Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zkus se na to poptat znovu, je to nesmysl, navic musis mit v CR placene pojisteni, jinak bys platila posleze pojisteni i s penalema.
Ahojky ![]()
nerad se s Vámi přu, ale já mám německé a v německu jsem nikdy nežil, mám to po matce, která také v německu nežila a má to po jejím otci mém dědovi. Ten v německu žil a umřel.
Podle německých zákonů, pokud otec má německé občanství, má dítě automatomaticky nárok na německou národnost. Tj Občanství. Proces požádání je složitý, ale jde to.
Kdyby tohle zařídili moje rodiče dříve ušetřil bych si 3 roky práce. S dokládáním papírů. Takže pro svoje děti to určitě vyjednám. Pokud nejste rodina Martinů z Čezu. Za zmínku stojí i ochrana německého státu při cestování, nebo německý důchod.
Ale každý strůjcem svého osudu.
Pa ![]()
Tak ja bych moznost dvojiho obcanstvi urcite vyuzila. Skyta to totiz ruzne vyhody, co se tyce studia nebo pobytu atd. Diteti to urcite usnadni zivot a usetri papirovacky do budoucna, pokud by se rozhodlo pro pobyt v zahranici. Moje deti dvojite obcanstvi take maji, neplynou nam z toho zadne povinnosti, ale v budoucnu, pokud se rozhodnou zit v „te druhe“ zemi, tak maji usetreno kopec papirovani a litani po uradech…
Tím, že byla zrušená povinná vojenská služba, tak povinnosti nejsou už v podstatě žádné. Taky má malá dvojité občanství a doufám, že ji to k něčemu bude, i když pokud EU vydrží, tak to časem ztrat význam úplně…
Dokud jsme nebyli v EU, bylo to docela komické, děti s britskými pasy prošly do Británie a čekaly na mne, až si pokecám s nějakým úředníkem. Tedy jsem výhody dvojího občanství viděla jasně. ![]()
Sama jsem zvědavá, co to ještě za výhody přinese…
@Knihomolka píše:
Dokud jsme nebyli v EU, bylo to docela komické, děti s britskými pasy prošly do Británie a čekaly na mne, až si pokecám s nějakým úředníkem. Tedy jsem výhody dvojího občanství viděla jasně.
Sama jsem zvědavá, co to ještě za výhody přinese…
Nechci malovat certa na zed, ale nejaka EU dneska je, zitra neni… Ale dvojite obcanstvi… hmmmm. Kdyz Britanie zaklapne po rozpadu EU vratka, tak se to zas treba bude hodit.
Tim chci jen rict, ze clovek nikdy nevi, kdy se to proste muze hodit… ![]()
To je pravda, proto ty dvě občanství máme, navíc výhody pořád jsou, na některé povolání se nevztahuje zákaz diskriminace z důvodu státní příslušnosti a co když moje dcera bude první prezidentkou Slovenska
to by bez dvojitého občanství nemohla ![]()
S tou EU to taky vidím všelijak, no uvidíme, naštěstí jak bylo řečeno, povinnosti žádné navíc, tak proč to nedat, i kdyby se z EU stal jeden obr superstát
.
@magdicka píše:
kazdopadne bys toho mela vyuzit fakt se to muze hodit, zjisti si jestli se to da udelat i pozdeji, coz si myslim, da a jestli ti vadi ze tak tchyne rozhoduje za vas, tak si to pak udelas sama az budes chtit. nase dcery maji ceske a italske a zijou ve svycarsku, taky by mely vic moznosti kdyby mely sv. obcanstvi. takze cim vic,tim lip
Ahoj Magdicko,
prosim te o radu. Vaše dcerky mají automaticky dvě občanství? Přítel je taky ital a já češka, žijeme v čechách, jsem těhotná. Děkuji.
Ahoj Falen, jestli nevadí, tak odpovím i já:
tvoje dítko bude mít české občanství automaticky po tobě, u nás nezáleží kde se dítko narodí, důležité je, že jeden rodič (tedy ty) má české občanství a dítko ho získá taky.
Pokud jde o IT občanství, tak je třeba si zjistit podmínky v Itálii, ale předpokládám, že i Itálie dá občanství po tatínkovi (to tři třeba ujasní přesně ta Magdička, když mají dítka taky Italy).
Nebude vadit, že vaše dítko bude mít vícero občanství, protože je získá narozením a to je v zákoně výjimka.
@Falen píše:
Ahoj Magdicko,
prosim te o radu. Vaše dcerky mají automaticky dvě občanství? Přítel je taky ital a já češka, žijeme v čechách, jsem těhotná. Děkuji.
Ahoj Falen, pokud je tvuj pritel zapsany v A.I.R.E. (asociace italu zijici v zahranici) tak je to jednoduchy. Rodny list vaseho detatka (pozor! musis mit dva originaly z matriky) odnesete na italskou ambasadu a tim ma automaticky italske obcanstvi.
Preji pohodove tehotenstvi ![]()
Ja jsem slovenska trvale bydici v čechách. mám už tři děti ale každé dítě ma dvojí občanství. Můj bývaly manžel a terajší přítel jsou české národnosti a holky maji obojí občanství. Jak českétak slovenské. Automaticky se to dědí po každém z rodičů. Teraz budu hlasit dvojčátka na slovnsko jako děti narozené v cizině. Oni tam budou registrovány a kdyby někdy se chtěly stěhovat na slovensko tak nebudou mít problém tam získat občanství. Dvojí občanství není nijak na škodu. Možná se raz bude hodit.
Ahoj koukam ze asi mozna mi budes moct poradit! Predem diky
Ja jsem ceska a snoubenec Anglican zijeme v UK. Z rodinnych duvodu budu na zacatku Roku 2013 rodit v CZ.
Formular S2 na to aby mi hradily predporodni - porod - a poporodni peci do 15 tydnu se uz vyrizuje a ted zacinam pomalu zjistovat co dal!
Ted jak to bude a pasem?
Rodny list asi teda v CZ pokud se nepletu ze? Ted co dal pri navratu do UK?
Pokud by jsi mela nejake uzitecne info budu moc rada. Uz ted vidim ze to bude total nightmare s nekteryma urednikama.
![]()
Pa zatim
Ahojik holky, prosim Vás o radu…
Jsem Slovenka vdana v Čr s přechodním bydliskem, trvaly pořat na Sr muj manžel je čech. Čekame miminko, narodí se nam v lednu,
Co všechno mam zařídit po narození? hlavně mi jde o občanstvy a rodne listy, jsem z toho na nervy. doufam že vam tady nerozhažu vaše tema.
Snad mi nejaka mamina Slovenka poradí jak to zařizovala pro sve miminko. Děkuji Vam moc za každou radu. papik
Hezký den, obnovuji tuto diskuzi, protože sháním aktuální informace.
U nás doma se nikdy o válce a zrůdnostech extra nemluvilo ale až teď, po dědově smrti se ke mě dostaly papíry, které kdysi dávno vyřizoval.
Jedná se o to, že mám k dispozici výpis z magistrátu města Ostravy, kde písemně potvrzují, že můj děda byl v letech 41 - 45 státním příslušníkem Německa. Příslušnost nabyl po otci, který si sám o přidělení říšskoněmecké státní příslušnosti zažádal z důvodu plánovaného návratu na Těšínsko.
Tudíž - již mám zjištěno, že můj otec i já máme možnost si zažádat o německé občanství. Prosím o rady, co konkrétně poslat, vyřídit a hlavně kam zaslat. Všem předem děkuji.
** Ahoj, mozna by mi tu nektera mohla poradit.. Byla bych moc rada za kazdou radu..
Maminka meho pritele zije v Nemecku, je tam vdana a ma obcanstvi. Nabidla priteli, at se odstehujeme za ni, ze on ma taky narok na obcanstvi, ze se tam budem mit lip nez tady. Ja bych odjela hned, nemecky umim dobre, nebojim se, ze bych si nenasla nejakou praci - je mi jasny, ze na zacatku to bude neco hodne pod mou kvalifikaci, ale to mi je jedno, aspon si budu v nemcine jista v kramflecich.. horsi je, ze pritel nemecky neumi, a ani se mu tam nechce. Tady se zivi jako boxer, myslim si, ze stejne by se mohl zivit i tam (a zapasy jsou taky lip placeny nez tady)
Vidim v tom velky plus pro mimino, co cekame, myslim, ze v Nemecku se deti lip vychovavaji nez v Cechach a tak..
Ale vubec nevim, jak a co zaridit? Jeho mama mi tvrdi, ze staci zajit na nejakej urad a ze nam pridelej byt a pritel bude automaticky dostavat naky davky (kdyz si vyridi to obcanstvi) ale ja nevim.. Zda se mi to hrozne jednoduchy, ze by to tak fungovalo..
Nevi nekdo?