Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Setkali jste se nekdo s tim, ze Vase starsi dite (u nas syn 3,5 roku) zacalo zarlit na sourozence jeste v brise? Vsude jsem nasla jen clanky o zarlivosti po narozeni sourozence, s tim tak nejak pocitame, ale ze to prijde uz ted (jsem v 5.mesici), jsme necekali. Syn asi proziva nejakou “regresi”, jak jsem nasla v nekolika clancich, najednou se nechce se sam svlekat a oblekat, i kdyz uz to umel, zvatla jak miminko, i kdyz na svuj vek dlouhodobe mluvi strasne dobre a ma velikou slovni zasobu, leze doma po ctyrech (ne porad samozrejme, kdyz je zabrany do hry, ani ho to nenapadne), rika, ze by zase mohl curat do plenek (nepocurava se uz ani v noci, je delsi dobu bez plenek uz), nechce moc chodit a vzpomina na kocarek apod. Taky rika, ze on je moje mimi a dalsi nepotrebujeme. Tehotenstvi je na me uz dost videt, ale krome toho, ze davam pozor, aby me pri hre do bricha nekopl, si myslim, ze ho tim nijak nezatezuji, delame vse jako driv. Ani ho nezpovidame, zda se na mimco tesi apod. Uz vi, ze bude velkej braska a rad to rika, dava mi na bricho pusy nebo si na me polozi hlavu a “posloucha” mimco, to zase ano, ale i kdyz uz vzdor mel za sebou (nebo jsme si mysleli), zacalo to ted nanovo na nevidanem levelu, zlobi u jidla, odmlouva, casto knoura a breci, jsem z toho vycerpana a smutna, rika mi ted treba, ze jsem oskliva, zla apod., to by pred mesicem nikdy nerekl. Muze to byt casova shoda, ze by takove obdobi prislo i bez tehotenstvi, to nevim. Je mi z toho smutno, snazime se mu trpelive vse vysvetlovat, ale nekdy uz mi tecou nervy, opravdu ted hodne zlobi a ve spojeni s unavou, praci a letanim kolem domacnosti mam nekdy uz dost. Ve skolce je bez problemu, zadne stiznosti nejsou. Znate to nekdo a jak jste to resili? Moc diky ![]()
Nemyslim si, ze je to zarlivost. To by ti nepusinkoval bricho.
My mame 4 holky (1,5, skoro 5, 6 a 8 let), nikdy zadna nezarlila na mladsi. Kdyz uz jim bylo nad 2 roky, tak nas i premlouvaly, ze by chtely sestricku. Ale taky snad kazda starsi mela obdobi, kdyz si hrala na miminko - lezela, plakala “ueee”, neumela mluvit, chtela dudlik (ackoliv jen druha jako miminko pouzivala dudlik). Ja s nimi vzdycky tu hru hrala. Z legrace jsem jim rikala: “Ty moje miminecko, chces dudlicek?” apod. Jak ty reagujes na jeho hrani na miminko?
Ze se vzteka u jidla, s miminkem nejspis nesouvisi. Proste blbe obdobi, ktere je potreba prezit.
@Janča6 no nereaguju jako Ty, vetsinou se spis snazim to hrat na to, ze vzdy rika, ze chce byt velkej chlap jako tata a ze tatka tyhle veci taky preci zvlada sam, tak at mi to ukaze, jak to umi pekne. Treba je to chyba, jen mam strach, ze si na sebe upletu bic a vse, co jsem ho naucila ze samostatnosti zase budu za nej delat ja. Ve skolce ty veci umi a dela, ale doma se nechce sam zout, po nocniku lita po byt s gatema u kotniku, ze tak to delaji miminka. Proto jsem si rikala, ze to muze mit souvislost. Treba vazne nema a tohle obdobi maji deti i normalne. Mam zatim jedno, takze netusim ![]()
Jedna paní o par témat níže mluví o tom samém. Ono na tom možná něco bude. Mrkněte se tam, měla tam i odpověď od jiné paní, ze se ji to dělo také ![]()
@Michaeladr1 diky, dle nazvu diskuze jsem to predtim neidentifikovala jako relevantni ![]()
@CrewGirl píše:
@Janča6 no nereaguju jako Ty, vetsinou se spis snazim to hrat na to, ze vzdy rika, ze chce byt velkej chlap jako tata a ze tatka tyhle veci taky preci zvlada sam, tak at mi to ukaze, jak to umi pekne. Treba je to chyba, jen mam strach, ze si na sebe upletu bic a vse, co jsem ho naucila ze samostatnosti zase budu za nej delat ja. Ve skolce ty veci umi a dela, ale doma se nechce sam zout, po nocniku lita po byt s gatema u kotniku, ze tak to delaji miminka. Proto jsem si rikala, ze to muze mit souvislost. Treba vazne nema a tohle obdobi maji deti i normalne. Mam zatim jedno, takze netusim
Ze si hraje na miminko, podle me souvisi s dalsim tehotenstvim. Ale muj pristup se mi nevymstil. Ony si na miminko hraly jen obcas. A bylo videt, ze maji radost, ze tu hru hraju s nimi. A nenazvala bych to zarlenim.
Spis to vztekani u jidla podle me nesouvisi dalsim tehotenstvim.
