Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
zuzamate píše:jitule_b píše:
Ahoj,
myslím, že automaticky nemá obojí občanství, pokud se narodí v ČR, tak bude mít české a do 5 let se dá zažádat o německé. Teda aspoň tomu tak bylo u nás, manžel je Slovák, paní z matriky mi to v porodnici takto vysvětlovala, tak snad nepíšu žádný blud.
Ale taky bych se nebránila dvojímu občanství, jak holky píšou, jednou se to může hoditJitule: Jak jste to přesně dělali s tím občanstvím? Přítel je taky Slovák a na cizinecké policii nám řekli, že malý nemůže mít dvojí občanství. Že si jen v 15 vybere (jak si bude žádat o občanku), jestli bude chtít české nebo slovenské. Ale podle nějaké úmluvy jsem taky četla, že může mít obojí.
Byli jste to vyřizovat na ambasádě? Co k tomu bylo potřeba?
Zuzi, mám manžela Slováka, takže naše malá bude mít taky dvě občanství. Jak v ČR, tak na SR platí, že dítě získává občanství po rodičích. Tzn. po tobě bude mít české a po manželovi slovenské. Dvojité občanství při narození je možné. Pokud se vám dítě narodí v ČR, tady to už řešit nemusíš a dostanete český rodný list, na Slovensku jen dojdeš na matriku a požádáš o vystavení slovenského rodného listu.
El-Brno:
No takhle jsem to taky vyčetla, ale ten chlapík na cizinecký říkal, že je to blbost. Na druhou stranu spíš věřím tomu, že to jde. Právě proto, že mezi ČR a SR je podepsaná dohoda o dvojím občasntsví (stejně jako s Německem, Francií apod.).
Takže to tak uděláme, jak pojedeme s malým na SVK
.
díky moc za radu!
Zuzi, kdyby něco, tak posílám odkaz na slovenský zákon o občianstve, kde je to napsané v § 5, že SR občanství získává dítě okamžikem narození od svého rodiče: http://striedavka.sk/…ony/889.html
To, co říkal pán na cizinecké, není pravda, podívej na § 17 našeho zákona o občanství: http://zakony-online.cz/?…
zuzi
naše děti mají taky dvojí čr a sr. narozeni v čr. ani nemusíte na slovensko. stačí, když manžel zavolá na matriku ve svém rodném městě a oni mu mailem pošlou dokumenty k vyplnění a adresu do blavy, kam se to pak pošle. myslím, že ještě na té matrice zaplatíte asi 500 sk kolek, to může udělat někdo z příbuzných. ale vše vám řeknou na té matrice.
Ahoj já mám taky německé občanství,narodil jsem se v Česku konkrétně na Hlučínsku a takových jako já co máme německé občanství je nás tady na Hlučínsku stovky ne li tisíce.Já osobně jsem vždy tíhnul jen k Německu já mám pas jen německý, česky jsem si nikdy nevyřídil je mi k ničemu.
Taky bych do toho nemeckeho obcanstvi sla! Muz je american a male jsme to vyridili, kdyz je ta moznost, proc toho nevyuzit, nikdy nevis, kdy se to potomkovi bude k cemu hodit! A nicemu to neuskodi.
Pokud jde o ciz.policii, tak tem never ani nos mezi ocima. Vim o cem mluvim, uzila jsem si s nima uz dost. Nechapu jak takove debily, jako ten, ktery me nekolikrat po sobe blbe informoval a stalo me to pak nekolik dni litani od certa k dablu, muze nas stat zamestnavat! ![]()
co ja bych dala za to kdyby me nekdo pomohl sehnat informace o dasim obcanstvi.budte rada ze se nekdo stara.moje deti maji 2obcanstvi.jedno po me ceske a otci italske.sice asi italske nikdy potreovat nebudou ale pro ho nemit na skodu to neni naopak.odstarsujici priklad.prijde valka ale oni maji uz dopredu vyhrano maji dvoji obcansvi.nevahejte dokud to jde
Tak to s tou valkou jsem nejak nepochopila
![]()
Jak s tim souvisi dvoji obcanstvi?
