Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@denizperi ja taky takze o tom taky něco vím. Jestli chodi do lékárny tak o tom něco vedet budou. Jinak by měli smůlu. A pokud jsi se brala i v jiné zemi tak je druhy ofiko obřad mimochodem nelegální. Tak bych to nikde moc nesirila.
@Lucake neboj:) my jsme meli ofiko svatbu jenom jednu, ta druha byla jenom jako, uplne stejna, se vsim vsudy akorat se to nepapirovalo. V te dobe, kdy jsem mela svatbu v turecku, jsme byli i tam oficialne manzele, tedy v eu i v turecku, ale pulka hostu, to stejne vubec nevedela, proste papir byl jedna vec, ale ta prava svatba byla az v turecku..:)
Zdravím, chtela bych se zeptat jestli to má vubec nejakou výhodu to dvojí občanství a když tak jakou? Díííky ![]()
@Libema
tak zalezi mezi jakymi zememi.
mezi nekterymi to smysl nema, nekde ano. vetsinou je to o tom, ze se nechces vzdat toho „sveho-rodneho“, ale zas potrebujes prijmout jine kvuli prakticnosti. Pokud nejsi obcan statu, tak nikdy nejsi uplne plnohodnotna, ani trvaly pobyt to plne nenahradi.
No malej má česko-slovenské. Co třeba pojištovna mužu ho zaregistrovat i na slovenskou?
@Libema a prcek má oba rodný listy? Otec dítěte je ze SVK, dítě má jen český rodný list, ale zato má dva originály. Na matrice právě říkali, že kvůli tomu, že je otec cizinec, ale nijak dál jsme to neřešili, prostě oba svorně ležej v šupleti.
Ne má práve jen jeden, narodil se v Břeclavi a na matrice mi jen řekli že má dvojí občanství nic víc. Ale žijeme na slovensku.
Holky a to dvojí občanství maj děti automaticky nebo jste o to nějak žádaly? Já jen že prcek bude mít taťku z SVK, tak abych věděla ![]()
@Libema píše:
No malej má česko-slovenské. Co třeba pojištovna mužu ho zaregistrovat i na slovenskou?
Dítě nemůže být vrámci EU ve dvou zdravotních pojišťovnách - ve dvou zemích. Ty jsi češka a žijete na Slovensku? Pokud má jeden rodný list (český), tak má zatím papírově jen české občanství, na slovenské má nárok, ale pokud nemáte tuším z BB slovenský rodný list, tak je zatím ve vztahu k úradům čech.
@Foxie píše:
Holky a to dvojí občanství maj děti automaticky nebo jste o to nějak žádaly? Já jen že prcek bude mít taťku z SVK, tak abych věděla
Jak jsem psala, jestli žijete v ČR, dítě se narodí tam, dostane český rodný list, a je čech. Po otci má nárok na slovenské občanství, které dostane, kdykoliv si o něj zažádáte na spešl matrice v BB.
Alespoň takhle tomu rozumím já…
@Libema píše:
Zdravím, chtela bych se zeptat jestli to má vubec nejakou výhodu to dvojí občanství a když tak jakou? Díííky
Výhodu třeba to má v tom, že některé zaměstnání je vázáno na občanství daného státu. Často jsou to místa v státním sektoru. Třeba soudce musí mít občanství země, ve které chce toho povolání vykonávat. Je to příklad, nic jiné mě nenapadlo.
@J_Doe Aha, takže pokud se rozhodneme žít v ČR a slovenské občanství nebude potřeba, tak nás to trápit nemusí a kdyby ano, tak si dojdu na matriku na Slovensku a budu žádat ještě o občanství tam? Takhle nějak tomu mám rozumět?
Mě to zajímá čistě pro jistotu. Zatím je v plánu zůstat tady, ale přítel pochází z B. Bystrice a kdyby se něco stalo a museli jsme se třeba přestěhovat tam..
@Foxie píše:
@J_Doe Aha, takže pokud se rozhodneme žít v ČR a slovenské občanství nebude potřeba, tak nás to trápit nemusí a kdyby ano, tak si dojdu na matriku na Slovensku a budu žádat ještě o občanství tam? Takhle nějak tomu mám rozumět?
Mě to zajímá čistě pro jistotu. Zatím je v plánu zůstat tady, ale přítel pochází z B. Bystrice a kdyby se něco stalo a museli jsme se třeba přestěhovat tam..
Ano, takhle tomu rozumím já. Slovenské občanství dostane kdykoliv o něj požádá. Zatím ani nevím, jaké by dvojí občanství mělo výhodu… Taky to tak máme, žijeme v ČR, děti mají jen české občanství, a ani nevím v čem by nám pomohlo mít slovenské. Naopak, když by děti byli i slováci, tak bychom mohli mít problémy se školní docházkou, myslím, že bychom tam museli někam děti zapsat do školy a jezdit každoročně na prozkoušení…
@J_Doe Až takhle?! No to se na to asi budu muset zeptat až tam půjdu na matriku kvůli svatbě (chceme se brát tam). Aby mi pak přítel jednoho krásnýho dne neřekl, že chce aby děti měly občanství i po něm a nedopadlo to tak, že tam fakt budem muset takhle jezdit na prozkoušení
![]()
@Foxie píše:
@J_Doe Až takhle?! No to se na to asi budu muset zeptat až tam půjdu na matriku kvůli svatbě (chceme se brát tam). Aby mi pak přítel jednoho krásnýho dne neřekl, že chce aby děti měly občanství i po něm a nedopadlo to tak, že tam fakt budem muset takhle jezdit na prozkoušení![]()
Takhle to mají kamarádi, slováci, žijící v zahraničí, děti se jim narodili tam, takže trvalý pobyt na SVK nemají, prostě děti tam nikdy nežili, trvalý pobyt (koupenou nemovitost) mají v zahraničí. A teď řešili, že podle SVK zákonů museli podat přihlášku do školy na SVK (i když chodit budou v zahraničí), i tam jezdit na prozkoušení. A to až do 16 let, kdy končí povinná školní docházka…
Takže jestli na SVK nežijete, tak bych s občanstvím do 16 let počkala určitě, už jen kvůli tomuhle vopruzu…