Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky. Jdu se sem zeptat. Myslíte, ze je normální mít po obyčejném odběru krve takové podlitiny? Sestřičce bylo tak 60, půllitry na očích a né úplně pevne ruce. Nikdy jsem s odběrem neměla problém, žíly mám i hezky vidět a u této sestřičky to pekne bolelo. Stává se vám to často?
Něco takového jsem měla, když jsem po odběru krátce držela tamponek a málo jej přitiskla. Sestřička u odběru tehdy byla běžného věku i vzezření.
@Janadzus píše:
Ahoj holky. Jdu se sem zeptat. Myslíte, ze je normální mít po obyčejném odběru krve takové podlitiny? Sestřičce bylo tak 60, půllitry na očích a né úplně pevne ruce. Nikdy jsem s odběrem neměla problém, žíly mám i hezky vidět a u této sestřičky to pekne bolelo. Stává se vám to často?
Obcas se mi to stane. A to i kdyz odber probehne v pohodě, ze o nem ani nevim.
@vokishka píše:
Obcas se mi to stane. A to i kdyz odber probehne v pohodě, ze o nem ani nevim.
Mně přítel řekl, že mi tu žílu musela několikrát projet na skrz. Odebrala 3 ampule a když je měnila, dost to bolelo. Já to v životě neviděla, tak jsem se úplně lekla.
Stává, ale ne kvůli odběru, ale kvůli tomu, ze pak nekam ženu a netisknu si dost dlouho ranu. Mno a pak při odběru ze hřbetu ruky, tam mam modráky vždy
@Tichošlápek píše:
Stává, ale ne kvůli odběru, ale kvůli tomu, ze pak nekam ženu a netisknu si dost dlouho ranu. Mno a pak při odběru ze hřbetu ruky, tam mam modráky vždy
Ja taky vzdycky specham a pak to drzim halabala chvili.
@mado píše:
Něco takového jsem měla, když jsem po odběru krátce držela tamponek a málo jej přitiskla. Sestřička u odběru tehdy byla běžného věku i vzezření.
Aha, no já ho držela dokud mi to pak sama nezalepila a tamponek mi odstranila.
@Tichošlápek píše:
Jak to tu tak čtu, tak se ji asi vnitřně omluvím ![]()
@Janadzus píše:
Aha, no já ho držela dokud mi to pak sama nezalepila a tamponek mi odstranila.
To máš ale držet i potom. Modřinu bys neměla. Tohle se stává běžně, když to nedržíš 🤷♀️
Chudák sestra…
@Janadzus Ale tak mohla tě i blbě ďobnout, to víš, ze se to stane. Ale jestli si to nedrzela po zalepeni, tak to asi bude spíše tím
@Janadzus píše:
Mně přítel řekl, že mi tu žílu musela několikrát projet na skrz. Odebrala 3 ampule a když je měnila, dost to bolelo. Já to v životě neviděla, tak jsem se úplně lekla.
Ze tu zilu musela nekolikrat projet na skrz? Pritel ma trochu bujnou fantazii.
@Suelinda píše:
To máš ale držet i potom. Modřinu bys neměla. Tohle se stává běžně, když to nedržíš 🤷♀️
Chudák sestra…
Proč chudák?
Já ji nic nerekla, ani nikdo neví o koho jde. A vnitřně jsem se ji, už i omluvila ![]()
@Stará známá píše:
Jojo to on ma ![]()
@Stará známá píše:
Nemá bujnou fantazii, já tohle zažila. Na odběry krve chodím často, žíly mám mizerný, takže to rovnou hlásím a žádám zkušenou sestru. Většinou nemám problém. Vím, kde je použitelná žíla, snesu bez mrknutí i odběr ze záprstí, což je fakt bolestivý.
Jednou v životě jsem narazila za sestru, která mi krev odebírala tak, že jehlu zarazila do loketní jamky pěkně hluboko a pak povytahováním ven zjišťovala, že je v žíle. Nejen, že to bolelo jak prase, ale modřinu jsem měla přes celou ruku. Nejsem blbá, fakt vím, jak má odběr vypadat a taky vím, jak dlouho držet tampon. Po tomhle jsem ještě hodinu myslela, že mi upadne ruka. Manželovi odebírala krev taky a byl na tom podobně. Prostě jalovice……
Zažila jsem jako divák tedy, namakany kluk, svaly, pevné tělo, zkušená sestra, přesto mu řekla zacvičte si, ten zaťal pěst, zapumpoval, zatáhněte si gumu nad loktem, chlap provedl, sestra do toho šutru zapichla jehlu, najednou nějaký protitlak či co, jehla i se zkumavkou vyletěla obloukem daleko do pryč, z žíly pryštěla krev. No vypadalo to velmi netradičně. Na druhý pokus žádné cvičení, žádné zaškrcovani a odběr se povedl. Předtím mě nikdy nenapadlo, že u těhle namákaných sportovců je takový hlavolam odběr krve.
Příspěvek upraven 27.09.22 v 23:42