@Janča6 fazemi strasneho stolovani prochazime pravidelne, tam asi ta kauzalita vazne nebude, jen mi to ted pridelava nervy, coz nepotrebuju
tak ja s nim zkusim na miminko nekdy hrat, treba ho to i prejde, kdyz na to pristoupim a nebudu se vuci tomu vymezovat, to funguje tak nejak u vice veci s detmi mi prijde ![]()
@CrewGirl píše:
@Janča6 fazemi strasneho stolovani prochazime pravidelne, tam asi ta kauzalita vazne nebude, jen mi to ted pridelava nervy, coz nepotrebujutak ja s nim zkusim na miminko nekdy hrat, treba ho to i prejde, kdyz na to pristoupim a nebudu se vuci tomu vymezovat, to funguje tak nejak u vice veci s detmi mi prijde
Musi vedet, ze ted si hrajete na to, ze on je miminko, ale za chvili, az ta hra skonci, bude zase velky sikovny kluk. Nerikej mu to tak, jen proste toto by melo byt tvym cilem. Verim, ze on to taky tak bude brat.
@CrewGirl píše:
Setkali jste se nekdo s tim, ze Vase starsi dite (u nas syn 3,5 roku) zacalo zarlit na sourozence jeste v brise? Vsude jsem nasla jen clanky o zarlivosti po narozeni sourozence, s tim tak nejak pocitame, ale ze to prijde uz ted (jsem v 5.mesici), jsme necekali. Syn asi proziva nejakou “regresi”, jak jsem nasla v nekolika clancich, najednou se nechce se sam svlekat a oblekat, i kdyz uz to umel, zvatla jak miminko, i kdyz na svuj vek dlouhodobe mluvi strasne dobre a ma velikou slovni zasobu, leze doma po ctyrech (ne porad samozrejme, kdyz je zabrany do hry, ani ho to nenapadne), rika, ze by zase mohl curat do plenek (nepocurava se uz ani v noci, je delsi dobu bez plenek uz), nechce moc chodit a vzpomina na kocarek apod. Taky rika, ze on je moje mimi a dalsi nepotrebujeme. Tehotenstvi je na me uz dost videt, ale krome toho, ze davam pozor, aby me pri hre do bricha nekopl, si myslim, ze ho tim nijak nezatezuji, delame vse jako driv. Ani ho nezpovidame, zda se na mimco tesi apod. Uz vi, ze bude velkej braska a rad to rika, dava mi na bricho pusy nebo si na me polozi hlavu a “posloucha” mimco, to zase ano, ale i kdyz uz vzdor mel za sebou (nebo jsme si mysleli), zacalo to ted nanovo na nevidanem levelu, zlobi u jidla, odmlouva, casto knoura a breci, jsem z toho vycerpana a smutna, rika mi ted treba, ze jsem oskliva, zla apod., to by pred mesicem nikdy nerekl. Muze to byt casova shoda, ze by takove obdobi prislo i bez tehotenstvi, to nevim. Je mi z toho smutno, snazime se mu trpelive vse vysvetlovat, ale nekdy uz mi tecou nervy, opravdu ted hodne zlobi a ve spojeni s unavou, praci a letanim kolem domacnosti mam nekdy uz dost. Ve skolce je bez problemu, zadne stiznosti nejsou. Znate to nekdo a jak jste to resili? Moc diky
Ahoj, zrovna dneska jsem sem dávala podobný příspěvek, jen u nás je hlavně změna ve spánku. Ale přes den se synovo chování (2,5 roku) taky změnilo. Já si nejdřív říkala, že teď má období vzdoru, ale už mi to přišlo fakt divný, že až když jsem s ním sama doma jen já. Vím, že děti se naplno projevují právě u osob, se kterými jsou nejvíce a že třeba i u chlapa se chová trochu jinak, než když jsme jen spolu, ale už mi to přišlo jako velká shoda náhod. A jedna paní mi tam psala, že si zazivali něco podobného, že je možné, že ty dětičky to vycítí ještě dřív, než se miminko narodí, že přichází změna. 🙂 Taky jsem z toho hotová, v noci spí blbě, přes den sotva hodinu, takže bych si nejradši někam zalezla a prospala celý těhotenství, ale bohužel. 😅 😅
Je to blby to napsat, ale rada slysim, ze to neni jen u nas. Spanek to u nas neovlivnilo, jen do te miry, ze usina jen se mnou, driv, kdyz jsem vyjimecne nekam sla vecer, usnul bez problemu s tatou, ted mi minuly tyden manzel v deset zoufale volal, at si vezmu taxik a jedu domu, ze maly place zoufale po mame
on ani normalne neusina sam, boji se tmy, obcas ma spatne sny a stejne pak koncil u nas v posteli, spim s nim. Manzel bohuzel nesnesitelne chrape a spat s nim celou noc nemuzu, nezamhourim oka, takze bych jinak spala v obyvaku, tak spim s malym celou noc. Ale to chovani pres den taky dela jen mne, s manzelem se vidi jen chvili vecer a blbne s nim normalne, srandicky, poslechne ho. Ale mne strasne vyvadi ted. Nevim, kam az to ten detsky mozek domysli, ze treba si mysli, ze kdyz bude zlobit, ze mimco neprijde nebo nevim. Kazdopadne snad to nekdy prejde, tehotenstvi mi tentokrat dava mnohem vic zabrat, jak to prvni, jeste v 19tt je mi denne blbe, takze tohle mi moc nepridava ![]()
Tohle dělal kamarádův kluk. A spoustecem nebylo miminko a ani těhotenství. Přešlo ho to. Důvod proč to dělal… Neví.