Učení cizího jazyka

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
8.7.10 08:28

učení cizího jazyka

Dobrý den všem ,chtěla jsem se zeptat jaký máte názor nebo skušenosti na učení cizího jazyka dvouletého dítěte. Konkrétně chodím s malou na angličtinu a s moc velkou odezvou jsem se nesetkala spíš si o mě ostatní myslí,že jsem se zbláznila.Já,ale vidím výsledky sice malé,ale jsou.Spíš bych se chtěla zeptat jestli se dítě v predškolním věku je schopno naučit cízí jazyk a používat ho v životě.Tento kurz není zrovna nejlevnější tak bych nechtěla zbytečně vyhazovat peníze.Já ani můj manžel cizí jazyky moc neovládáme takže na malou nemůžeme jinak mluvit než česky.Predem děkuji za odpovědi :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
janibubi
8.7.10 08:36
Anonymní píše:
Dobrý den všem ,chtěla jsem se zeptat jaký máte názor nebo skušenosti na učení cizího jazyka dvouletého dítěte. Konkrétně chodím s malou na angličtinu a s moc velkou odezvou jsem se nesetkala spíš si o mě ostatní myslí,že jsem se zbláznila.Já,ale vidím výsledky sice malé,ale jsou.Spíš bych se chtěla zeptat jestli se dítě v predškolním věku je schopno naučit cízí jazyk a používat ho v životě.Tento kurz není zrovna nejlevnější tak bych nechtěla zbytečně vyhazovat peníze.Já ani můj manžel cizí jazyky moc neovládáme takže na malou nemůžeme jinak mluvit než česky.Predem děkuji za odpovědi :mavam:

Ja myslim,ze je to super ucit dite uz odmalicka.Jasny,ze mu to nepujde hned,ale podlwe me se to zlepsi. :palec:

• Citovat
  • Upravit
93
8.7.10 08:39

Ahoj,

ucim sve deti a jinak jsem lektorka anglictiny. Muj nazor je, ze smysl to ma. Deti jsou schopny se naucit jazyk prirozeneji nez dospely. Pokud maji rodileho mluvciho nebo jiny kontakt s anglictinou v podobe originalnich CD nebo pohadek v tomto jazyce, ziskaji spravny akcent. Problem zbytecnosti je pouze v tom, ze na zakladni skole se budou ucit vse znovu, cimz brzka vyuka ztraci smysl.

Pokud jsi pripravena investovat do lekci mimo skolni vyuku, kde se nebude zbytecne opakovat stale stejne ucivo, tak jsem pro…muj plan je deti potom ve skole prihlasit na jiny jazyk, napr. nemcinu…a anglictinu by meli bokem se mnou nebo v jazykovce na odpovidajici urovni.

S.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.7.10 08:55

odpověď

Děkuji za odpovědi nevím jestli budeme schopní začít na základce z dalším jazykem.Tady mi bylo řečeno že se učí trochu něco jíného než ve škole,takže by se malá neměla při výuce ve škole nudit.Chodíme teprve krátce začínaly jsme v únoru a pravidelně posloucháme cd ikdyž jen poslouchání nestačí.Zjistila jsem, že pokud si spolu slovíčka neříkáme je na hodině nesoustředěná.Já se ve škole učila německy takže se anglicky učím defakto s ní,ale je těžké si opakovat slovíčka když se to jinak píše a jinak čte.Sice mám při ruce pracovní sešit,ale někdy fakt hádám co to slovíčko může znamenat.Asi si budu muset opatřit slovník.Máte pravdu skusíme pokračovat dál a uvidíme co z toho bude ještě jednou díky za odpovědi :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
10683
8.7.10 09:14
Shaniah píše:
Ahoj,

ucim sve deti a jinak jsem lektorka anglictiny. Muj nazor je, ze smysl to ma. Deti jsou schopny se naucit jazyk prirozeneji nez dospely. Pokud maji rodileho mluvciho nebo jiny kontakt s anglictinou v podobe originalnich CD nebo pohadek v tomto jazyce, ziskaji spravny akcent. Problem zbytecnosti je pouze v tom, ze na zakladni skole se budou ucit vse znovu, cimz brzka vyuka ztraci smysl.

Pokud jsi pripravena investovat do lekci mimo skolni vyuku, kde se nebude zbytecne opakovat stale stejne ucivo, tak jsem pro…muj plan je deti potom ve skole prihlasit na jiny jazyk, napr. nemcinu…a anglictinu by meli bokem se mnou nebo v jazykovce na odpovidajici urovni.

S.

malá mi jde teď v září do první třídy a budou mít angličtinu, takže by to nešlo vyřadit a mít jí jen bokem, na výběr jazyk nemají, prostě od první třídy maji angličtinu a teď nevím v které třídě přibude další jazyk, ale ten si už myslím budou moct vybrat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
8.7.10 10:13

Podle mně to jsou vyhozené peníze. Raději bych je investovala do nějakého sportu nebo výletování.
Smysl by to mělo jen pokud by jazyk nějak aktivně využívala, např. rodič cizinec nebo kamarádi cizinci.
Těch pár slovíček co se v předškoním věku naučí se naučí ve škole za pár lekcí a jestli ji ani nejseš schopná korigovat a „učit“ sama, tak to opravdu nemá moc smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
hipp95
16.10.10 15:07

Dceři přibyla němčina až v 7. třídě, ale měla na výběr Nj nebo Zajímavá matematika. Začala se učit anglicky ve 4. třídě(podle staršího programu) :wink:

• Citovat
  • Upravit
18305
16.10.10 15:17

To, co zmiňuje Sahniah, je dobré, jinak ale souhlasím s BarouF, když vidí dítě použití jazyka v denním životě, dělá pokroky. Jinak to bude asi dost individuální… :nevim:
Je pravda, že v pozdějším věku se jazyky hůř učí, ale zobecňovat se to nedá. Já jsem s polštinou začal v 36 letech (pracoval jsem v polské firmě) a po sedmi týdnech každodenního styku s kolegy jsem normálně konverzoval… Když musím, tak to zvládnu.
Jedna věc se ale při výuce jazyků v Česku nedoceňuje - každodenní kontakt se reáliemi toho kterého státu/národa. Symbolem Londýna jsou pro mnoho lidí pořád červené telefonní budky a červené dvoupatrové autobusy Morris (double-decker) - i sem ale pronikla modernizace… Akorát mnoha našich jazykových lektorů se ona modernizace zatím nedotkla.
Myslím, že hlavní by asi mělo být neblbnout dětem hlavu za každou cenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
16.10.10 18:15

Někdy mám z diskuzí pocit - tady ne, tak se prosím nedurděte, jako by angličtina byla něco pro lepší lidi, případně pro ambiciozní rodiče. Jenže mám za to, že angličtina je základ. Není to cíl, je to prostředek. Pokud se bude dítě angličtinu učit hravě, bude ho to bavit, super.

Ve škole se to pak může učit slovíčkařením, v kurzu se bude učit třeba přirozeněji.

Anonymní zakladatelce bych poradila - když třeba čteš dítěti obrázkovou knížku v angličtině a sama nevíš, jak se to vyslovuje, předem se připrav. Výborná je například stránka kde si do Enter text napíšeš hledaný výraz vybereš si mluvčího (americkou nebo britskou angličtinu) a poslechneš si, jak se slovo vyslovuje.

Můj syn je bilingvní a do dvou let prakticky nemluvil ani v jednom jazyce, pak postupně vybudovával aktivní slovní zásobu v obou. Děláš dobře, že nečekáš zázraky hned. To chvíli trvá a děti často nemají tendenci předvádět se vlastním rodičům. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
595
28.10.10 23:57

Tahle diskuze uz sice nepokracuje, ale i presto neco napisi. Nemuzu rict, ze bych umela dobre anglicky (skola me dala jen zaklad), ale ziji v Anglii nejaky rok a i pres nejaky ten zaklad ze skoly, jsem se neumela domluvit :zed: . Je velky rozdil ucit se anglictinu doma ci v zemi, kde se mluvi akcentem. Ovsem i tak jsem se zacinala lepe orientovat nez ti, co se anglictinu nikdy neucili. Muj nazor je, ze na skodu to urcite neni a navic deti se uci velmi rychle i kdyz jde jen o slovicka, rychle se zdokonaluji. Tady jsou treba rodiny, kdy matka je polka, otec arab a tak kazdy na nej mluvi svim jazykem a pokud chteji komunikovat spolecne, mluvi anglicky, takze dite mluvi 3 jazyky- uzasne. Myslim, ze nejdulezitejsi je v tom pokracovat a stale procvicovat, rychle se zapomina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caty
10.11.10 16:42

Manželova sestřenka má dvě děti, kluka asi 11 let a holčičku myslím 6. Jejich táta na ně mluvil od malička anglicky, je rodilý, jejich mamka česky, ve škole pak na ně mluvili ještě německy nebo francouzsky, ted nevím. Ovládají super všechny jazyky. Umí skvěle přejít na jazyk podle toho s kým muví. Též manžel na malou mluví německy, já česky. Samo, češtinu bude ovládat lépe, mluví tak na ní celá rodina, ale němčině porozumí a bude se jí pak lépe učit.Myslím, že dělá dobře. Jazyk je ta nejlepší volba pro děcko.

• Citovat
  • Upravit
17221
8.12.10 12:05

Můj názor je, že pokud dítě slyší jen českou angličtinu, tak jsou to vyhozené peníze. (Po šesti letech školní angličtiny jsem odjela do Anglie a byla jsem tam naprosto ztracená. Nedokázala jsem při hovoru rozeznat, kde končí jedno slovo a kde začíná druhé.) Nicméně jsem zastáncem učení angličtiny od ranného věku. Přesto, že můj manžel si myslel, že jsem cvok, tak se do dětí snažím cpát angličtinu, dokud nedojdou do věku, kdy se šprajcnou. Aby moje děti neslyšely jen nesprávnou českou výslovnost, pořídila jsem nedřív výuková DVD pro předškoláky, pak jednoduché pohádky. Každé ráno posloucháme skoro hodinu správnou anglickou, americkou nebo australskou angličtinu.(Podle toho, které DVD si děti vyberou). Se starším synem jsem začala před cca třemi lety. Po roce snahy jsem jsem neviděla žádný výrazný pokrok, tak jsem ho ve třech letech aspoň šoupla do školky, kde polovina činností probíhá v angličtině, dvě děti jsou malí američané a jednou týdně do školky dochází rodilá mluvčí, která si s nimi hraje. První pokrok se projevil až téměř po dalším roce a půl - syn odmítal anglicky promluvit, protože něměl pocit, že mluví správně. Teď z něho najednou padají anglické věty, které se naučil ve školce - např. One, two, three I like dogs and dogs like me.
Minulý týden začal počítat anglicky do jedenácti a o týden později začal mladší syn (do školky ještě nechodí) počítat anglicky do šesti. A jsem si naprosto jistá, že já jsem ho to neučila.
Mladší syn (bude mít 3 roky) mi začal opravovat moji výslovnost! Bez problémů vnímá rozdíl ve výslovnosti „A“ ve slovech „car“ a „cat“. Dokonce si opakuje (sám pro sebe) kousky vět z pohádek a písniček, které se mu líbí. To co vypadalo jako naprosto ztracený čas a vyhozené peníze, se najednou začíná projevovat. (Konečně - skoro po čtyřech letech).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
9.12.10 15:55

Alifie, to je krásné, že máš tak dobré výsledky :palec:
Můj muž - Brit a učitel - si myslí, že výslovnost není tak klíčová. Každopádně jsem na děti vždycky, kromě pobytu v UK, vždycky mluvila česky, anglicky jsem jim jen četla. V angličtině jim čtu doteď, mají obrovskou dětskou knihovnu a tak jim - trochu pasivně - rozšiřujeme slovní zásobu:-)
Jsem prakticky bez přízvuku, ale přijde mi, že to tak důležité není. Spíš jde o to udržet nadšení dítěte, radost z té společné činnosti :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
595
10.12.10 00:20

Nevim jak s tou vyslovnosti, kolikrat si myslim ze mluvim spravne a stejne me anglik nerozumi :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
10.12.10 08:12

Aha, s tím nemám problém. Zjistila jsem, že když jsem v Česku, tak nejlepší přízvuk mám právě při čtení knih nahlas, protože se naladím a rozjedu :lol: No a v Británii je to paráda, tam jsem docela dobře kamuflovaná, naladím se na akcent toho, s kým mluvím, ale běžně mám „mid-atlantic“.
Určitě by bylo fajn, kdyby se k učení vlastního dítěte anglicky rozhodl někdo, kdo má aspoň za sebou CAE, ale znám jazykovku i ZŠ, kde učí učitelky jen s FCE a na úrovni FCE, to pak chce obrovskou pokoru a velké zapálení pro věc. I když má rodič ovšem jen FCE a drží se her, čtení knih a doplňuje třeba nějakým jazykovým kurzem, tak je to :palec: určitě nic nezkazí, protože v předškolním věku se děti učí přirozeněji.
Spíš bych považovala za katastrofu, když někdo nastoupí na hravé předškolní dítě stylem „škola“, s učebnicí a tak :oops: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí