Německo a česká rodina

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
31.8.10 10:01

Německo a česká rodina

Ahoj všem,

chci se s dětmi po rozvodu odstěhovat do Německa, konkrétně asi do Dresden.
A tak si zjišťuji potřebné informace.
Podnájem nebude problém a práci snad také nějakou seženu, ale nevím, jak by to měli děti, když neumí německy a nastoupili by tam do školy.
Syn jde zítra do 1.třídy (zde v ČR), tak jsem chtěla, že bych ho přihlásila na kroužek němčiny, jenže tady ve městě v žádné škole takový kurz nenabízí - pouze angličtinu a ruštinu :-(
Já sama se německy také teprve učím, takže se snažím jim občas něco říct německy a když se zeptají, co to znamená, tak jim to řeknu česky a tak to prostě opakujeme dokola.

Je tu někdo, kdo se z ČR odstěhoval také do Německa - nejlépe Dresden a ví o nějaké základní škole, kde české děti učí němčinu a současně i učivo? Nevím, jak to vyřešit. A kde se takové informace dozvědět.

A ještě dotaz - jak je to v Německu se školkami? Mám ještě mladší děti, kteří jsou školkového věku a tak se ptám i na to - jak to tam je s česky mluvícími dětmi?

Prosím o vaše rady a nápady, informace a postřehy.
Předem vám všem moc děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
397
31.8.10 10:07

Tak ja neziji sice v Nemecku ,ale v Rakousku.A musim rict ze naprosto nechapu kam se ritis ,kdyz jeste ani nezvladas nemcinu.Deti cizincu tady v Rakousku,ktere nejdou minimalne 2 roky do skolky kde se nemcinu trosku nauci maji ve skole problemy velike, vetsinou opakuji rocnik.Jak si chces najit praci bez znalosti jazyku?Budes teda mit co delat…deti se uci rychle ale i tak budou pro ne zacatky taky tezke.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.10 10:16

Já jdu za svou rodinou, která v Německu žije skoro 15 let. A práci- třeba v masokombinátu není řeč velký problém.
Ale neřešme tu kam se řítím…, chtěla jsem se dozvědět odpovědi na otázky..... děkuji.

• Citovat
  • Upravit
17715
31.8.10 11:28

bez toho jazyka to asi nebude legrace, a co pracovní povolení a tak?? nedávají ho jen tak někomu na potkání, já žiju v rakousku od května 2009, mluvím perfektně, plynule…a práci jsem zatím nenašla, prostě jsme češka, i když tu vdadá a nikdo prostě nedá přednost čechovi před Rakušákem či Němcem, neberu zde žádné peníze a práce v nedohlednu, nebýt manžela tak si rovnou můžu hodit špagát, musíš počítat s tím, že taky nic brát nebudeš, a áš děti, aby jsi to zvládla, kamarádky syn teď propadl, byl první rok v rakouské škole, německy už dávno uměl, rodiče jsou spolu pár let, mluví jak když bičem mrská ale prostě je to změna, skok a nezvládl to…takže pokud děti neumí, tak jim kružek nepomůže, musí se s tím sžít a naučit až tam, běžným životem. No budeš to mít hoooodně těžké, aby netrpěly děti potom :nevim: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
31.8.10 11:28

Tak promin,z prvniho prispevku to vypadalo, ze si se rozhodla proste jen tak, ze pujdes do Nemecka coz bych nechapala.. :nevim: .Ja jsem v Rakousku 14 let a sla bych radeji zpet do Cech..Ono to neni nikdy lehke zacinat v cizi zemi..ale drzim palce :palec: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.10 13:08

Mertinko - díky :)

Viky - moje rodina, co tam žije a pracuje mi také říkala, že se naučili německy tím, že tam žili. Žádné knížky nebo kurzy, v tom máš určitě pravdu. A s prací to vypadá, že budu mít jedině přes rodinu, co mi seženou. Jsou moc hodní a nechtějí mě nechat ve štichu, ale tady se to už nedá. Proto chci jít k nim. Jen to nebude hned. Proto teď sbírám informace......

Díky.

• Citovat
  • Upravit
17715
31.8.10 13:38
Anonymní píše:
Mertinko - díky :)

Viky - moje rodina, co tam žije a pracuje mi také říkala, že se naučili německy tím, že tam žili. Žádné knížky nebo kurzy, v tom máš určitě pravdu. A s prací to vypadá, že budu mít jedině přes rodinu, co mi seženou. Jsou moc hodní a nechtějí mě nechat ve štichu, ale tady se to už nedá. Proto chci jít k nim. Jen to nebude hned. Proto teď sbírám informace......

Díky.

hlavně si to opravdu dobře promysli, ať tě to pak nemrzí, já jsem se učila německy ve škole, a jak tu žiju tak jsem to dopilovala a je to ok…malé děti se šupnou do škoulky a to by jsi koukala jak jim to půjde samo a hezky, ale s těma staršíma to může být problém, někdo prostě na jazyky nemá hlavu, známej tam dělal 2 roky a dote´d neumí ani fň :roll: tak se ani nedivím, že ho propustili, jestli jsi sama, tak se to naučíš nejlíp s nějakým chlapem, to tě mluvit donutí :wink: :kytka: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
31.8.10 13:48

Ja se naucila hlavne ,kdyz jsem s deckama chodila doktorovi a po uradech ,to cloveka donuti komunikovat a samozrejme s nemecky mluvicima pribuznyma.Chodila jsem nekolik let na nemcinu do skoly a kdyz se mne pak zeptali v Rakousku jak se jmenuju koukala jsem jak pitomec a nerozumela.:)) Jinak legrace to zadna neni a vzdycky tam budes jen cizinec na to se priprav.Detem to delas urcite ted taky tezke ,ale v budoucnu budou umet 2 jazyky a to taky neni k zahozeni.Muj starsi syn tu pribral ted jeste anglictinu a francoustinu tak je veselo ale nastesti mu jazyky jdou.Ten mladsi zacal chodit pred rokem do skolky a michal nemcinu s cestinou ted uz vi na koho ma mluvit cesky a na koho nemecky,chce to cas.Ale kdybych se ted mela rozhodovat ,radeji bych zila v Cesku je to jednoduzsi mezi svyma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.10 14:01

holky moje, moc děkuju za podporu a odvahu :)

Právě jsem zjistila na netu, že jak jsme vstoupili 1.1.2004 do EU tak 7 let trvá nějaké přechodné období, kdy potřebují lidé ještě pracovní povolení a pak už ne, takže pracovní povolení bych po 1.1.2011 potřebovat „snad“ nemusela.

Rodina tam mluví německy a česky jen tady. Teď jak jsme tam byli, tak na nás občas taky mluvili německy - schválně a samozřejmě v obchodech a u jejich známých se taky mluví německy, takže jak píšete - tak člověk se naučí nejvíc asi přímo tam v německu, než tady po kurzech… ale takový ty základní slovíčka se učíme s dětma, aby věděli jak se řekne dobrý den, prosím a děkuji...... barvy… však víte co myslím. Ale třeba to skloňování jak je u nás (budoucí a minulý čas), tak to budem muset pilovat při ávštěvách a pak pobytu.

Ještě nevím, jak je to s povolením k pobytu. Musím žádat u nich, nebo u nás na Německém konzulátě?… to je asi jen v Praze, že?

Vím, že je to ještě předčasné, protože rozvod bude trvat určitě dlouho a do té doby musíme zůstat tady, ale raději se informuji dříve, ať pak už nemusím zbytečně na něco čekat.

Jinak nejstarší jde teď do 1.třídy (7 let)
A mladší má 3,5 roku a nejmladší 2 roky.

