Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mrs.gendy doporučuju na ambasádu zavolat předem a nebo tam i před porodem zajít, aby o tobě věděli. Slyšela jsem o případu, že pak jednou z ambasády volali na gyndu, jestli byla dotyčná vůbec těhotná a je to její dítě
(a mezi náma, jak to mají ty chudáci poznat, jestli je nebo není…)
kromě toho běhat s malým miminem po městě není nic moc.
Za návštěvu a zjištění podrobností nic nedáš. Minimálně budeš vědět, jako dokumenty si připravit a jestli tam pak musíš osobně i s miminem nebo jak.
@mrs.gendy vsak ho nech at si to vsechno okolo obcanstvi pozjistuje, kdyz ti neveri, ze je to tak jak rikas…Kdysi to tak opravdu bylo, ze dite muze mit obcanstvi toho statu, kde se narodi, ale dnes uz to mozne neni, tedy pokud jde o evropu jinde na svete nevim jak to funguje. Egyptske pravni predpisy neumoznuji dvoji obcanstvi, tudiz vase dite muze mit obcanstvi pouze ceske, nebo egyptske a vzhledem k tomu, ze zijete v EU je ceske vyhodnejsi, nebudes potrebovat pro dite viza do jinych zemi apod. myslim ze otcovo obcanstvi je spis v tomto pripade komplikace..pozdeji je mozne zazadat o rakouske obcanstvi pro dite, myslim, ze po 5 letech, ale nejsem si jista..
@Sufik ja si myslim, ze neni nutne volat na ambasadu pred porodem, nevim jak rakousko, ale treba holandsko nema oznamovaci povinnost na snatky a narozeni - tj, neinformuje ceske urady, to musis udelat sama, ale neexistuje zadna lhuta do kdy to musis udelat, pokud nepotrebujes cesky pas, tak neni nutne mit ani cesky RL. ja jsem si zazadala asi za tri mesice po narozeni dcery o cesky RL, do te doby nez mela svuj pas a RL mi dali zeleny pas, ktery jeplatny jenom pul roku a neda se snim cestovat vsude, pouze do zemi ktere jsou uvedene v pase..Dite pritomne byt nemuselo, ale byla se mnou a je nutne, aby se na ambasadu dostavil i otec ditete, musi podepsat zadosti o rodny list a poku nebude mit dcera koncovku ova ve jmene je nutne zazadat i o prijmeni v muzskem tvaru, to take musi na ambasade podepsat i otec..
@Sufik jinak, co se tyka toho jak maji na ambasade poznat, ze je to tvoje dite je jednoduche, oni ti vystavy rodny list do tri dnu od porodu, takze mas k diteti doklad..ten RL se pak uredne prelozei, opatri na soude apostilou a posle se nebo se osobne preda v brne na zvlastni matrice a tam ti vystavi cesky RL, popripade za tebe vyridi ambasada.. jinak vsechna velvyslanectvi maji podrobne informace jak postupovat, neni to takova kovbojka:)
@denizperi no on si asi mysli, ze kdyz se narodi tady, tak je automaticky rakusan. Asi se boji aby to male o neco neprislo, nebo nevim.
V tom pripade, kdybych se nasim narodila v cine, tak je ze me automaticky cinan…napriklad
Je to blbost. Vsak at si to obvola, za hlupaka bude on ![]()
ja jedu pristi tyden na screening, tak rovnou pujdu na matriku a zeptam se co a jak…oni uz budou vedet. ![]()
@mrs.gendy jinak se neboj, ze by nekdo z ambasady volal do porodnice a zjistoval nejake info o tobe a diteti, to je s prominutim takove to jedna pani povidala, navic si nedovedu predstavit, ze by ceska ambsada a jeji jeden konzul vyvijela takovou aktivitu:D Jim je to jedno, kdy a co nahlasis, proste no stres, na papiry je fura casu. Pokud jsi v zemi oficialne, platis si pojisteni, popripade jsi nahlasena naprislusnem urade v zemi a nejsi nekde nacerno, tak se neni ceho bat oni ti pomuzou pokud si nebudes vedet rady.. Muj manzel je turek a nase dcera ma pas cesky i turecky, na turecke ambsade nam dali turecky RL na pockani a pas do 10 dni v cesku to bylo nadyl a vic papirovani, ale vsechny matrikarky byly moc ochotne a do mesice jsem mela doma cesky RL a pas za dalsich 14 dni. ![]()
@mrs.gendy jak rikas, on bude za pitomce:) dite bude mit rakousky rodny list po narozeni v rakousku, ten se vzdy vyda tam kde se dite narodi a pak se zada o cesky, ale pouze v pripade, ze chcete ceske obcanstvi, jinak cesky list mit nebude.. pokud mu ho zaridite, tak automaticky pozbude pravo na egyptsky rodny list, protoze v cesky je nutne k vydani RL potvrzeni o ceskem obcanstvi..nevim presne jak to ma rakousko, ale nejaky doklad k diteti dostanes pro ceskou matriku, a jak uz jsem psala ten uredne prelozis soudnim prekladatelem, overis apostilou a pak predas ceskym uradum.. vsak na matrice ti reknou, doporucuju vsechno zjistit na strankach ambasady, tam maji i formulare a zadosti ke stazeni v pdf. a v cesku je nejlepsi se informovat na strankach avlastni matriky v brne a nebo tamtez telefonicky..
Jo jinak je jeste podstatne jestli jste manzele nebo ne, v tom pripade musis informovat matriku predem, to je jasne, pokud jste manzele je to jednodussi, i porodni asistentka nebo gynekolog, ktery te ma na starosti v rakousku ti poradi co a jak
Aha, tak ted to ctu poradne, svatbu teprve chystate, tak je lepsi se vzit pred narozenim ditete, to kazdopadne, vsechno je pak jednodussi..A svatbu chcete mit na urade v rakousku nebo v cesku? hehe, se svatbou je taky papirovani jako na kostele, hlavne z ceske strany… pokud oba mluvite nemecky je lepsi se vzit v rakousku, protoze v cesku je potreba tlumocnik, pokud nemluvi pritel dobre cesky..no a po svatbe je nutne mit cesky oddaci list, aby bylo mozne dostat cesky rodny list pro dite
![]()
@denizperi podle me by byla lepsi svatba v cesku. No svatba…jelikoz je to takhle na rychlo tak jen podepsani papiru a cus…ta velka svatba pozdeji, ted potrebujeme ten papir. Tim by se usetril tlumocnik pro me, protoze moje nemcina neni na takove urovni. A on uz sveho tlumocnika ma.
Tak ho dneska zase vytocim az dojde, kdyz mu reknu, ze lepsi by bylo podepsat ty papiry v cr ![]()
Jaj ja uz jsem taky mimon…vsak tlumkcnika ma z nemciny do arabstiny ![]()
nejak to vyresime…uz budeme muset
dekuju
@mrs.gendy v cesku to v tomto pripade bude asi nejlepsi varianta, ceskych tlumocniku je fura, to neni problem, pokud by stacil prekladatel do nemciny, a do arabstiny se urcite taky najde. Skoda, ze v cesku neni mozne mit obrad v anglictine, pokud spolu teda mluvite anglicky, tady v holandsku to nebyl problem a obrad jsme meli v anglictine a vydali nam i mezinarodni oddaci list. Vsak se to vsechno vsechno vyridi a zaridi:) a kdypak cekate prirustek, kolik mate casu do terminu, jestli se muzu zeptat? ![]()
@denizperi cas mame do konce cervna, mluvime spolu nemecky…mezi sebou se domluvime normalne, ale jelikoz nejsem ve styku s zadnym rodilym mluvxim, tak s echt nemcinou mam docela problem…oni mluvi vsichni hrozne rychle ![]()
Chci to mit co nejdriv z krku, protoze od te svatby se odviji i zdr. pojisteni, ktere si napisu na mojeho…jelikoz neziju v at min.10 mesicu, tak mi ho stat jeste neda
@mrs.gendy tak to chapu, je fakt, ze oni melou hrozne:))) to je zajimave s tim pojistenim, takze jsi pojistena porad v cesku? a jak to funguje, co kdyz budes potrebovat jet do nemocnice tech prvnich 10 mesicu, to musis zaplatit, nebo muzes mit treba jenom nejake cestovni pojisteni? a trvaly pobyt mas porad v cesku? a doktory jako zubare, gyndu apod. si tam platis nebo jezdis do ceska? promin za furu dotazu, ale docela me to zajima:)
@denizperi kdyz tady clovek pracuje, tak jde pojisteni pres zamestnavatele…ale ja jako samoplatce mam podminku min.10 mesicu trvaleho pobytu v at nebo se vdat a pojisteni mit pres manzela. Takhle mi to bylo receno. A jo, k doktorum jezdim zatim do cr. Ted jsem byla na gynde tady a platila jsem 50 e za soukrome vysetreni. Proto na to tak specham, na tu svatbu, kdyby nahodou neco, tak tady bychom se nedoplatili a nechci riskovat 2hodiny jizdy do cr