Dvojí občanství

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24292
30.4.14 13:04

@J_Doe sice u nás ze strany otce nepadlo, ať mají sěti i slovenské občanství, ale jsem ráda, že o přezkušování vím, abych se tomu vyhla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
30.4.14 13:53

@J_Doe Tak to děkuju za upozornění. Samotnou by mě něco takovýho asi ani nenapadlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
30.4.14 13:59

Tak to je podle mne blbost. To že má dítě občanství jak české, tak i slovenské neznamená, že musí navštěvovat školu v obou státech, nebo dělat nějaké vyrovnávací zkoušky. Do školy jsi ho povinná dát tam, kde mají tvoje děti trvalý pobyt a ten můžeš mít ze zákona jen jeden.
Jinak o slovenské občanství si můžeš zažádat i na slovenském konzulátě v Praze, na Slovensko nemusíš vůbec jezdit. Zavolej si na konzulární oddělení, oni ti přesně řeknou, co máš donést a poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
30.4.14 14:12
@J_Doe píše:
Takhle to mají kamarádi, slováci, žijící v zahraničí, děti se jim narodili tam, takže trvalý pobyt na SVK nemají, prostě děti tam nikdy nežili, trvalý pobyt (koupenou nemovitost) mají v zahraničí. A teď řešili, že podle SVK zákonů museli podat přihlášku do školy na SVK (i když chodit budou v zahraničí), i tam jezdit na prozkoušení. A to až do 16 let, kdy končí povinná školní docházka… :nevim: Takže jestli na SVK nežijete, tak bych s občanstvím do 16 let počkala určitě, už jen kvůli tomuhle vopruzu…

Koupit si nemovitost v zahraničí můžeš i bez trvalého pobytu. Když si koupím dům v Londýně, narodí se mi tam děti, ale trvalý pobyt budu mít stále v Čechách, tak moje děti musí na jezdit na přezkoušení do Čech. Pokud se z trvalého pobytu odhlásím a odevzdám občanku, tak po tobě nikdo nemůže chtít, abys jezdila na nějaké přezkušování do domovské krajiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
30.4.14 14:15
@Foxie píše:
Holky a to dvojí občanství maj děti automaticky nebo jste o to nějak žádaly? Já jen že prcek bude mít taťku z SVK, tak abych věděla :)

ja som obcan SR, manzel CR..dieta dostalo obcianstvo po otcovi, kedze sa narodil v CR, ale ma narok i na obcianstvo SR(zatial mame len RL, do buducna spravime i pas)..
Tvoje dieta distane po Tebe a moze mat i po otcovi, ale musite ziadat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
30.4.14 14:16
@J_Doe píše:
Jak jsem psala, jestli žijete v ČR, dítě se narodí tam, dostane český rodný list, a je čech. Po otci má nárok na slovenské občanství, které dostane, kdykoliv si o něj zažádáte na spešl matrice v BB.Alespoň takhle tomu rozumím já…

staci ambasada, nemusi sa nikam cestovat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
30.4.14 14:17
@Foxie píše:
@J_Doe Aha, takže pokud se rozhodneme žít v ČR a slovenské občanství nebude potřeba, tak nás to trápit nemusí a kdyby ano, tak si dojdu na matriku na Slovensku a budu žádat ještě o občanství tam? Takhle nějak tomu mám rozumět?
Mě to zajímá čistě pro jistotu. Zatím je v plánu zůstat tady, ale přítel pochází z B. Bystrice a kdyby se něco stalo a museli jsme se třeba přestěhovat tam..

