Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mamci potřebují radu…je me úplné špatně, že jsem malému ublížila…malý (15m ) cca do roka plne kojeny, tak na doporuceni dr. dávám 2 kapky vigantolu. Řekla mi ze mam a davát dal i po roce…tak stále dávám 2 kapky ale už mu nějak přestalo MM stačit tak dvakrát denne na poledni spinkani a na noc) mu dávám UM…a ted jsem se dočetla ze deti na UM nemají už vigantol uzivat ze hrozí predavkovani…Prosím poraďte? Je to mozne? Co mám ted dělat
![]()
@Helis15 píše:
Mamci potřebují radu…je me úplné špatně, že jsem malému ublížila…malý (15m ) cca do roka plne kojeny, tak na doporuceni dr. dávám 2 kapky vigantolu. Řekla mi ze mam a davát dal i po roce…tak stále dávám 2 kapky ale už mu nějak přestalo MM stačit tak dvakrát denne na poledni spinkani a na noc) mu dávám UM…a ted jsem se dočetla ze deti na UM nemají už vigantol uzivat ze hrozí predavkovani…Prosím poraďte? Je to mozne? Co mám ted dělat![]()
a seš si tím jístá? dcera byla na Um od narození a kapali sme vigantol určitě do roka a půl..nikdy jsem nic o předávkování neslyšela a mudra veděla že jsme na um a furt se ptala jestli dáváme vigantol..
@Helis15 píše:
@tereza12345 a kolik jste kapalí?
od půl roku dvě kapky.. já bych řekla, že je to fakt v pohodě.. kapej dál a na kontrole u doktorky se na to zeptej..
@tereza12345 Ježíš no tos me uklidnila
pro jistotu zítra dr zavolám
Vigantolem se zdravý jedinec nepředávkuje dvěmi kapkami za den, protože, aby byl vitamin funkční, tak musí dojít k jeho dvojí přeměně na účinnou látku, jednou v játrech a jednou v ledvinách. Kdyby někdo každý den vypil celou lahvičku, tak to je jiná. A pokud se opravdu bojíš, tak dávej přes jen jednu kapku.
@zoy a jak poznám ze nedošlo ke dvojí přeměně? Jedna se mi o to, že mu dávám dvě kapky vigantolu a jeste má D v UM…jestli už to není moc
V UM je vitamin D + uz jste meli davno prikrmy a nyni jidlo kde je nejaka ta ryba, zelenina ktera ho obsahuje taky. Neguglila jsem co zpusobi predavkovani, pochybuju ze neco vaznyho… podle me ho uz jen nepotrebuje. Jinak u nas dr taky vi ze jsme na UM a ze jsme davali vigantol
@AndelaCerna no ja právě googlila a co způsobuje predavkovani vit d…a proto je me úplné špatně
![]()
Nedělej vůbec nic. hlavně nepanikař. v jedný skupině kde jsme, doporučovali ejdný mamince asi 11 kapek denně, že malej hrozně rychle roste. to mi přišlo šílený, ale kluk je v pohodě. a taky byl na UM
jinak já osobně bych dávala jen kapku, ale rozhodně ho dvěma nepředávkuješ, neublížíš mu tím, neboj ![]()
Já teda dávala vigantol (1 kapku denně prckovi, kt. byl plně na UM už od šestinedělí. Dr věděla, že je na UM, na každé poradně připomněla, ať nezapomínám dávat Vigantol.
Vigantol dostávají i mé větší děti školního věku.
Jednu dobu cca 2 roky v kuse, dostávalo jedno dítě 10kapek denně dle ordinace dětského lékaře, pak jsme změnili lékaře a ten se té dávky zděsil. Nicméně dle laboratoře předávkované nebylo. V dnešní době jen málokterý člověk má v sobě dost vitamínu D.
A všeobečně přes zimu se nejen dětem vitamín D doporučuje.
Tohle o čem píšeš není žádné předávkování.
@Helis15 Dcera je na U M od 4 měsíců a kapeme 2 kapky denně. Nepletla jsi to? Nemusí se dávat Kanavit.
@Helis15 To nepoznáš ty, ale tělo, když aktivní formy má dost, tak neaktivní uloží v tukové tkáni a použije příště.