• Citovat
  • Upravit
397
31.8.10 14:24

O povoleni k pobytu zadat nemusis,protoze jsme v EU.Dojdes se prihlasit tam jen na urad jako tady radnice..k trvalemu pobytu to by si mela dostat normalne bez nejakych povoleni.To by melo byt stejne jak v Rakousku.Prihlasis dite ci deti do skoly.Nevim jak je to s pojistenim,jestli budes hned zamestnana to by asi bylo nejlepsi.My jsme tu vsichni pripojistene s manzelem deti i ja.2 pojisteni mit nesmis ,takze bude potreba to v Cesku zrusit.Taky budes potrebovat preklady vasich rodnych listu pro urady.Uz jen pro deti do skolky a do skoly ,alespon tady jsme je vsude prikladala.K prihlaseni o trvalem pobytu stacili jen pasy.Ale to te pisu jak je to v Rakousku ,ale nemyslim ze by to bylo az tak jine v Nemecku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4507
31.8.10 14:25

ahojky, to pracovni povoleni budes muset potrebovat asi do konce dubna 2011, tak nejak je ten termin, nevim to presne, ale leden to neni.

A jinak ja ziju ve Stuttgartu, deti teda zatim nemame,ale tady zije vetsina cizincu a jsou na to tady zvykli a nedavaji to vubec najevo.

Myslim, ze Nemecko a Rakousko je taky o necem jinem!

Jinak Ti preju hodne stesti, at to zvladnes, asi to ted nemas po rozvodu jednoduchy. Zacatky jsou vsechny tezky, a kor v cizine, ale zvladnes to. Deti se uci rychle a Ty se taky naucis, kdyz budes v kontaktu s tim jazykem kazdy den.

A hlavne, tady neni takovy bordel jak v Cesku, kde je bordel naprosto ve vsem a vsude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4507
31.8.10 14:30

Povoleni k pobytu a pracovni povoleni je neco jineho.

Povoleni k pobytu diky EU nepotrebujes a pracovni povoleni vlastne taky diky EU nebo spis diky nemecke birokracii zatim bohuzel potrebujes, pokud chces pracovat. Ale to by Ti mel zaridit zamestnavatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.8.10 14:51

Daajik - je to možné, že to pracovní povolení nebudu potřebovat až od dubna 2011, ale to už je skoro za chvilku. A jak jsem již psala, tak rozvod bude trvat dlouho, takže stejně asi (bohužel) dřív nevypadnem.

Jinak práci tam zatím nemám, ale prý se mi rodina snaží sehnat (po známých…) Tak snad do té doby něco pro mě seženou a já se aspoň zatím trochu něco naučím Německy.

O povolení k pobytu jsem zatím moc informací nenašla.
Jinak bydlet bych tam měla v pronájmu - jako asi většina lidí, aspoň v Dresden. Sehnat pronájem prý nebude těžké. To je během pár dní obstaráno.

Ještě řeším tu školu a školku - prý je v Dresden určitě nějaká škola, kam chodí i děti cizinců, kde je učí jak klasické učivo ve škole, tak i ten německý jazyk, ale nepřišla jsem na to zatím která. To asi budu muset nechat na rodině, aby mi to tam zjistili, protože z webu škol není poznat která by to asi měla být. A zase nechci, aby děti každý den dojížděli třeba do Děčína do ČR jen do školy - to je blbost. To se moc německy nenaučí a hlavně to jejich brzké vstávání, cestování..... to by byla asi hovadina.

holky moc děkuju za informace a pište klidně dál. Díky vám.

• Citovat
  • Upravit
397
31.8.10 21:47

povoleni k pobytu urcite nepotrebujes..to bybyla cela EU opravdu na dve veci..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4507
31.8.10 22:36

jojo, presne tak, povoleni k pobytu nepotrebujes, nepochazis ze 3.zemich.

Jinak tady ve Stuttgartu jsem treba narazila na evangelickou organizaci, ktera poskytuje moznost pomoci prave detem rodicu cizincu. Deti chodi normalne do skoly a jelikoz jejich rodice neumi nemecky, dochazi pak do odpoledne asi 3× tydne dal do jine skoly te organizace a tam si delaji ukoly a uci se s pomoci spousty vychovatelek…byla jsem se tam i podivat a probihalo to fakt moc dobre, nejdriv delani ukolu, pak hry venku a pak domu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí