Německo a česká rodina

Napsat příspěvek
Velikost písma:
dasenka11
14.10.12 16:23

No uvidim, kde budou mit pro nej misto, jelikoz se jeste chceme stehovat, sice ne daleko, ale tak je nejlepsi, kdyz to bude Kiga v blizkosti. Takze jeste cekam kam se prestehujem. Kouka se i na plat otce? My nejsme primo ve meste a taky primo do centra nechceme, tak mozna budem nejspis neco platit, ja se musim teprve informovat…Jinak v Cechach se to uz taky ted zmenilo, taky to neni in, kdyz ma holka pred 20. narozeninami miminko. Ono se to tak 10 let posunulo ted :) A v Nemecku 20 let :lol: No patrim ve svych 28 lety mezi mlade matky :D Ale zase si rikam, ze uz za tech deset let, kdy me vrstevnice budou v ty fazi jako ted ja, tak ja budu uz v pohode a bez starosti, moje dite bude uz vetsi a bude se umet o sebe uz celkem postarat ;) Navic v tech 40ti uz cloveku ubyva sil. Zatim, co ja se ve 40ti vyspim a moje dite si samo udela snidani, tak Nemka bude hotova, ze se nevyspala :)

• Citovat
  • Upravit
widder196844
14.10.12 16:58

To mas dobry stari:) 2 bych mel aspon rad aby nebyli sami nekdy jen nemky museji mit prvne karieru a pak deti jste u hranic s ceskem? tam bys mozna umela pres dvb-t chytat televizi jestly mas antenu na plzen krasov to nejni daleko od vas jak sem cetl cesky radio muzes na ukw poslouchat taky me to jde v auto tak za nürnbergem uz kdyz jedu do ceska po a6. me se libi ja cesky prominenti stary dedci si berou 30 lety jako Gott.. na www.blesk.cz je tam hodne drbu :) hihi

• Citovat
  • Upravit
dasenka11
14.10.12 19:41
@widder196844 píše:
To mas dobry stari:) 2 bych mel aspon rad aby nebyli sami nekdy jen nemky museji mit prvne karieru a pak deti jste u hranic s ceskem? tam bys mozna umela pres dvb-t chytat televizi jestly mas antenu na plzen krasov to nejni daleko od vas jak sem cetl cesky radio muzes na ukw poslouchat taky me to jde v auto tak za nürnbergem uz kdyz jedu do ceska po a6. me se libi ja cesky prominenti stary dedci si berou 30 lety jako Gott.. na www.blesk.cz je tam hodne drbu :) hihi

Tak ja chtela pockat az do tech 30ti let s ditetem, ale jaksi se nas malej neptal :lol: No my jsme od Nürnberg 30km severne. Jinak ty dedci jsou po celym svete :lol: Kdyz maji vic penez, tak to nektery mlady holky laka a i ta slava, ale ja bych na to nemela zaludek :?

• Citovat
  • Upravit
widder196844
14.10.12 20:26

Jo to je pravda :) jsi mila :) pisu rad s tebou :) mohly by jsme i pres mail nebo skype psat :)ale nejsem registrovanej tady

• Citovat
  • Upravit
dasenka11
14.10.12 21:16
@widder196844 píše:
Jo to je pravda :) jsi mila :) pisu rad s tebou :) mohly by jsme i pres mail nebo skype psat :)ale nejsem registrovanej tady

A to se nemuzes zaregistrovat? Pak se daji posilat i zpravy mezi sebou normalka :)

• Citovat
  • Upravit
14.10.12 21:23

Jsem zaregistrovnej pod stejnym jmenem::)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.10.12 10:42

Ahoj holky,
chtěla bych se zeptat.

Mám přítele žijícího v Saarbruckenu. Ode mě kde žiji je to štreka, cca 500km. Vídáme se, jezdíme za sebou. Ale chtěli bychom začít spolu bydlet. Samozřejmě on nepůjde do Čech, má tam skvělou práci a co si budeme povídat, přece jen větší rozhledy jsou tam.
Ale ted ten problém. Když jsme spolu začali, mluvili jsme spolu jen anglicky, protože já neuměla ani slovo německy. Ted už něco málo řeknu, ale pořád si spíš pomáhám angličtinou. To je první problém, ale tak jsem dospělá, naučím se. Samozřejmě se nikam neženu, nedělám unáhlené rozhodnutí, atd.. A ten druhý problém. Mám 4,5 letého chlapečka. Malej ho zbožnuje, hrozně, on jeho taky. Ale bojim se co to s malým udělá kdybychom se tam nastěhovali. On většinou jezdí za námi do Čech. Problém je, že malej neumí německy. Jasně, něco malinko rozumí, ale je to fakt minimum. Vždycky se nějak mezi sebou domluví, přítel ho pochopí co chce, nebo o čem mluví a hlavně já překládám.
Nedovedu si vůbec představit co by bylo kdybychom se tam nastěhovali. Co školka, jak by to malej zvládal, když neumí německy a nerozuměl by dětem ani učitelkám. Přece jen by to byl obrovský skok, jakoby cizí prostředí, nový lidi, nikomu by nerozuměl.
Zažila jste někdy něco takového? Stěhovala jste se některá aniž by Vaše děti mluvili německy? Aniž vy byste mluvila plynule? Jak to probíhalo? Zvládli jste to? A co děti? Je život v Německu vážně tolik odlišný jak v čechách?

Další věc. Malého mám v péči já, ale může udělat jeho bio otec nějaký krok, nějaké problémy přes soudy - sociálky kvůli tomu, že bych se s nim odstěhovala 550km daleko?

Nechci o přítele přijít, moc ho miluji a malej také, ale nechci ani nějak ublížit malému, nebo ho nějak znejistit a tak.

Budu strašně ráda za každou zkušenost, radu, názor :kytka:.

• Citovat
  • Upravit
dasenka11
15.10.12 10:57

Ahoj, tak sice jsem to nezazila a nemam zkusenost, ale vim jak to u ostatnich bylo s detma, co se stehovaly do ciziny. Skoda, ze mu nejsou treba 3 roky, ale i tak pujde ted jeste do skolky a proto se s tim popere a daleko lip nez ty. Hlavne moc nevahej s tim stehovanim, aby nebyl pak uz ve skolnim veku, rovnou do skoly by pro nej bylo asi hodne narocny- cizi jazyk a prvni trida. Ale mozna, ze by mohl jit az od 7let do skoly, aby uz tu nemcinu ve skolce nejak zvladnul. On si bude s nima hrat a nejak se domluvi a casem to odposloucha a okouka. Neboj, ten bude mluvit pak jedna basen ;) U tebe to bude horsi, navrhuju hned ted zacit mluvit s pritelem jen Nemecky!!! A i kdyby jste nevedeli nekdy, co ten druhy chce, tak si nepomahejte anglinou! To, ze se budes snazit vypotit neco nemecky, te bude vest dal a budes se lepsit :D
Jediny co nevim ale myslim, ze by se mohlo stat s tim biologyckym otcem, ze by mohl delat problemy, ze malyho odvedes do jiny zeme a daleko. jak casto se vidaji? Je na nej upnutej, nebo je mu celkem fuk? Rozhodne mu to ale musis rict, ze se chystate odejit, at ma co nejvic casu si na to zvyknout… :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.10.12 12:02
@dasenka11 píše:
Ahoj, tak sice jsem to nezazila a nemam zkusenost, ale vim jak to u ostatnich bylo s detma, co se stehovaly do ciziny. Skoda, ze mu nejsou treba 3 roky, ale i tak pujde ted jeste do skolky a proto se s tim popere a daleko lip nez ty. Hlavne moc nevahej s tim stehovanim, aby nebyl pak uz ve skolnim veku, rovnou do skoly by pro nej bylo asi hodne narocny- cizi jazyk a prvni trida. Ale mozna, ze by mohl jit az od 7let do skoly, aby uz tu nemcinu ve skolce nejak zvladnul. On si bude s nima hrat a nejak se domluvi a casem to odposloucha a okouka. Neboj, ten bude mluvit pak jedna basen ;) U tebe to bude horsi, navrhuju hned ted zacit mluvit s pritelem jen Nemecky!!! A i kdyby jste nevedeli nekdy, co ten druhy chce, tak si nepomahejte anglinou! To, ze se budes snazit vypotit neco nemecky, te bude vest dal a budes se lepsit :D
Jediny co nevim ale myslim, ze by se mohlo stat s tim biologyckym otcem, ze by mohl delat problemy, ze malyho odvedes do jiny zeme a daleko. jak casto se vidaji? Je na nej upnutej, nebo je mu celkem fuk? Rozhodne mu to ale musis rict, ze se chystate odejit, at ma co nejvic casu si na to zvyknout… :think:

Takže i kdybychom náhodou ještě čekali s tím stěhováním, tak myslíš, že i kdyby to bylo o něco později, tak ten jazyk zvládne. Nemůže třeba mi pak říkat, že je neštastnej, že těm dětem nerozumí? I když u přítele mu vůbec neva, že mu nerozumí.
A s tim bio otcem… Bere si ho jednou za 14.dní na víkend. Jinak mu nevolá přes týden, ani se nepřijede jen tak podívat, prostě jen ob víkend. Ale už se stalo, že ho měl třeba po čtyřech týdnech na víkend. Spíš jakoby nikdo z mé rodiny netuší, že bych chtěla jít bydlet takhle daleko. Všichni si zvykli, že on jezdí za mnou jak jen může, my občas tam. A asi si myslí, že to takhle zůstane. Vůbec nevim co na to budou říkat. Můj táta, ségra s manželem a dětma a malého otec, tak všichni bydlí v jedné vesnici a ségra s ex přímo na proti sobě. Tak se trochu bojim aby nedělali nějak problémy, nebo něco, protože je mi jasný, že nebudou souhlasit s tím abych se odstěhovala tak daleko, nebo spíš, že odvezu malého. Tak chci vědět co nejvíc věcí, mít odpovědi právě na otázky ohledně jazyka a tak.
A jak je to, kdybych tam šla bydlet… Jak je to se zdravotním pro mě i malého, s doktorama a tak?

No sama se bojim, že se německy v životě nenaučim, přijde mi ten jazyk hrozně těžký a že je nemožné se ho naučit.

• Citovat
  • Upravit
dasenka11
15.10.12 15:08

Nemozny se to naucit bych to rozhodne nerekla, tim jak tu zijes ti ten jazyk skace do hlavy, fakt - to se naucil kazdej, nekdo lepe, nekdo hure, ale vsichni se po par mesicich uz nejak domluvi ;) Vyhoda je partner nemec, on ti se vsim do zacatku pomuze a zije tu spoustu cizincu, kterych manzelky moc nemecky nevali a zijou tu uz kolik let a taky s tim vystaci :) Je mozny, ze ti malej prvni dny prijde ze skolky a bude smutnej, ze spoustu nechape, ale vse se v dobre otoci :D A vecer se zepta tvyho pritele, co znamenalo treba to a tohle. To bude dobry uvidis. :palec: A k tvy rodine, asi to nebude lehky, ale je to tvuj zivot a tvoje dite, on je malej, ty si jeho matka, tak doufejme, ze ti v tom nejak zabranit nemuzou. :think: Tatovi a sestre vysvetli, ze budes tak stastna a ze budete jezdit na navstevu. Zkus jim to opatrne rict, ze to mas v planu, treba to vezmou i dobre :D A jake mas zamestnani, muzes ho delat i v Nemecku? :think:

• Citovat
  • Upravit
15.10.12 16:11

Ahoj, deti se nauci rychle js em prisel ve 13ti letech sem v 1981 a musel jsem se ucit taky anglictinu jeste k tomu ta rustina mi moc nepomohla. ale ve skole a skolce se nauci rychle :) takze klidne nic neodkladejte v cesku to taky lepsi uz nebude :) u nas se jeste da sehnat i prace :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.10.12 16:14

Jo kvuli zdravotnimu pojisteni je to automatika jak se nahlasis na pracaku dostanes sozialni pridavky. akora se muzes sama pojisti u aok nebo barmer ersatzkasse je dobry tam jsem uz 25 let u barmer.
a nebo pres budouciho manzela treba jako familienversicherung ze on by jen platil to jde taky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13794
15.10.12 17:21

Uf, tak to se mi ulevilo, že děti se naučí rychle… Myslim, že oni ani nemají problém si hrát s dětma aniž by jim rozuměli, že si vždycky nějak poradí…

dasenka Takže nemožné to neni? Takže si myslíš, že všichni se dřív, nebo později naučí :)? Jako anglicky jsem neuměla fakt ani slovo, pak jsem musela odletět do zahraničí na dva měsíce a šlo to hrozně rychle… Ale anglina je mnohem jednodušší, jak němčina.
Našla jsem si něco na netu, nějaké online učení a vzpomněla jsem si na pár frází ze školy :mrgreen: :mrgreen:
Dneska jsem si doslechla, že prej bio otec musí dát povolení k tomu abych mohla dítě odvézt sebou do zahraničí… :think: Nevíte o tom něco? Protože to on určitě bude dělat problémy… :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
dasenka11
15.10.12 17:21

Jakmile se nahlasis na zdravotni pojistovnu v Nemecku, zrus od ty doby cesky pojisteni, jdi se uz treba ted zeptat, co vsechno musis pak udelat, aby si to na pojistovne odhlasila. Nahlasis se pak i na Gemeinde - obecnim urade v tom meste, kde bydli tvuj pritel, ze u nej bydlis a tvuj syn. Jakmile se nahlasis a reknes, ze jsi prisla z Cech, tak dostanes pak postou automaticky - cislo duchodovyho pojisteni, a socialniho. Zdravotni poj. si muzes vybrat ty sama a jit se prihlasit. I tvyho syna samozrejme.

• Citovat
  • Upravit
3819
15.10.12 18:40

@marcelka88 Dite d zahranici bez souhlasu otce opravdu nemuzes… bylo by to brano jako unos. Takze bacha na to… ale myslim ze pokud bio tatinek nebyl doposud co se vychovy tyce moc aktivni tak by se treba nechal uklidnit a uplatit tim, ze bys od nej nechtela alimenty ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí