Dítě narozené v Anglii/RL, pas

Napsat příspěvek
Velikost písma:
369
4.7.13 18:45

No já si volala na ambasádu tady v Londýně a tam mi řekla že musím mít přeložený RL s apostilou a na to mi vystaví ten pas na cestu do ČR. Tam si budeme muset v Praze vyřídit od malé český občanství a s tím pak do Brna na matriku. To by mělo trvat asi 30 dní a pak teprve nám udělají pas. Normálně je to za 100,– ale prý to udělají i do 3 dnů za 1000,–.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
eishan
5.7.13 14:36

Tak to je lepsi si priplatit tech 1000kc a je to rychlejsi a do ty prahy teda musim? ja ten rodny list z apostilou uz mam tak ze asi jen si to nechat u nejakyho advokata prelozit v cz a ject stim rovnou do brna

• Citovat
  • Upravit
9
28.9.13 21:01

Prosím o radu

Ahoj holky chtěla bych se Vás zeptat jak to celé dopadlo ohledně všech ověřování, překladů, poplatků a déky čekání na pas pro mimčo? Žiji v Anglii 7 měsíců, ted jsem těhodná a když to tady vše čtu tak mě docela děsí co vše budu muset zařizovat až se mi mimi narodí.
Já ani můj budoucí manžel v UK nejsme 5 let, takže odpadá cololi co se týká Britského pasu pro mimi.
Také jsem ještě četla na stránkách české ambasády něco o 2 tipech rodného listu. Tak nevím jestli je to tak a nebo ne? můžete poradit. Ambasáda prý chce plný rodný list a porodnice vystavujou prý jen nějaký částečný, tak nevím jak to je…

Taky bych se ještě ráda zeptala maminky jak pak cestujete s dětma do čr? Já mam zatám roční cestovní pojištění, ale to mi brzo zkončí a pak sama nevím jestli se mohu nějak pojistit na cestování a na případné ošetření v čr, když nemam kartu EHIC, tu by mi prý vystavili jen pokud bych tu byla zaměstnaná a to nejsem…jsem zde jen jako aupair. Takže vůbec nevím jak se zdravotním pojištěním pro sebe a pro mimi a ani mého budoucího manžela který není z EU?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
369
28.9.13 21:58

@Camil
Ahoj Camil, tak porodnice mi nic nevystavila to sem musela po porodu nejpozději do 6 týdnů vyřídit na Oné Stop Centre. Jinak je za to pokuta kdyz to do těch 6 týdnů neudelas. A to mi dali jen ten částečný kde bylo jen jméno male a narozeni. Nebyli jsme tam uvedeni mi jako rodiče. To jsem musela pak do města na City Council a tam mi dali na počkání ten FULL BIRTH CERTIFICATE. Uz ani nevím kolik jsem platila. Asi £20 - £30. Pak jsem si musela vyřídit apostilu. To sem si udělala na netu, zaplatila pak sem ten FULL BIRTH CERTIFICATE poslala na adresu která byla uvedena na tom netu. Asi za 14 dni mi to přišlo. No a pak jsem to musela nechat přeložit Českým překladatelem ( certifikovaným) a ta mi to přeložila a dala mi k tomu razítko. No a pak jsem se objednala na českou ambasádu a tam jsem jela s tím vším. A tam mi za 15 minut vyřídili pro malou „pas“. Pisu v uvozovkách protože ten byl jen na cestu do Čech. Kdyz sem přijela do Čech tak jsem musela vyřídit malé osvedčení o českým občanství a pak český rodný list ( čekala sem na nej měsíc) a pak az teprve pas. Rychlopas do druhého dne 1000,– a kdyz si počkaš měsíc tak 100,–. A nebo to jde udělat i tak ze ty to všechno do Londýna posleš a oni ti vyřídí i Český RL i občanství i pas. Cely ten proces ja pry na 5 měsíců. Ja kdybych to věděla dřív tak bych to udělala ale zjistila jsem to pozde… Tak držím palce at to všechno zvládneš a poradím ti zavolej si na českou ambasádu tady v Londýně a tam je strašně super paní a ta ti všechno poradi ;) přeju zdravé miminko a pevné nervy s tím vyrizovanim. Jinak co se tyče pojištěni to ti bohužel neporadim :( o tom nic nevím :nevim: tak pa :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
29.9.13 18:06

Ahojky děkuji ti moc za informace :D
Jinak ty když lítáš do čech, tak se stále nahlašuješ na svoji zdravotní pojištovnu kuli sobě? a co mimi, když s ním jedeš se podivat za příbuznými do čech, necháváš ci někde udělat cestovní připojištění a nebo prcka hlásíš také třeba na svoji pojištovnu když má český pas? Jak to děláš ty? děkuji za odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
369
29.9.13 22:04

@Camil
Já mám pojišťovnu v Čechách zastavenou a tady v Anglii mám vyřízenou modrou kartičku pojišťovny jako je v Čechách akorát neni CZ ale EU.
A máš INSURANCE NUMBER? Pokud jo tak si o tu karticku muzes zazadat přes net. Nevím jak je to u Au pair ale kdyz jsem chtěla najít práci musela sem to INSURANCE NUMBER mít. To je vlastně jako pojištěni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4989
30.9.13 18:40

@Camil take nepracuji a karticku EHIC mam ja i deti, staci zazadat na netu. nejsem si jista jestli chteji NIN :think: ale spis cislo u NHS :nevim: uz nevim. jinak NIN si muzes vyridit i pokud nepracujes. Zajdi na job centrum plus, oni si te mozna budou prehazovat, ale vyridi ti ho, potrebujes ho kvuli davkam.

ohledne pasu..o schuzku na ambasade si klidne pozadej mesic pred narozenim ditete. opravdu to trva, daji ti termin klidne za 2 mesice, tak to takhle muzes urychlit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
30.9.13 23:06

Ahoj holky děkuji moc za informace… Ohledně kartičky, tak se na to co nejdříve podívám. Jojo mam tady vše, NI, NHS, přítel mi pomohl vše zařídit ještě když jsem pomalu neuměla anglicky ani breptnout :D NI jsem si všeho všudy zařizovala kuli tomu, že jsem potřebovala papír na kterém by bylo černé na bílém kde bydlí :D jinak mi nikde nechtěli založit bankovní účet :D takže to by mělo snad být ok :D
WoW tak jakpak na to koukam to je pěkná čekací doba, kamarádka co tady žije tak jí vzalii za dva dny když tam volala…
Ještě jednou děkuji a přeji vám oběma krásný večer :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.10.17 16:48

Ahoj holky sem z GB cekam mimco sem 29tt potrebovala bych poradit naco mam narok. jelikoz sem stratila obcanku sem čez jak se to virizuje? nemohu se dostat domu momentalne pritel nepracuje takze nemam narok na matersku? Pridavky mesicne? Pres co se to virizuje jak to je z miminkem mohu si podat CZ obcanstvy? Momentalne sem stoho z matena mohla by mi nektera zvas poradit :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí