Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, už mi nějak dochází tipy na hry s naši 18m holčičkou.
Vybarvujeme, razitujeme, plastelína, knihy, loutkové divadlo, puzzle, kostky…venku chodime krmit zvířátka nebo na hřiště. Pokud prší už mi dochází inspirace…dcera si sama nezahraje ani na vterinu-ani venku ani doma.
Venku má bazenek, pískovišti a stan, kde máme polštářky a knihy. Občas se profrčí na odrazedle ale jinak nechce chodit, stále se chce nosit(což odnáší moje zada)potrebuji ji motivovat, zabavit…napada vás něco???popr.jak trávíte čas venku nebo doma vy?
@ToDe Prstové barvy, vodové omalovánky, křídy na chodník, Duplo, vláčkodráha.
Mladší byla velmi kooperativní a zvládala jednoduché dětské stolní hry (chytání rybiček, krtkova zahradka, dřevěné pexeso).
Na chození fungovalo házet jim ty bílé praskací kuličky ptačího zobu.
A plastová motorka frcela teda hodne u obou, ale děti byly dost akční.
Některé děti mají rády hudební nástroje, tancování na písničky spíš. (u nás se to teda nechytlo).
Lidi si chválí Albi tuzku.
Naseho kluka dost bavi kuchynka, susak a uklizeci vozik, pak mi doma pomaha. Je mu 17 mesicu
jinak taky se u nas osvedcil ortopedicky koberecek, mame orthopuzzle a bavi ho, kdyz se stridame, delame na nem drepy, delam mu ruzne opici drahy a tak. Zabavi se a zaroven udela i neco pro spravny vyvoj nozicky ![]()
No, sijes si na sebe setsakra bic
.
Bodejt by se zabavila sama, kdyz kolem ni porad skaces.
Nech ji taky trochu prostor pro vlastni invenci. Deti se uci a posouvaji tim, ze objevuji a delaji veci samy.
Nic z toho neděláme. Syn nevydrží sedět, musel by tam být vterinakem, a s roubikem. Vysáváme vysavačem, vaří duplo, jezdí s auticky, kope se mnou na zahradě nebo se houpe na zavesenem laně.
Nerobím dieťaťu animátora ![]()
Doma si väčšinu času robím svoje a ona mi asistuje s čím sa dá, kramari po suflikoch alebo sa hrá so svojimi hračkami. Vonku ju nechám ísť kam chce a len nasledujem, komentujem čo vidíme a dávam pozor aby nevbehla na cestu. Má teraz 20m, robím to takto od zhruba roka.
Aj spoločné aktivity doma nechávam aby viedla ona - ja si len sadnem k hračkam a nechám malú aby mi doniesla tú, s ktorou sa budeme spolu hrať.
Dieťa potrebuje priestor na to, aby sa mohlo nudiť a mať čas vymyslieť si vlastnú aktivitu.
Naše děti v tomhle věku už i hodně bavila hra na něco - na vaření, na nakupovaní, na opraváře, na hasiče, na doktora, starání o miminko… A různé stavebnice. Venku je bavilo jen tak chodit plus odrážedlo, koloběžka, písek, prolézačky, zahradničení, bazén…