VZP a tam mi rekli, ze dite po porodu nepojistej, protoze ja u nich jsem odhlasena, a ze se mam odhlasit v Anglii a pak nas oba prihlasit v CR. Vysvetlovala jsem jim, ze se do Anglie budu tak po 1-2 mesicich vracet a chci zustat prihlasena v jejich socialnim systemu (i kvuli matersky), ale trvali na tom, ze se mam odhlasit, nebo zaridit diteti EHIC a nejakou 106 (coz by trvalo veky). Tak by me zajimalo, jestli jsi v dobe porodu byla taky hlasena u zahr. pojistovny a jak se pak resila poporodni pece o dite v CR, prohlidky u detsky dokotrky atd. - z jakyho pojisteni se to hradilo? Rikas, ze jste dostali papir, ze ma mala narok na nezbytnou peci - ten jste dostali v CR nebo v zahranici? Ja mam tu S2, ktera je ale psana na me a o diteti tam neni zminka, tak nevim, jak zajistit, aby dite dostalo po porodu standardni peci po dobu naseho pobytu v CR. Predem diky za jakoukoliv informaci.
Být tebou bych šla se zeptat v anglii na tvojí pojištovnu jak to udělat řeknou ti víc jak v čechách. A jinak si to budeš muset zaplatit a v anglii by ti to měli proplatit
Ahoj, chci se zeptat jestli nevite, kolik dela mesicne zdravotni pojisteni, kdyz si ho musim hradit sama? Prave jsme zjistila, ze jsem zapomněla na navstevu UP
ktera byla minuli tyden.Dost pochybuju, ze me nevyradi. A nevite prosim, jestli prijdu o ČID?
@alexxa proč bys měla přijít o čid? Ten s úp nijak nesouvisí - pokud jsi zapoměla klasickou návštěvu up.
Jinak pro osoby bez zdanitelného příjmu by to mělo být 1242 kč. Pokud máš dítě do 7 let věku, můžeš se nahlásit jako osoba pečující, pak neplatíš nic.