Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj, moc prosim o radu
Ziji v Anglii a budu tu i rodit, takze dite bude mit anglicky rodny list a ja budu muset zazadat o cesky a nasledne o zapsani do pasu. Uz jsem zjistila,ze potrebuji preklad ang. RL a overeni jeho platnosti (apostilu). Ale nevim, jak preklad obstarat. K zapsani do pasu je treba i osvedceni o statnim obcanstvi. Staci k jeho vydani RL rodicu? Jak ziskat rodne cislo? Ja uz vazne nevim kde hledat, vsechny informace se mi zdaji polovicni. A otazky pribyvaji ![]()
Ahoj Lucie,
ja taky jeste patram, jak co vsechno zaridit, takze ti konkretne moc neporadim. Nicmene vsechny informace ohledne Anglie najdes na strankach www.pohyby.co.uk
Je to takove diskuzni forum pro Cechy zijici v Anglii.
Pokud nenajdes odpovedi na svoje otazky, tak tam zadej jakykoliv dotaz a urcite ti nekdo poradi. ![]()
bezvadny stranky, diky moc, zitra se na to vrhnu, uz dosly sily ![]()
Lucie.t : preklad rodneho listu si muzes udelat i sama. U nas to delal manzel. Vzal si original ang.rodny list a presne podle toho udelal na pocitaci preklad v cestine. Budou tam i takove drobne napsane pismenka, neco jako dodatek, ale to nemusis prekladat. Jen to dulezite…jmeno, adresa atd. Uz si to presne nepamatuji, myslim ze nam to poradili na ces. ambasade a v pohode to proslo. Z ambasady pak doklady posilaji do Brna, kde oni vyridi rodny list pro dite(automaticky tam bude i ditete rod. cislo). Tohle vyrizuji za poplatek, jinak si to muzes vyridit i sama(trva to 1-2 mesice). Pokud chces napsat dite do pasu, tak az po tom, co ti prijde cesky rod. list ditete a nejsem si uplne jista ci se uz od Noveho roku nemeni zakon na to, ze dite od narozeni musi mit svuj vlastni pas. Pokud zijes v Anglii(a pracujes)vice jak 5 let a k tomu v Anglii i porodis, ziskava dite automaticky britske obcanstvi stejne tak jako ceske po matce(predpokladam ze mas ceske obcanstvi). Kdyby neco, klidne pisni. ![]()
ahoj Faldy, anglicke obcanstvi ziska, pouze v pripade, kdyz tu ziji ja 5 let, nebo muze i po manzelovi? On je tu 8 let, ja teprve 3 mesice.
Ja mam za to ze obcanstvi ziska pouze pokud nekdo z vas je v UK 5 let, ale tech 5 let je hranice kdy muzes zadat o obcanstvi, takze by musel ten dotycnej nejdriv ziskat obcanstvi a pak tim padem i dite. RL z UK si rozhodne sama prelozit nemuzes, nam to musel delat konzul s kulatym razitkem. Na ambasede by taky mohli delat overeny preklady. Mimco nemusis nechavat zapsat do pasu, nevim kdy mas termin, ale v ty dobe uz to mozna ani nepujde, budou to rusit, ale vystavi ti cestovni prukaz na jednu cestu s omezenou platnosti a pas vyridis v CR. Tyhle info jsou stare cca 6 mesicu
Tak na ambasade preklady nedelaji. To jsem si zjistovala minuly mesic. Poslou ti akorad seznam prekladatelu. Pokud budes chtit, tak mam kontakt na prekladatele, kteremu to jen posles nascanovane mailem. Posles mu penize na ucet. Do dvou dnu ti prijde v obalce prelozeny rodny list, overeny, okolkovany.
No my byli ve Skotsku a v Edinburghu to dela konzul, tak asi jak kde.
IMI píše:
Ja mam za to ze obcanstvi ziska pouze pokud nekdo z vas je v UK 5 let, ale tech 5 let je hranice kdy muzes zadat o obcanstvi, takze by musel ten dotycnej nejdriv ziskat obcanstvi a pak tim padem i dite. RL z UK si rozhodne sama prelozit nemuzes, nam to musel delat konzul s kulatym razitkem. Na ambasede by taky mohli delat overeny preklady. Mimco nemusis nechavat zapsat do pasu, nevim kdy mas termin, ale v ty dobe uz to mozna ani nepujde, budou to rusit, ale vystavi ti cestovni prukaz na jednu cestu s omezenou platnosti a pas vyridis v CR. Tyhle info jsou stare cca 6 mesicu
rodim v unoru, tak zapsat do pasu jeste pujde, rusit by to meli v cervenci. Prukaz na jednu cestu mi nestaci, nemohla bych se vratit, nez bude pas v CR vyrizen.
S tim prekladem uz fakt nevim, nekdo pise ze prekladali sami, jiny zas ze musi byt preklad overeny. ![]()
Scarlet muzes mi , prosim te, poslat ten kontakt na prekladatele - pro jistotu. Mas predstavu kolik to stoji?
Tak netusim, jak se zapisuje dite na ambasade, ale asi nebude problem. Jinak muzes prukaz na jednu cestu a zapsat v CR. Tak sem to delala ja ale myslim, ze proto, ze konzul nemoh zapisovat dite do pasu ci co. Fakt uz si nevybavuju. Prukaz delal na pockani.
Jo s tema prekladama, uz i britskej zapoctak a jiny papiry, co jsou treba v CR na pracak nebo socialku musej bejt prelozeny s kulatym razitkem. Navic proc si to sama prekladat, dyt by na ambasade meli anglicky umet taky, ne? Ja bych na to samoprelozeni nespolejhala.
IMI píše:
Tak netusim, jak se zapisuje dite na ambasade, ale asi nebude problem. Jinak muzes prukaz na jednu cestu a zapsat v CR. Tak sem to delala ja ale myslim, ze proto, ze konzul nemoh zapisovat dite do pasu ci co. Fakt uz si nevybavuju. Prukaz delal na pockani.
no jo.. to me vubec nenapadlo, nechat zapsat v cechach, hlavne aby to opravdu udelali na pockani…To uz nebude problem zjistit. Diky
Jak uz jsem napsala, my si preklad delali sami, navic nam to takhle bylo i doporuseno a problem s tim nebyl. Preklad RL se dela pro Ceskou republiku(Brno), Apostila je neco jineho, je to overeni RD v Anglii, ktera musi byt pochopitelne s razitkem od prislusne osoby. Zavol;ejte si na ambasadu, at vam reknou co a jak, treba se to za tu dobu(minuly rok) zmenilo
.Jinak pokud jste manzele a jeden z manzelu v UK pracuje vice jak 5 let a dite porodis take v UK,automaticky dite ziskava obcanstvi VB(vlastni zkusenost) Cili pas si pak muzete vyridit anglicky misto ceskeho (take nas pripad)