RL prckovi vybavte, tym nic nepokazite..nevies jak to bude za 30r, treba bude terno byt Slovak.. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
30.4.14 14:18
@J_Doe píše:
Ano, takhle tomu rozumím já. Slovenské občanství dostane kdykoliv o něj požádá. Zatím ani nevím, jaké by dvojí občanství mělo výhodu… Taky to tak máme, žijeme v ČR, děti mají jen české občanství, a ani nevím v čem by nám pomohlo mít slovenské. Naopak, když by děti byli i slováci, tak bychom mohli mít problémy se školní docházkou, myslím, že bychom tam museli někam děti zapsat do školy a jezdit každoročně na prozkoušení…

8o
To je trosku blud, nemyslis?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
30.4.14 14:20
@J_Doe píše:
Takhle to mají kamarádi, slováci, žijící v zahraničí, děti se jim narodili tam, takže trvalý pobyt na SVK nemají, prostě děti tam nikdy nežili, trvalý pobyt (koupenou nemovitost) mají v zahraničí. A teď řešili, že podle SVK zákonů museli podat přihlášku do školy na SVK (i když chodit budou v zahraničí), i tam jezdit na prozkoušení. A to až do 16 let, kdy končí povinná školní docházka… :nevim: Takže jestli na SVK nežijete, tak bych s občanstvím do 16 let počkala určitě, už jen kvůli tomuhle vopruzu…

kamaratka zije v CR obe deti maju oba RL, a na oreslusanie nikam nejazdi.. :nevim:
Ina kamaratka zije v AT a takusto nic take nepraktikuje..odkial mas tuto informaciu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
30.4.14 14:26

@miisenka Je to blud… howk. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2195
30.4.14 14:28

Já jsem ČR a manžel SR a máme 2 rodné listy. Žijeme v ČR, a na slovensku jsme zašli na matriku v místě trvalého pobytu manžela, odkud dokumenty poslali na matriku do Bratislavy, poté nám přišli poštou. Za pár měsíců to budem vyřizovat zas pro 4.dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
30.4.14 15:17

@miisenka @74paja
http://www.rodinka.sk/…v-zahranici/
Jo máte pravdu, pokud má dítě i jiné občanství než slovenské, tak to neplatí, omlouvám se. Popletli mě ti naši známí, ale neuvědomila jsem si, že oni jsou oba slováci, a děti jsou taky jenom slováci a jiné občanství nemají.

Pardon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
30.4.14 20:24
@miisenka píše:
RL prckovi vybavte, tym nic nepokazite..nevies jak to bude za 30r, treba bude terno byt Slovak.. :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
30.4.14 21:00

Další blud, který tady zazněl, že je možné mít v rámci EU pouze jeden trvalý pobyt. já mám třeba dva - jak v ČR, tak na SR ;) manžel taky.
výhodu dvojí občanství má např. v tom, že některé profese je možné vykonávat pouze s občanstvím (státní správa, soudci, policie, armáda apod.), někdy je rozdílná vízová povinnost (donedávna jsme měli víza do Kanady, Slováci např. ne), takže si pak člověk může vybrat, s kterým pasem cestovat, mnohdy jsou rozdílné mezinárodní smlouvy, které státy mají uzavřené a pak se vyplatí být občanem některého ze států (toto se ale čím dál víc stírá členstvím v EU). a samozřejmě pak možnost získat velmi jednoduše trvalý pobyt, když jsi občan daného státu, což pro tebe znamená mnohem víc výhod, protože velká většina věcí je vázána na trvalý pobyt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.4.14 21:05
@El-Brno píše:
Další blud, který tady zazněl, že je možné mít v rámci EU pouze jeden trvalý pobyt. já mám třeba dva - jak v ČR, tak na SR ;) manžel taky.
výhodu dvojí občanství má např. v tom, že některé profese je možné vykonávat pouze s občanstvím (státní správa, soudci, policie, armáda apod.), někdy je rozdílná vízová povinnost (donedávna jsme měli víza do Kanady, Slováci např. ne), takže si pak člověk může vybrat, s kterým pasem cestovat, mnohdy jsou rozdílné mezinárodní smlouvy, které státy mají uzavřené a pak se vyplatí být občanem některého ze států (toto se ale čím dál víc stírá členstvím v EU). a samozřejmě pak možnost získat velmi jednoduše trvalý pobyt, když jsi občan daného státu, což pro tebe znamená mnohem víc výhod, protože velká většina věcí je vázána na trvalý pobyt.

No samozřejmě jde mít 2 trvalé pobyty, ale pouze proto, že původní neodhlásíš. Oficiálně lze mít pouze jeden, tak mi to bylo řečeno několikrát jak na cizinecké policii, tak na policii doma.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí

O Červené karkulce