Muj syn ma take dvoji obcanstvi, narodil se v Mexiku(Ceske a Mexicke).
Cesi maji strasne zakony a neuznali malemu v Cechach Mexicky rodny list, takze v Mexickem ma uplne jine prijmeni nez v Ceskem rodnem liste. Dva pasy a v kazdem jine jmeno. ![]()
To je teda dost zvláštní, co tu někteří píšete, protože Česká republika dvojí občanství NEPŘIPOUŠTÍ. Odpověď na otázku zda by pro dítě bylo lepší české či německé to sice není, ale bylo by záhodno, abyste tu přestali méně znalé lidi koulet ![]()
nikdo nikoho nekouli, pokud se jedna o duvody rodinne, jaky ty, o kterym se tu celou dobu hovori, tak to cesky zakon umoznuje
Dobry den jsem česka obcanka,vdala jsem se na slovensko.Mam slovensky trvaly pobyt aj cesky a mam dceru se slovenskym obcanstvym chtelabych vedet kam se mam obratit kdyz ji chci vyridit trvaly pobyt v CR a jak by to bylo s ceskym obcanstvim pro moji dceru dekuji.
Natalie0960 píše:
Dobry den jsem česka obcanka,vdala jsem se na slovensko.Mam slovensky trvaly pobyt aj cesky a mam dceru se slovenskym obcanstvym chtelabych vedet kam se mam obratit kdyz ji chci vyridit trvaly pobyt v CR a jak by to bylo s ceskym obcanstvim pro moji dceru dekuji.
Dcera ma narok na ceske obcanstvi automaticky (narozenim obcance CR). Mela bys ji zaregistrovat na matrice a tam ti proste vydaji rodny list.
Dobry den,mam problem a nevim jak ho mam vyresit
Sem ceska obcanka,pred deviti roky sem se vdala na Slovenko,s tim ze sem tam mela trvaly pobyt,ale obcanstvi mi zustalo Ceske a aj cesky trvaly pobyt!Mam dve deti syn se narodil v Cesku a ma dva trvale pobyty na SR a v CR a dcerka se narodila na Slovenku a tam ma trvaly pobyt a aj obcanstvi ma Slovenske!!Ted se s manzelem rozvadime a nastehovala sem se spatky do CR a chtela sem se nechat prihlasit a zaevidovat do zdravotni pojistovny a oni mi rekli ze dokud se nerozvedu tak mne nemuzou registrovat,ale ja sem zrusila trvaly pobyt na Slovensku a ted vlastne sem bez pojistovny…mam nastouit do prace a nevim kam se mi bude vsechno odvadet:( deti do konce roka sou kriti ale pres Slovenskou pojistovnu........proc mne tu nemuzou registrovat kdyz sem Ceska obcanka s cekym trvalim pobytem????prosim poradte mi,ja uz opravdu nevim na koho se mamm obrati!!!Aj syn mi tu chodi do skoly a malinkou nemuzu dat ani do skolky dokud ji neudelaji Cesky rodny list…ale co s tou pojistovnou,opravdu mne nemuzou registrovat???Dekuji s pozdravm Monika
Tak tomu nerozumím, podle mě pokud jsi měla a pořád máš trvalý pobyt v ČR, tak bys pořád měla být registrovaná u té svojí původní pojišťovny, akorát bez povinnosti platit pojistné, protože jsi pojistné platila v zahraničí (§8 zákona). Tím, že ses vrátila, bys měla pojištění zase začít platit. Ale toto ber s rezervou, tento zákon neznám nijak pořádně tak je to možná trošku jinak. Určitě je ale blbost, že podmínkou pojištění je rozvod s cizincem, to mě přijde jako blbost. Nedošlo jen k nějakému nedorozumění? ![]()