Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, potřebovala bych poradit. čekáme mimi a přítelova maminka je němka žijící už asi 30 let v ČR (po rozvodu tu zůstala). Čili i přítel má něměcké občanství, i když v Německu nikdy nežil, nechce žít a kromě pár příbuzných tam nikoho nemá.
Hrozně řešíme, jestli i naše mimi má mít i něměcké občanství. Mám s tím docela problém. Proč bych měla mít doma „polovičního němce“ když k Něměcku žádný vztah nemám (kromě toho, že mi něměcký příbuzný lezou na nervy). Všichni tvrdí, že se to může hodit, ale já fakt nevím. Navíc tchýně byla zjišťovat všechny podrobnosti na ambasádě, aniž by se mě zeptala a vůbec ji nenapadlo, že by mi to mohlo vadit a nemusela bych souhlasit.
Co si o tom myslíte? Je to k něčemu nebo zbytečně vyvádím a vidím problém tam, kde není.
díky za radu
Příspěvek upraven 28.03.13 v 11:18
ahojky,
na tchyni se vykasly,fakt nechapu co se porad ty tchyne do vseho pletou,mam to doma taky
.
Udelejte to tak jak si to prejes ty a tvuj pritel a kdyz se nastve,tak ji to jednou prejde.
Ja mam pritele Chorvata,my teda zijeme v Chorvacku,tak mala ma v rod.liste napsano,ze je chorvatka,ale automaticky je i Ceska,tak mi to rekly na ambasade.
Ale tak ja myslim pokud ma tvuj pritel nem.obc. a uzna na matrice malou za svoji,ze tvoje mimco by ho mela mit automaticky,ale nejsem si tim jista.
Drzim palce a pevny nervy
no, jedinou výhodu vidím v tom, že kdyby v bdoucnosti dítko chtělo cestovat do Kanady, tak na německý pas nemusí mít vízum ![]()
ale jinak bych byla taky hodně naštvaná, kdyby mi tchyně už přišla s téměř hotovou věcí a zjištěnými údaji… udělej to podle svých pocitů. podle mě se nemusíš rozhodovat teď, to se dá udělat kdykoliv v průběhu života dítěte. ale možná se pletu, nikdy jsem toto řešit nemusela…
Ja to vidim taky jako pozitivum do budoucna. Koukej toho vyuzit, to se jen hodi. Ono totiz dnes kazdy chce cestovat, pracovat v zahranici. Ja v Nemecku ziji, nemam nemce ani nic podobneho a ani nespadam pod jejich urady. Jenom vim ze zkusenosti z okoli jak je to s nemci a ziskat praci tady pez pairu je tezke. Co ty vis, jednou tve ditko zrovna bude chtit pracovat v Nemecku, nebo tu dokonce i zit. Je to jen kus papiru a nekdy muze hodne pomoct. ![]()
Ahoj,
myslím, že automaticky nemá obojí občanství, pokud se narodí v ČR, tak bude mít české a do 5 let se dá zažádat o německé. Teda aspoň tomu tak bylo u nás, manžel je Slovák, paní z matriky mi to v porodnici takto vysvětlovala, tak snad nepíšu žádný blud.
Ale taky bych se nebránila dvojímu občanství, jak holky píšou, jednou se to může hodit ![]()
kazdopadne bys toho mela vyuzit fakt se to muze hodit, zjisti si jestli se to da udelat i pozdeji, coz si myslim, da a jestli ti vadi ze tak tchyne rozhoduje za vas, tak si to pak udelas sama az budes chtit. nase dcery maji ceske a italske a zijou ve svycarsku, taky by mely vic moznosti kdyby mely sv. obcanstvi. takze cim vic,tim lip ![]()
jitule_b píše:
Ahoj,
myslím, že automaticky nemá obojí občanství, pokud se narodí v ČR, tak bude mít české a do 5 let se dá zažádat o německé. Teda aspoň tomu tak bylo u nás, manžel je Slovák, paní z matriky mi to v porodnici takto vysvětlovala, tak snad nepíšu žádný blud.
Ale taky bych se nebránila dvojímu občanství, jak holky píšou, jednou se to může hodit
Moje mala se taky narodila v Cr,ale musel pritel uznat otcovstvi i v Cr i v Chorvacku na matrice,ale jak pisu my zijeme v chorvacku nevim jak to je,kdyz ziji v Cr
Sufiku, to se musíš rozhodnout sama. Pro mě to bylo automatické. dětem se mnohem líp cestuje s britským, než s českým pasem. nejprve jsme vyřídili české občanství, potom na ambasádě britské.
Hodně štěstí s rozhodováním ![]()
Holky díky za rady. Přítel má i české i německé a máte pravdu, že to není nic proti ničemu a může se to hodit. To že má i německé občanství jsem dozvěděla docela nedávno, on to ani nikde neuvádí, jen má druhý pas v šuplíku a vytáhne ho jen kdyby chtěla v Německu pracovat.
K zapsání na ambasádě mi říkal, že potřebujeme naše rodné listy v přeložené do NJ a pak i od mimi. No angažovat se nebudu, ale bránit mu v tom taky ne.
Příspěvek upraven 28.03.13 v 11:18
Sikula. Dej najevo thyni ze to nedelas kvuli ni, ale kvuli diteti. ![]()
Pokud má nárok na dvojí občanství určitě bych ho vyřídila nikdy nevíš kdy se to může hodit
a vzdát se ho může kdykoliv ![]()
ahoj,určitě bych vyřídila obě občanství. Náš malej má české a po tatínkouvi francouzské a myslím že nám jednou poděkuje,určitě to bude mít v mnoha ohledech jednodušší v obou zemích a dva pasy taky nejsou na škodu - do některých zemí má třebas Francie bezvízový styk a ČR ne takže se mu to taky zjednoduší ![]()
Nejsem si 100% jista, ale myslim, ze pokud je otec obcanstvim nemec a ty ceska ma i dite a to automaticky obe obcanstvi(aspon CR 2 obcanstvi zatim povoluje), jen o papiry musis zazadat. Poptej se v kazdem pripade si myslim, ze by se to v budoucnu mohlo hodit.
jitule_b píše:
Ahoj,
Ale taky bych se nebránila dvojímu občanství, jak holky píšou, jednou se to může hodit
Jitule: Jak jste to přesně dělali s tím občanstvím? Přítel je taky Slovák a na cizinecké policii nám řekli, že malý nemůže mít dvojí občanství. Že si jen v 15 vybere (jak si bude žádat o občanku), jestli bude chtít české nebo slovenské. Ale podle nějaké úmluvy jsem taky četla, že může mít obojí.
Byli jste to vyřizovat na ambasádě? Co k tomu bylo potřeba?
Když se děcko narodí rodičům s různým občanstvím, tak má automaticky nárok na dvojí občanství (pokud tedy se Slovenskem není nějaká speciální úmluva, ale jsou v EU, tak bych se divila, že by byly výjimky). Můj manžel je Brit, prcek dostal automaticky český rodný list po mně a pak jsme na britské ambasádě zařizovali i britské občanství a pas. Cizineckou policii bych do toho netahala, ti s tím podle mě nemají nic společného. Zavolej si na slovenskou ambasádu a optej se tam.