Humanitní obory zbytečné a nedostatek techniků

3641
17.10.15 23:37

Humatnitní obory zbytečné a nedostatek techniků

http://finance.idnes.cz/…dnikani.aspx?…

Článek a diskuze opět narážejí na uplatnitelnost, resp. malou uplatnitelnost humanitních oborů. Hlavně v diskuzi jsou doporučení, že mladí lidé mají jít studovat techniku, že těchto lidí je nedostatek a že se o ně firmy poperou. Co si o tom myslíte? Je opravdu takový nedostatek techniků nebo se to jen tak píše?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7904
17.10.15 23:42

@Kaliopa techniků je nedostatek, ale ani ne tak vysokoškoláků (ty lze případně dovézt ze zahraničí), jako hlavně středoškoláků a učňů. Elektrikáři, strojní mechanici atd. Těžko může jít humanitně zaměřený člověk studovat techniku. K regulaci zájmu by právě mělo sloužit školné, obory s nižší poptávkou na trhu práce by mohly být více zpoplatněny. Jenže to by se musel předělat celý systém financování školství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69
18.10.15 00:08

Obvykle se snadno zapomíná, že velkou část humanitních oborů, které lze studovat, tvoří cizí jazyky a že většina humanitních oborů se studuje v kombinaci, často právě s jazyky, což uplatnitelnost na trhu práce výrazně zvyšuje (i schopnost odejít do zahraničí). Humanitní obory především dávají lidem tzv. transferable skills, které si šikovný člověk dokáže přenášet jinam a není úzce závislý na proměnách trhu, zániku oborů apod. Ve svém okolí neznám žádného šikovného humaniťáka, který by neměl uplatnění. Hodně je to o tom, jestli má člověk nasazení a tzv. drive. Zato jsem upřímně vyděšená ze svých dvou pubertálních synovců, kteří to mají od otce nalinkované na techniku. Celý den sedí u počítačů. Uplynulých 10 let je nesmírně těžké vyrazit z nich při konverzaci jakékoli jiné slovo než „ahoj“ a udržet oční kontakt taky obrovský problém. Uplatnitelní na trhu práce budou, protože zdědí tátovu firmu, ale o uplatnitelnosti v reálném životě mám vážné pochybnosti. Především si nedokážu představit, že by si je nějaká žena dobrovolně vzala domů a vydržela s nimi. to jen tak pár postřehů (ten druhý postřeh mně upřímně děsí, ale řešit se dá - nezanedbáváním humanitního vzdělávání kluků na technikách, protože bez komunikace se v praxi těžko obejdou). Je to samozřejmě komplexní problematika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
18.10.15 06:44

Ja souhlasim, ze kdo na to ma, mel by jit na technicky, nebo prirodovedny obor.

Ale ono se to lehko radi, ale on kazdy asi na sobe sam citi, co ho bavi a co mu jde. Kdyz nekdo nespocita ani povrch krychle, ale desne ho bavi dejiny zemi koruny ceske, asi i kdyby se va CVUT prihlasil a nejakym zazrakem dostal, sotva dostuduje.

Spis v posledni dobe velmi trpim tim, jak se ve verejnem povedomi velmi klade duraz na humanitni vzdelani a neznalosti v ostatnich oborech se berou spis jako takovy usmevny nedostatek. Kdyz nekdo prizna, ze nevi, jaky je rozdil mezi kyselinami a zasadami, rika to hrde s takovym usmevem, jakym herecka sdeluje novinari „mam malou nerest, mam rada sladke“. Zatimco, kdyz nekdo udela na emiminu pravopisnou chybu- beda mu.

Ted prijde na radu obvykly argument „pravopis se uzitecnejsi, k cemu mi v zivote bude…“ tak chemie ze zakladni skoly napriklad muze byt lidem uzitecna k tomu, aby neverily vsem tem popularnim famam o tom, ze repny cukr je jed, zatimco hroznovy ovocny jsou zdrave, ze trtinovy je zdravejsi, nebo dokonce hnedy je zdravejsi.
A na stranu druhou, opravdu velmi zridkakdy jsem se setkala s tim, ze by nekdo (ze znamych, ale ani na emiminu) diskutoval o tom, l jaky byl vliv vlady Fridricha Falckeho na ja nevim, ekonomiku v Evrope". Prakticky vsechna temata, ktera se (i tady) probiraji, maji prirodovedny nebo technicky charakter. Akorat si sve nedostatecne vzdelani dohanime „studiem internetu“, coz spociva predevsim v tom, ze verime nekriticky vsemu, co ma charakter poplasne zpravy a rika to nejaky alternativec a debaty zde pak maji hospodskou uroven, kde taky nedostatecne vzdelani nahrazuje zaniceni pro vec.

Podle me by se mela veda a technika vice prosazovat jiz na zakladni skole, aby zaci nemeli dojem, ze jde o okrajove zajmy pro podiviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
18.10.15 06:52

@kacz souhlasim, dalsi uskali ale vidim v tom, ze jak se zvysila nabidka „vysokych skol“, ktere vezmou prakticky kohokoli, zaci, kteri by absolvovali ucnak a byli by z nich dobri truhlari, elektrikari, tedka jdou na gynmazium na pak na nejaky marketing a pak obchazeji domacnosti s matracemi.
A na ty uvolnene ucnaky se zase snadno dostanou zaci, kteri by jinak sli na rodinku nebo nejake pomocne prace - ne ze bych jim to neprala, ale za svuj kratky zivot jsem se uz mockrat setkala s tim, ze i na zdanlive mene kvalifikovane prace je potreba inteligentni lidi.

Trtuhlar - tchan je truhlar - kdyz jsem videla, jak umi vymyslet a udelat slozite dily, ten clovek fakt musi mit hlavu a uzasnou prostorovou predstavivost, aby to do sebe zapadalo. Kdyz byl mlady, na VS se bezne nechodilo, dneska by byl nejmin architekt, ale je z nej dobrej truhlar. Kazdej truhlar schody neudela.

Automechanik -to musel zazit kazdy - auto nejde, pripoji se diagnostika a vymeni se dil za 20 000. Nejede za tyden znova - vymeni se jiny dil za 20 000. Kdo z vas ma automechanika, ktery jede hadicku po hadicce, drateki po dratku a najde a opravi direcku, vymeni vrtulku za 150 Kc? jestli mate, kontakty sem!

I blbej zednik je nestesti. Manzel si daleko radeji zve brigadniky vysokoskolaky, protoze 1) nejsou blbi, 2)nechaji si poradit. Zatimco zednik „pane inzenyre, nerikejte mi, jak to mam delat, ja to tak delam leta“ a naleje vodu na beton, aby to neztvrdlo :zed:

Atd, priklady vymysli kazdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67588
18.10.15 07:50

Je to pravda a dlouhodobe znama. Mam CVUT a pracuju ve firme, kde v podstate porad nemam lidi. Na druhou stranu znam spoustu lidi co maji humanitni nebo radoby ekonomicke obory (tam se jedna predevsim o soukrome VS) a rozhodne nemaji praci dle sve kvalifikace. Bohuzel dnesni trend je mit VS za kazdou cenu, takze lidi studuji nesmyslne obory na prapodivnych soukromych VS. To same se tyka i strednich skol. Misto, aby se kluci ucili na truhlare, nastrojare apod, coz jsou zajimave a velmi dobre placene obory, tak radsi uctujou a pisou vsemi deseti na obchodce apod. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1967
18.10.15 08:21

Mám techniku a mám i humanitní VŠ. Jenže, zatím co při studiu humanitních oborů lze nedostatek talentu balancovat pílí, u techniky to jde hůře. Jak říká @Pudloslava, už na ZŠ by se měli do osnov více zařazovat vědní disciplíny. Za mých školních let si děti spíš zakládali na tom, že jim matematika nejde, že je to nebaví a otravuje. Možná se už přístup změnil, ale zatím se neprojevil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
311
18.10.15 08:36

Tak pokud si někdo myslí, že truhlář je dobře placená práce tak sbohom. Zkuste si to a potom změníte názor. Možná v Německu, ale u nás je tato práce placená špatně, pokud teda nemyslíte soukromníky, kteří dělají sami pro sebe.

Pořád je v ČR málo vysokoškoláků v porovnání se státy EU. Jasně, že nemůžeme porovnávat dobu před 20 lety, kdy na VŠ šli jen někteří a kdo měl maturitu byl frajer. Dnes je maturita standart a vysoká škola se pomalu stává také běžnou. A je to dobře. Nikdo přece nechce aby z každého absolventa VŠ byl Einstein. Někdo bude vždycky inteligentnější a někdo méně, ale čím více lidí bude na vysoké škole (i kdyby hum. obory jako antropologie apod.) tím bude společnost lepší. Měli bychom se nad tím zamyslet v trochu širším měřítku, některé názory tady jsou krátkozraké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
18.10.15 08:36

@Cinkilinki : nedelas v HR nektere nadnarodni korporace? Se mi pri slove „drive“ aktivovaly centra mozku, ktere jsem asi nepouzila, co jsem z toho prostredi pryc :mrgreen: Soft skills jsou fajn, ale system ti nenaprogramuji…i kdyz treba zrovna to je o dost levnejsi outsourcovat do Indie :mrgreen:
Jinak za oblibenost humanitnich oboru urcite castecne muze to, co uz je zmineno - touha/potreba(?) mit titul, a to je jedno z ceho…takze lide jdou cestou mensiho odporu…ted se nechci nikoho z humanitnich absolventu dotknout, urcite se to netyka vsech, ale kdybych chtela jen pismenka pred jmenem, tak pujdu spis na treba socialni praci, nez na aplikovanou fyziku…a ty ruzne pseudoobory na pseudoskolach z toho tezi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8780
18.10.15 08:40

V zasade to tak je. Ale je tu jedno podstatne „ale“: jestli od UNIVERZIT ocekavame pripravu na zamestnani a uplatneni v praxi, nebo klasicke vzdelani. To je dost podstatny rozdil..

Jinak ano, nabidka humanitnich oboru je prilis siroka, casto na vysokych skolach nevalne kvality a pokud je motivace studenta jen „ziskat titul“, tak je to z hlediska osobnostniho rustu a prinosu casto ztraceny cas..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
18.10.15 08:44

Tak ono je to i tím, že snad všechny VŠ jsou humanitně nebo ekonomicky zaměřené…
Zařídit VŠ technického nebo přírodovědného typu by byla taková investice, že si nedovedu představit tu výši školného…
(zřídit laboratoře, dílny apod…)
Jo teď mě jedna napadla - ta co spadá pod Škodovku v MB…ale jak píšu moc jich není.
A myslím si, že technické obory jsou náročnější už jen proto, že na ZŠ A SŠ se žákům nedostávají ty správné základy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.10.15 08:45

Anonym, protože zmiňuji své specifické pracovní zaměření.

To je taková strašně oblíbená a rozšířená fáma, ale když se člověk podívá na ta čísla uplatnitelnosti, vypadá to úplně jinak. Často filozofické fakulty mají lepší uplatnitelnost než třeba přírodovědné, zrovna nedávno jsem takovou tabulku viděla, jenže to lidi prostě slyšet nechtějí, mají radši tohle klišé. Já třeba pracuju v headhuntigové agentuře. Firmy se na nás obracejí až ve chvíli, kdy nejsou schopni vlatními silami obsadit pozice, které inzerovaly všude možně, ale prostě aktivní kandidáty, tedy ty, kteří by aktivně hledali práci, kteří by zároveň pro ně byli relevantní, nesehnaly. No a drtivá většina jsou to právě pozice, které jsou obsazovány lidmi z humanitních oborů a ekonomek, buďto výborně jazykově vybavenými, nebo se zkušenostmi v marketingu, sales, financích apod. Klíčové ale je, že tihle lidi jsou nedostatkoví především kvůli tzv. soft skills - umí např. navazovat a budouvat vztahy, jednat s lidmi, přemýšlí v souvislostech, myslí kriticky, mají tah na branku, jsou kreativní, umí vést lidi, motivovat je apod. I když je poptává technicky zaměřená firma, jsou to lidí, kteří se tu technickou stránku do té míry, do jaké ji potřebují, doučí, ale ty ostatní schopnosti by se doučili v omezeném čase jen těžko. Jak už tady někdo zmínil, humanitní obory jsou především užitečné z hlediska tzv. transferable skills.

• Citovat
  • Upravit
67588
18.10.15 08:46

@darkgreen
Vidis a ja co z nam truhlare tak se maji velmi dobre a prace az do aleluja. Neznam truhlare co dela za 15tis, za to znam spousty lidi z obchodek co nevi kam se pichnout a tak sedi za prepazkou na poste apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
311
18.10.15 08:47
@Lette píše:
Mám techniku a mám i humanitní VŠ. Jenže, zatím co při studiu humanitních oborů lze nedostatek talentu balancovat pílí, u techniky to jde hůře. Jak říká @Pudloslava, už na ZŠ by se měli do osnov více zařazovat vědní disciplíny. Za mých školních let si děti spíš zakládali na tom, že jim matematika nejde, že je to nebaví a otravuje. Možná se už přístup změnil, ale zatím se neprojevil.

No tak ona to není vina dětí, pokud učitelé matematiku budou učit tak jak ji „učili a učí“ tak to ani většinu děti motivovat nebude. Pokud se např. na ZŠ hraje každý den zmrzlík, a v dětech se tím pěstuje stres a nechuť už od mala tak se ani nedivím že má tolik dětí z matiky strach. A pokud třetina dětí ve třídě učivo z matiky nepochopí je chyba někde jinde než v dětech, ale v učitelích a celkovém přístupu. To se potom táhne na střední a potom se ani nikomi nechce na technické obory, protože jsou špatné základy z oborů jako matika a fyzika, což je gró technických oborů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
18.10.15 08:54

Problém podle mě začíná už v tom, jak se přírodní vědy a matematika učí. Já mám chemii vystudovanou, bavila mě, ale naprosto chápu zděšení většiny, když na ně úča v první hodině chemie vybalí ný natý itý ičitý. Jako proč? Kdyby se začlo nějakým pokusem například v kuchyni, bylo by to o něčem jiném. Ano a lidi pak věří kravinám, co si někde přečtou. Ale vidím to hodně jako chybu školství, chemie je zářný příklad. A co si pamatuju, tak biologie taky, jako první vytáhnou nějaké hnusné pidipotvory, místo toho, aby se lidi naučili poznat svoje vlastní tělo.
Co se týče uplatnění, je to prý dle statistik pověra, kdo má VŠ, má práci vždy, bez ohledu na obor. Navíc nevidím problém v tom, proč by se VŠ nemohl naučit i nějaké řemeslo a to pak dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat