Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, zdravím vás a prosím o pomoc.
O Vánocích začal syn (7 měsíců) jemně pokašlávat. Na Silvestra měl horečku přes 38, další dny kolem 37,7°C. Dnes v noci se mu ale kašel výrazně zhoršil - začal sípat, byl dušný, kašel zněl jako nějaké kokrhání… Nedokáže se zasmát ani plakat - okamžitě hoto bere na ten suchý dráždivý kašel.
Ráno jsme vyrazili k lékařce, která říkala, že má hrtan oteklý, zarudlý a že se jedná o hrtanový kašel. Co si pod tím mám představit? Zánět hrtanu? Laringitidu? Je to to stejné?
Děkuji za vaše reakce.
Laryngitida je zánět hrtanu. Pojem „hrtanový kašel“ jsem neslyšela, ale pokud má oteklej a rudej hrtan, ta laryngitida to bude. Dostali jste léky a rady? Jestli ne, tak my používáme fenistil kapky, stoptussin sirup a otevřené okno. Vše jen na noc, přes den jen v akutních případech.
Podle popisu to na laryngitidu vypadá, ale u takto malého miminka byste šupali na ORL a následně do nemocnice. Nejhorší jsou noci, když mimčo leží, buďte připraveni vyrazit. Hodně větrej a zvlhčuj vzduch…
@chaela Dekuji. Dostali jsme doporuceni Stoptussin kapky, Prednison (kortikoidy), na noc Dithiaden. Hodne nevytapet, spise vic prioblict a zvlhcovat vzduch mokrou plinou kolem postylky a jeste jsem mu dala zvysenou polohu.
@hehehe Dekuji. Dnesni noc celou prokaslal, vubec jsme nespali. Mam strach, aby se fakt neudusil. Tak uvidime, jaka bude noc nasledujici.
@Popelka12 No nemáš zač
ať je prcek brzo fit, vím, jak dokáže laryngitida potrápit.
@chaela Jsme se s ni potkali tedy poprve. Tak snad to jeste nechyti starsi dcerka. Staci, ze na me prislo nachlazeni. ![]()
Příspěvek upraven 04.01.18 v 14:05
@Popelka12 náš mladší ji měl už asi 6×, už to ani nepočítám. Starší to nikdy nechytil, jednou já, ale projevilo se to jen kašlem a škrábáním v krku. Dospělí už ten hrtan mají velkej, takže když oteče, nic moc se nestane, nebezpečný je to bohužel jen u těch dětí.
Pokud by se vám opakovala, tak doporučuju si od doktorky vzít Rectodelt, je to kortikoidovej čípek pro první pomoc v nejhorších případech. Zatím jsme ho naštěstí nepoužili, ale jednou už málem. Ale koukám, že vám už kortikoidy dala, tak by to asi bylo zbytečný. A hlavně přeju, aby se vám to už nevracelo.:)