Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Mne když odcházel táta při rakovině, tak hubnutí zastavily nutridrinky. Ale pokud sám člověk nechce, nedonutíš ho dle mého nijak.
Kolik mu je…?
Jaka vysetreni?
Vetsinou ma hubnuti nejaky duvod. Nebo hodne vysoky vek.
Nutridrinky mohou pomoci, ale fakt ho nenut.
Je to jeho zivot, nech ho, at ho zije po svem. To je moc dulezite, dulezitejsi, nez co chces ty.
@Anonymní píše:
Holky, kluci, jsem v náročné situaci.
Staram se o dědečka, je letitý a v poslední době odchází před očima. Strasne zhubnul, špatně ji, mám o něj starost. Nedávno byl na vyšetření, tam vše dobre úměrně věku. Chce zůstat doma. Ale já vidím, jak chřadne. Nabízíme mu jídlo, vezme si trošku, ani zdaleka všechno nejí. Mám dilema - volat doktora, snažit se něco zachranit - třeba by dědu vykrmili…? Krmit ho sama, nutit do jídla nebo i nepřímo - to se mi příčí. Nebo jen bezmocně koukat, jak odchází - to se mi nechce. Co mám tedy dělat, prosím, pořadí mi někdo? Existují nějaké kapky, podpora chuti, triky, nebo nic nepomůže? Děkuji za rady a zkušenosti.
Můžeš zkusit nutridrink. Ale není to vsespasne. Mmchdm, Dr určitě nee.. takhle by max skončil v LDN a tam je ten konec sakra rychlý. Tam nikoho nebude zajímat, zda jedl atd. Bohužel osobní zkušenost s babi
pokud je to fakt starý člověk, tak je tohle je konci celkem běžné. Nemá už potřebu ani chuť jist. Ale jako píšu ke konci, může to trvat léta. Naše babi shodila víc jak 50 kg.. byla jak věchýtek. Ale držela se takhle 5 let ![]()
Naše babi to samé. Byli jsme s ní kvůli tomu i u Dr. a výsledek byl, že měla plnou lednici a spíž Nutridrinků, kterých se ani nedotkla.
Je to frustrující, ale tohle je holt něco, co za druhého nelze udělat..
Prosím tě a proč ho chceš vykrmovat, probůh?
Nechte ho doma, v klidu ať ji co chce
Jak je na tom psychicky? Nemáš pocit, že to sám vzdává
![]()
Fajn jsou nutridrinky (konkrétně primo Nutridrink - „original“). Oni často ti starší lidé nemají pocit hladu, jist nechtějí, ale ta forma drinků je pro ně snaž přijatelná, ale samozřejmě to vše nezachrání.
Cpi mu hodne sladkych zakusku, to vetsinou starouskum chutna. Jsou to sice prazdne kalorie, ale potrebnou energii mu to doda.
Trpělivě mu nabízejte, hodně staří lidé prostě nemají pocit hladu a nechutná jim, stačí jim opravdu troška. A určitě ho nikam nedávejte, i na prohlídce vyšlo, že je na tom vzhledem k věku přiměřeně. Možná se už blíží jeho čas, tak ať je co nejvíc v pohodě a se svými.
Holky, kluci, jsem v náročné situaci.
Staram se o dědečka, je letitý a v poslední době odchází před očima. Strasne zhubnul, špatně ji, mám o něj starost. Nedávno byl na vyšetření, tam vše dobre úměrně věku. Chce zůstat doma. Ale já vidím, jak chřadne. Nabízíme mu jídlo, vezme si trošku, ani zdaleka všechno nejí. Mám dilema - volat doktora, snažit se něco zachranit - třeba by dědu vykrmili…? Krmit ho sama, nutit do jídla nebo i nepřímo - to se mi příčí. Nebo jen bezmocně koukat, jak odchází - to se mi nechce. Co mám tedy dělat, prosím, pořadí mi někdo? Existují nějaké kapky, podpora chuti, triky, nebo nic nepomůže? Děkuji za rady a zkušenosti.